food
Ma niewiele kalorii zawiera mnostwo karotenoidow. W sklepie wybieraj taka dynie
Dynia makaronowa to jedna z odmian botanicznych dyni zwyczajnej. W Polsce jest...
ze względu na jej wysoką wartość odżywczą. Owoce dyni zawierają , a także makro- i mikroelementów, takich jak Ponadto . Średnia zawartość składników odżywczych w świeżych owocach dyni makaronowej/100 g: Podane wyżej wartości dotyczą średniej zawartości składników odżywczych. Należy mieć na uwadze, iż mogą się one zmieniać w zależności np. od warunków pogodowych podczas uprawy dyni makaronowej, okresu przechowywania jej owoców czy też sposobu ich konserwacji. , które są wsparciem dla zdrowia oczu i prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Karotenoidy wzmacniają również układ odpornościowy oraz pomagają dbać o dobrą kondycję skóry. Makroelementy, takie jak fosfor, wapń czy magnez, wchodzące w skład dyni makaronowej, odgrywają bardzo ważną rolę w naszym organizmie. Natomiast obecność wapnia nie tylko wpływa na prawidłową budowę kości i zębów, ale także pomaga regulować wiele procesów fizjologicznych w naszym organizmie - wapń jest aktywatorem wielu enzymów. Dieta urozmaicona w dynię makaronową dostarczy organizmowi ważne mikroelementy np. w postaci żelaza, który reguluje funkcjonowanie układu immunologicznego. Ponadto bierze udział w metabolizmie cholesterolu oraz procesach detoksykacyjnych zachodzących w wątrobie. Żelazo jest również składnikiem czerwonych krwinek. , które pomaga przy infekcjach dróg moczowych. Natomiast oraz pomaga regulować rytm wypróżnień. Ponadto błonnik przyczynia się do zmniejszenia poziomu cholesterolu i glukozy we krwi. , ponieważ 100 g produktu zawiera jedynie 31 kcal. Jak sama nazwa wskazuje, Wszystko za sprawą jej charakterystycznych włókien, ułożonych poprzecznie w stosunku do osi owocu. Po obróbce termicznej włókna dyni makaronowej tworzą charakterystyczne nitki, przypominające tradycyjny makaron. Pasuje do dań wytrawnych, a także deserów oraz ciast. Z powodzeniem można ją gotować i zapiekać. Co ciekawe, świetnie sprawdza się również w marynatach. Zakonserwowana dynia makaronowa nie traci swojej włóknistej struktury. Jednak niektóre metody jej konserwacji mogą prowadzić do częściowej utraty składników odżywczych. Natomiast cenne karotenoidy tracimy w wyniku bezpośredniego mrożenia. Również zbyt długie przechowywanie powoduje utratę cennych składników. Już po pół roku przechowywania dynia makaronowa traci nawet do 60 proc. witaminy C. Wystarczy przekroić dynię na pół i wybrać łyżką pestki. Każdą połówkę należy skropić oliwą i przyprawić wedle uznania. Jednak jeżeli ktoś nie ma pomysłu, to najlepiej sprawdzi się klasyczne połączenie, czyli sól i pieprz. Połówki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne jest, aby dynia była położona miąższem do góry. Dynię makaronową możemy również przyrządzić na słodko. W tym celu całą dynię wkładamy do wrzącej wody. Po ok. 30 minutach wyjmujemy z wody i czekamy, aż wystygnie. Następnie kroimy dynię wzdłuż i usuwamy nasiona łyżką. Widelcem dzielimy miąższ na przypominające makaron włókna. Taką bazę możemy połączyć z dowolnymi dodatkami, np. startymi jabłkami, miodem i masłem. , niezależnie od tego, co planujemy z niej przygotować. Skórka tej odmiany dyni jest dosyć twarda i jej obranie niejednemu mogłoby przysporzyć wiele trudności. Dynię makaronową wystarczy przekroić, a po upieczeniu lub ugotowaniu wyciągnąć nitkowaty miąższ widelcem czy też łyżką, pozostawiając skórkę. Pytanie o obieranie skórki jest uzasadnione, ponieważ istnieją również odmiany dyni, w której skórka jest całkowicie jadalna, np. hokkaido, dynia piżmowa, kabocha, mandaryn czy delicata. W ich przypadku obieranie jest zbędne. Dokładny czas pieczenia dyni makaronowej zależy w dużej mierze od jej rozmiaru i sposobu, w jaki ją pokroiliśmy. Zdecydowanie szybciej będzie gotowa ta mniejsza lub podzielona na drobniejsze kawałki czy ćwiartki. Jednak średnio Najlepiej sprawdzać jej miękkość widelcem co 5-10 min. . To gwarantuje nam, że po wyciągnięciu z piekarnika otrzymamy z niego upragnione nitki przypominające makaron. Dlatego ważne jest, aby połówki lub ćwiartki dyni były położone na blaszce miąższem do góry, co umożliwi nam sprawdzanie jego stanu.
PREV NEWSDoda energii wzmocni odpornosc i obnizy cisnienie krwi. Pszczelarz To prawdziwe "lesne lekarstwo
NEXT NEWSKapusta brokuy czy kalafior zawieraja cenne glukozynolany. Jedzac pamietaj o tarczycy
Jedz gdy czujesz ze "cos cie bierze". Zatrzyma tez modosc obnizy cukier
Ciemnogranatowe owoce czarnego bzu to jedna z najlepiej przebadanych roslin...
Uwielbiany przez Wochow ceniony przez Grekow. Swietnie smakuje wspomaga jelita
To produkt po ktory siegaja i Wosi i Grecy. Wytwarzany jest z fig ktore znane sa...
Jedna z najzdrowszych herbat. Obniza cisnienie spowalnia starzenie uspokaja
Niepozorne czerwone owoce dosownie naadowane sa witaminami i antyoksydantami przez...
Zrodo "witaminy modosci" i bonnika ale mniej popularne od woskich. Redukuja cholesterol i cisnienie
Siegamy po nie rzadziej niz po orzechy woskie ale i one sa godne naszej uwagi. Sa...
Maa garsc dziennie wspomoze serce mozg i jelita. Ale rodzynki nie sa dobre dla kazdego
Jedni je kochaja a inni wrecz przeciwnie przez co skrupulatnie wydubuja je z sernika...
Sok z marchwi poprawia wyglad i dostarcza witamin. Zdrowszy z tymi dodatkami
Sok marchewkowy byc moze nie stoi na podium ulubionych napojow jednak trzeba przyznac...