Home/food/Zrodo "witaminy modosci" i bonnika ale mniej popularne od woskich. Redukuja cholesterol i cisnienie

food

Zrodo "witaminy modosci" i bonnika ale mniej popularne od woskich. Redukuja cholesterol i cisnienie

Siegamy po nie rzadziej niz po orzechy woskie ale i one sa godne naszej uwagi. Sa...

September 13, 2024 | food

, czyli drzew i krzewów należących do rodziny brzozowatych. Istnieje co najmniej kilkanaście różnych gatunków leszczyny, dlatego ich owoce mogą różnić się wielkością czy smakiem, jednak nie odnotowuje się dużych różnic, gdy chodzi o ich wartość odżywczą i dietetyczną. Największymi producentami orzechów laskowych na świecie są Włochy i Turcja, ale duże plantacje znajdują się też na terenie Stanów Zjednoczonych, a także w Grecji i Hiszpanii. W Polsce liczba plantacji nie jest duża. Na terenie naszego kraju dziko rośnie leszczyna pospolita C. avellana, często uprawiana jest leszczyna turecka C. colurna i leszczyna południowa C. maxima. Orzechy laskowe nie są u nas tak popularne jak orzechy włoskie, ale i po nie warto sięgać. I tak np. dietetycy zwracają uwagę, że , natomiast orzechy włoskie są najlepszym źródłem kwasu alfa-linolenowego (ALA) będącego prekursorem kwasów omega-3 (PUFA). Dlaczego w tej garści powinny znaleźć się orzechy laskowe? Sprawdźmy. - stanowi on ponad 60 proc. suchej masy ogółem, przez co Wartość energetyczna orzechów laskowych wynosi 100 g tych orzechów dostarczy też (w jednej garści znajdziemy ok. 3 g błonnika, więc sporo). Z powodu niskiej zawartości kwasu α-linolenowego proporcja tłuszczów omega-6 do omega-3 jest niekorzystna i wynosi 79:1. Mimo wszystko nie dyskwalifikuje to tych orzechów, bo dostarczają one też wielu innych, cennych dla organizmu związków. Orzechy laskowe zawierają też kwas fitynowy, czyli substancję antyodżywczą, która utrudnia wchłanianie niektórych składników mineralnych, np. cynku, żelaza i wapnia. Jednak i tu stwierdzono, że więcej korzyści przyniesie organizmowi ich spożywanie niż nieuwzględnienie ich w diecie. Nie można zapominać, że orzechy laskowe są także źródłem witamin i minerałów. W orzechach laskowych zidentyfikowano również , działających jako silne przeciwutleniacze. Zwiększenie zawartości przeciwutleniaczy w diecie obniża stres oksydacyjny i zmniejsza ryzyko wielu chorób, w tym cukrzycy typu 2, chorób serca, chorób neurodegeneracyjnych czy nowotworów. Jedno ośmiotygodniowe badanie wykazało, że , które nie powodowało żadnych efektów. Jak zwraca się uwagę, zawartość przeciwutleniaczy może się zmniejszyć w wyniku prażenia orzechów. Przeciwdziała ona gromadzeniu się nadtlenków lipidowych i wolnych rodników, zapobiega uszkodzeniu naczyń krwionośnych, reguluje aktywność biologiczną wyspecjalizowanych komórek układu immunologicznego, opóźnia procesy starzenia. "Witaminy młodości" w orzechach laskowych jest sporo - 15 mg w 100 g. Orzechy laskowe to składniki, które usprawnią działanie układu krążenia. Badania wykazały, że ich spożywanie poprawia profil lipidowy krwi. (co wynika m.in. z obecności potasu i magnezu). , w tym z niższą zapadalnością na chorobę niedokrwienną serca i udar mózgu, a także z mniejszym ryzykiem rozwoju nadciśnienia tętniczego. , a także, jak sugerują badania, Wiele osób obawia się, że jedzenie orzechów będzie miało niekorzystny efekt dla wagi i sylwetki, jednak coraz więcej badań potwierdza, że Będą więc dobrym wyborem dla osób zmagających się ze stresem, słabą pamięcią oraz problemami w skupieniu. Jest on bogaty m.in. w witaminę E. Zapewnia silną ochronę antyoksydacyjną i pomaga neutralizować szkodliwe wolne rodniki, opóźnia procesy starzenia się skóry, odżywia ją, nawilża, regeneruje i natłuszcza. (odżywia suche i zniszczone włosy, wygładza zmarszczki, chroni skórę przed odwodnieniem, koi, wykazuje właściwości regeneracyjne). Gdy orzechy laskowe są częścią zbilansowanej diety, mogą zapewnić szereg korzyści zdrowotnych. Obejmują one m.in. obniżenie poziomu cholesterolu czy zmniejszenie stanu zapalnego. Ale nie każdy może po nie sięgać. Nie powinny być spożywane przez osoby wymagające stosowania diety lekkostrawnej, a w przypadku spożycia dużej ich ilości mogą wywołać m.in. bóle brzucha i wzdęcia.

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS