Home/food/Ma niewiele kalorii zawiera mnostwo karotenoidow. W sklepie wybieraj taka dynie

food

Ma niewiele kalorii zawiera mnostwo karotenoidow. W sklepie wybieraj taka dynie

Dynia makaronowa to jedna z odmian botanicznych dyni zwyczajnej. W Polsce jest...

August 24, 2024 | food

ze względu na jej wysoką wartość odżywczą. Owoce dyni zawierają , a także makro- i mikroelementów, takich jak Ponadto . Średnia zawartość składników odżywczych w świeżych owocach dyni makaronowej/100 g: Podane wyżej wartości dotyczą średniej zawartości składników odżywczych. Należy mieć na uwadze, iż mogą się one zmieniać w zależności np. od warunków pogodowych podczas uprawy dyni makaronowej, okresu przechowywania jej owoców czy też sposobu ich konserwacji. , które są wsparciem dla zdrowia oczu i prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Karotenoidy wzmacniają również układ odpornościowy oraz pomagają dbać o dobrą kondycję skóry. Makroelementy, takie jak fosfor, wapń czy magnez, wchodzące w skład dyni makaronowej, odgrywają bardzo ważną rolę w naszym organizmie. Natomiast obecność wapnia nie tylko wpływa na prawidłową budowę kości i zębów, ale także pomaga regulować wiele procesów fizjologicznych w naszym organizmie - wapń jest aktywatorem wielu enzymów. Dieta urozmaicona w dynię makaronową dostarczy organizmowi ważne mikroelementy np. w postaci żelaza, który reguluje funkcjonowanie układu immunologicznego. Ponadto bierze udział w metabolizmie cholesterolu oraz procesach detoksykacyjnych zachodzących w wątrobie. Żelazo jest również składnikiem czerwonych krwinek. , które pomaga przy infekcjach dróg moczowych. Natomiast oraz pomaga regulować rytm wypróżnień. Ponadto błonnik przyczynia się do zmniejszenia poziomu cholesterolu i glukozy we krwi. , ponieważ 100 g produktu zawiera jedynie 31 kcal. Jak sama nazwa wskazuje, Wszystko za sprawą jej charakterystycznych włókien, ułożonych poprzecznie w stosunku do osi owocu. Po obróbce termicznej włókna dyni makaronowej tworzą charakterystyczne nitki, przypominające tradycyjny makaron. Pasuje do dań wytrawnych, a także deserów oraz ciast. Z powodzeniem można ją gotować i zapiekać. Co ciekawe, świetnie sprawdza się również w marynatach. Zakonserwowana dynia makaronowa nie traci swojej włóknistej struktury. Jednak niektóre metody jej konserwacji mogą prowadzić do częściowej utraty składników odżywczych. Natomiast cenne karotenoidy tracimy w wyniku bezpośredniego mrożenia. Również zbyt długie przechowywanie powoduje utratę cennych składników. Już po pół roku przechowywania dynia makaronowa traci nawet do 60 proc. witaminy C. Wystarczy przekroić dynię na pół i wybrać łyżką pestki. Każdą połówkę należy skropić oliwą i przyprawić wedle uznania. Jednak jeżeli ktoś nie ma pomysłu, to najlepiej sprawdzi się klasyczne połączenie, czyli sól i pieprz. Połówki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne jest, aby dynia była położona miąższem do góry. Dynię makaronową możemy również przyrządzić na słodko. W tym celu całą dynię wkładamy do wrzącej wody. Po ok. 30 minutach wyjmujemy z wody i czekamy, aż wystygnie. Następnie kroimy dynię wzdłuż i usuwamy nasiona łyżką. Widelcem dzielimy miąższ na przypominające makaron włókna. Taką bazę możemy połączyć z dowolnymi dodatkami, np. startymi jabłkami, miodem i masłem. , niezależnie od tego, co planujemy z niej przygotować. Skórka tej odmiany dyni jest dosyć twarda i jej obranie niejednemu mogłoby przysporzyć wiele trudności. Dynię makaronową wystarczy przekroić, a po upieczeniu lub ugotowaniu wyciągnąć nitkowaty miąższ widelcem czy też łyżką, pozostawiając skórkę. Pytanie o obieranie skórki jest uzasadnione, ponieważ istnieją również odmiany dyni, w której skórka jest całkowicie jadalna, np. hokkaido, dynia piżmowa, kabocha, mandaryn czy delicata. W ich przypadku obieranie jest zbędne. Dokładny czas pieczenia dyni makaronowej zależy w dużej mierze od jej rozmiaru i sposobu, w jaki ją pokroiliśmy. Zdecydowanie szybciej będzie gotowa ta mniejsza lub podzielona na drobniejsze kawałki czy ćwiartki. Jednak średnio Najlepiej sprawdzać jej miękkość widelcem co 5-10 min. . To gwarantuje nam, że po wyciągnięciu z piekarnika otrzymamy z niego upragnione nitki przypominające makaron. Dlatego ważne jest, aby połówki lub ćwiartki dyni były położone na blaszce miąższem do góry, co umożliwi nam sprawdzanie jego stanu.

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS