Blogs
Home/food/Lepsza od maslanki i kefiru. Odzywia organizm wspiera prace mozgu obniza cisnienie

food

Lepsza od maslanki i kefiru. Odzywia organizm wspiera prace mozgu obniza cisnienie

Pij przy dnie moczanowej na zogi w jelitach i odchudzanie. Dodaj do koktajlu lub...

August 19, 2024 | food

Serowar używa w tym procesie kwasu mlekowego, podpuszczki lub wysokiej temperatury (ok. 65 stopni), żeby na powierzchni mleka zaczęły wytrącać się "skrzepy", czyli zestalone skupiska białek. Serwatka powstaje przy produkcji sera z mleka krowiego, ale także koziego czy owczego. Popularna żętyca, która powstaje przy produkcji oscypków, to serwatka z mleka owczego. Po odsączeniu z mleka skrzepów w naczyniu pozostaje świeża serwatka. W zależności od rodzaju wytwarzanego sera Wytwarza się także , czyli po prostu połączenie obu produktów. Jak można poznać po nazwie, kwaśna ma niższe pH (3,5-4,5) od podpuszczkowej (pH 5-7). W tym rodzaju serwatki znajdziemy też mniejszą zawartość białka. Żeby prawidłowo odpowiedzieć na to pytanie, musimy wiedzieć, o jakiej serwatce mówimy. Często stosuje się wymiennie słowa i stąd dużo nieporozumień. Świeży produkt w postaci płynu nadaje się do spożycia przez maksymalnie tydzień, pod warunkiem, że cały ten czas spędzi w lodówce. Przydatność serwatki można jednak znacznie wydłużyć, odparowując z niej wodę w specjalnych bębnach. Po wysuszeniu mocno zmienia się skład odżywczy, przede wszystkim zawartość białka, która rośnie kilkunastokrotnie. W ten sposób powstaje Producenci suplementów diety zorientowali się, że ten z pozoru nieprzydatny produkt uboczny może być Bardzo szybko opracowano metodę oddzielania białek serwatkowych od całej reszty, czyli głównie laktozy. W ten sposób powstaje jedna z najpopularniejszych 100 ml świeżej serwatki w płynie to 25 kalorii. To również 5 g węglowodanów, niecały 1 g białka i śladowe ilości tłuszczu. Po odparowaniu wody (ok. 95 proc. całości) i zmianie stanu skupienia na stały, serwatka w proszku w 100 g dostarcza nam ok. 350 kcal, w tym ponad 70 g węglowodanów (głównie laktozy) i 10-12 g białka. W tej ilości znajdziemy też zwykle 2-4 g soli. W przypadku które różnią się ze względu na zawartość białka, jaką udaje się wyekstrahować daną metodą: Wraz ze wzrostem zawartości głównej substancji, oprócz przyswajalności, rośnie też cena preparatów. Żeby lepiej orientować się w powyższych wartościach, warto Maślanka w 100 ml dostarczy nam ok. 40 kcal, czyli prawie o 40 proc. więcej niż serwatka. Jeszcze bardziej kaloryczny jest kefir, który w tej samej ilości to już ponad 50 kcal. Oprócz najmniejszej ilości kalorii wśród wymienionych produktów Z drugiej strony w naturalnej postaci ok. 5,1 g na 100 g. Świeży lub rozrobiony z proszku płyn serwatkowy to źródło rozpuszczalnych w wodzie W ten sposób dostarczamy też organizmowi To też oczywiście Wszystkie substancje odżywcze zawarte w serwatce odpowiadają za jej właściwości zdrowotne. W ostatnich latach prowadzi się intensywne badania nad wykorzystaniem serwatki w leczeniu bardzo ciężkich chorób. Serwatka: Serwatka, podobnie jak bardziej popularny kefir, od dawna była wykorzystywana przy oparzeniach i podrażnieniach skóry. Badania kosmetologiczne potwierdziły , natomiast badania kliniczne wykazały, że serwatka łagodzi objawy zapalenia skóry, zmniejsza zaczerwienienia i opuchliznę. Sportowców ucieszy też fakt, że płyn świetnie sprawdza się w roli napoju izotonicznego - doskonale nawadnia organizm. W międzyczasie prowadzone są inne poszukiwania zastosowań serwatki w medycynie. Na ten moment wiemy o pracach związanych z leczeniem wirusowego zapalenia wątroby typu B (WZW B), obniżeniem poziomu kortyzolu (hormon stresu), osteoporozą, a także chorobami układu krążenia (choroba wieńcowa) i niektórymi typami nowotworów układu pokarmowego. W ich przygotowaniu ogranicza nas właściwie tylko wyobraźnia, dzięki temu możemy wzbogacić napój o dowolne składniki odżywcze, których najbardziej potrzebuje nasz organizm. Przygotowanie jest banalne - wszystko trafia do blendera i po kilkunastu sekundach napój jest gotowy. Oczywiście jagody możemy zastąpić każdym innym owocem lub syropem owocowym, to samo dotyczy przypraw. Banan jest tu naturalnym źródłem słodyczy, ale koktajl dosłodzi także miód, syrop klonowy lub ksylitol, erytrol czy stewia. Białego cukru unikaj. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zamiast owoców wykorzystać warzywa, można też po prostu dodać do serwatki posiekaną natkę pietruszki lub młody szpinak i lekko posolić. Świeża serwatka w płynie w przyzwoitych ilościach nie powinna nam zaszkodzić. Oczywiście, jeżeli nie zakładamy, że po drodze nie doszło do zakażenia szkodliwymi szczepami bakterii. Należy natomiast , musimy pamiętać, że to ekstrakt, a za stężenie roztworu odpowiadamy my, dodając określoną dawkę proszku do wody. , a tym bardziej odżywki z białka serwatkowego, może prowadzić do bólów głowy i brzucha, wymiotów, silnych skurczy i ogólnego zmęczenia. Ważne jest odpowiednie dawkowanie i spożywanie maksymalnie 500 ml serwatki w naturalnym stężeniu. Jeżeli ze względu na aktywność fizyczną nasze zapotrzebowanie jest zwiększone dokładnie i uważnie policzmy wymaganą dzienną dawkę substancji. Serwatka, odliczając wodę, to w ponad 80 procentach laktoza. Z oczywistych powodów nie zaleca się jej spożywania wszystkim osobom z nietolerancją laktozy lub uczuleniem na tę substancję.

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS