Home/food/Jedna z najzdrowszych herbat. Obniza cisnienie spowalnia starzenie uspokaja

food

Jedna z najzdrowszych herbat. Obniza cisnienie spowalnia starzenie uspokaja

Niepozorne czerwone owoce dosownie naadowane sa witaminami i antyoksydantami przez...

September 14, 2024 | food

jest cennym , jej zawartość w owocach rośliny wynosi . Dla porównania czarna porzeczka zawiera w granicach 150-300 mg/100 g witaminy C. Dzięki temu czy na wzmocnienie odporności w sezonie jesienno-zimowym. Dodatkowo jest bogata w witaminę A, B1, B2, K oraz E. , takich jak związki fenolowe w postaci antocyjanów i kwasów chlorogenowych, przez co skutecznie neutralizuje wolne rodniki. Dzięki temu i pełni funkcję ochronną w patogenezie schorzeń o podłożu wolnorodnikowym, takich jak choroby nowotworowe oraz choroby układu krążenia. Z uwagi na jest niezwykle pomocna przy . Ponadto charakteryzuje się , co dodatkowo pomoże zwalczyć infekcję. sprawia, że herbata z jej owoców jest również . Pomaga złagodzić ból oraz wspomaga regenerację chrząstki po przebytej chorobie. charakteryzuje się silnymi , w związku z czym i przywraca odpowiedni poziom enzymów wątrobowych. Jest również pomocna przy zatruciach i problemach z trawieniem, ponieważ działa odtruwająco i żółciopędnie. Dzika róża wykazuje też działanie uspokajające, dzięki czemu pomaga się . Jak się okazuje, zawierają przeciwutleniacz zwany tilirozydem, który . Jednak dostępne badania ograniczają się jedynie do ekstraktu z dzikiej róży, a nie herbaty. zalewamy 250 ml gotującej się wody i w celu zaparzenia pozostawiamy pod przykryciem na 8-10 minut. Po tym czasie możemy odcedzić herbatę lub pozostawić owoce w zależności od tego, jaką intensywność smaku chcemy uzyskać. Herbatę z owoców dzikiej możemy pić nawet 2-3 razy dziennie. W aptekach lub sklepach zielarskich kupimy . Możemy również przygotować ją samodzielnie. Owoce dzikiej róży zbieramy we wrześniu i październiku z krzewów oddalonych od ruchliwych ulic. Wybierajmy te zdrowe i dojrzałe owoce, bez oznak uszkodzenia czy też gnicia. Powinny mieć intensywnie czerwony kolor i być lekko miękkie. Po umyciu owoców dzikiej róży kroimy je na pół i pozbywamy się pestek (wpływają na gorzki smak herbaty). Możemy wysuszyć je w , w piekarniku (temp. 50°C przez 4-6 h) lub układając je na papierze w ciepłym i przewiewnym miejscu, ale nie bezpośrednio na słońcu. na rośliny z rodziny różowatych. Ponadto przez dużą zawartość witaminy C, oraz tych, cierpiących na czy też niedokrwistość. Osoby leczące się na przewlekłe choroby układu krążenia lub układu trawiennego powinny skonsultować ze swoim lekarzem zalecaną dawkę herbaty z dzikiej róży. Natomiast nie ma żadnych przeciwwskazań do picia herbaty z dzikiej róży przez kobiety w ciąży. Za sprawą obecności kwasu foliowego, herbata ta jest wręcz polecana dla przyszłych mam. Składnik ten bierze udział w procesie tworzenia się kodu DNA, dzięki czemu wpływa na wzrost i rozwój wszystkich komórek ciała dziecka. Ponadto napar z dzikiej róży jest również bezpieczny w przypadku kobiet karmiących piersią.

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS