Home/food/Doda energii wzmocni odpornosc i obnizy cisnienie krwi. Pszczelarz To prawdziwe "lesne lekarstwo

food

Doda energii wzmocni odpornosc i obnizy cisnienie krwi. Pszczelarz To prawdziwe "lesne lekarstwo

Dodawany do owsianki deserow ciast oraz ciastek ale takze zamiennik cukru do...

August 23, 2024 | food

Miód leśny pozyskiwany jest na przełomie wiosny i lata. Choć wielu myśli, że pszczoły nie mają nic wspólnego z lasem, ten miód jest dowodem na to, jak wartościowym pożytkiem może być runo leśne. - To właśnie połączenie spadzi i nektaru roślin leśnych, takich jak zioła, jeżyna, malina, jagoda, borówka, lipa, akacja, dzika róża ale także spadź liściastej lub iglastej, sprawia, że otrzymujemy bursztynowy, wyrazisty w smaku miód leśny z nieocenionymi walorami prozdrowotnymi - mówi Łukasz Biegacz, wieloletni pszczelarz i właściciel Pasieki na Wzgórzu. Prawdziwy miód leśny jest bardzo charakterystyczny - ma . W smaku jest delikatny, żywiczny z nutą korzenną, a jego zapach jest owocowo-ziołowy. Miód leśny nazywany jest też "leśnym lekarstwem". W swoim składzie zawiera witaminy, minerały, białka, węglowodany, cukry (glukozę i fruktozę), przeciwutleniacze. Miód leśny warto włączyć do diety przed jesienią, ponieważ zawiera w sobie witaminy i minerały, które Przede wszystkim jest zalecany w Warto dodać go do letniej herbaty lub wody i popijać, by zmniejszyć kaszel oraz uciążliwy katar w czasie przeziębienia. Jedzenie miodu leśnego zalecane jest także osobom z chorobami układu krążenia. Miód leśny zawiera łatwo przyswajalne cukry, co zapewniania dawkę energii i możliwość szybszej regeneracji osłabionego organizmu, a także poprawia samopoczucie. Warto wiedzieć, że skład miodu sprawia, że działa on bakteriobójczo i jest wykorzystywany do leczenia chorób skóry. Miód można jeść bezpośrednio z łyżki. Należy jednak pamiętać, by nie wkładać do słoika "brudnych" sztućców, ponieważ Miód leśny nadaje się do kanapek, koktajli, napojów (ale nie gorących). Można dodawać go do owsianki, mleka czy owoców. Dobrej jakości miód nie nadaje się do wypieków, ponieważ pod wpływem temperatury traci swoje właściwości zdrowotne, a pozostanie jedynie "słodzikiem". Należy pamiętać, że miodu nie należy podawać dzieciom poniżej 1. roku życia. Osoby pracujące fizycznie czy trenujące, mogą spożywać nawet do 10 łyżek stołowych dziennie, uzupełniając w ten sposób utraconą w trakcie wysiłku energię. Od jedzenia miodu powinny powstrzymać się osoby, które cierpią z powodu alergii. - Miód leśny, jako wiosenno- letnie połączenie nektaru i spadzi, zawiera bardzo dużą ilość pyłków z różnych gatunków roślin, co może być przeciwwskazaniem do spożywania przez osoby uczulone na pyłki bądź produkty pszczele. Te osoby powinny unikać jedzenia miodu - ostrzega pszczelarz. Należy także pamiętać, że miód zawiera duże ilości cukru, dlatego osoby chorujące na cukrzycę powinny go spożywać z dużą ostrożnością. Pozyskanie konkretnego miodu uzależnione jest od tego, w jakim miejscu rozmieszczone są ule. - Trudno jednoznacznie określić, bez specjalistycznej analizy laboratoryjnej, jaki nektar dominuje w słoiku, ale jedno jest pewne - z uli ustawionych przy alei lipowej miodu leśnego nie będzie. Aby uzyskać miód z runa leśnego, pszczelarz ustawia ule przy ścianie lasu, a jeszcze lepiej jest, gdy ule stoją na leśnych polanach lub w głębi lasu - wyjaśnia pszczelarz. Na półkach sklepowych można znaleźć miody, które występują w formie płynnej, jednak ich skład może być wątpliwy i w niczym nie przypominać prawdziwego miodu. Proces krystalizacji jest naturalny, dlatego każdy prawdziwy miód w końcu zgęstnieje w słoiku, a na jego powierzchni pojawi się biały osad - będący połączeniem powietrza z pyłkami. Produkt który jest rzadki, nie krystalizuje się i jest klarowny (bez żadnych grudek w środku), najpewniej Gdzie kupić prawdziwy miód leśny? Najlepszym źródłem będzie mała pasieka, gdzie sprzedaż odbywa się na poziomie detalicznym, nie hurtowym.

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS