Blogs
Home/business/To nie szklana figurka. Jak tworzy sie jadalne rzezby

business

To nie szklana figurka. Jak tworzy sie jadalne rzezby

Delikatne rzezby zwykle zwierzat ptakow i ryb wygladaja jak wyroby ze szka ale mozna je zjesc. Podstawa dziea jest syrop skrobiowy ale artysci zmieniaja mieszanke w zaleznosci od pory roku. Oto japonska sztuka rzezbienia sodyczy.

To nie szklana figurka. Jak tworzy się jadalne rzeźby?
February 02, 2025 | business

Wierzcie lub nie, ale to nie są wyroby szklane. Te rzeźby można zjeść. To tradycyjne japońskie rzemiosło nazywa się amezaiku. Delikatne rzeźby, zwykle zwierząt, ptaków i ryb, są formowane z cukru. Artysta Shinri Tezuka jest jedną z niewielu osób w Japonii, które praktykują amezaiku. Pracuje w Asakusa Amezaiku Ameshin w dzielnicy Taito City w Tokio. Ta sztuka jest atrakcyjna, ponieważ można ją konsumować. Oczywiście ktoś może stwierdzić, że rzeźba jest zbyt piękna, by ją zjeść, ale właśnie to jest jej mocą. Ludzi w Japonii przyciąga piękno w efemerycznych bytach. Podstawą dzieła sztuki jest syrop skrobiowy, który jest podgrzewany do 90 st. Celsjusza, i wymaga starannego monitorowania, aby mieć pewność, że konsystencja jest odpowiednia. Mieszanina jest ekstrahowana, a następnie ręcznie ugniatana. Wybierany jest mały fragment, który następnie jest uciskany w kulisty kształt. Artyści robią to gołymi rękami, co jest umiejętnością samą w sobie. Syrop jest montowany na patyku, a następnie formowany poprzez ciągłe ciągnięcie i przycinanie. Ostateczny kształt jest malowany barwnikiem spożywczym za pomocą delikatnych pędzelków. Nasze rzeźby robimy na różne sposoby. Robimy słodycze z gęstego syropu słodowego oraz takie w pełni bez syropu słodowego. Zmieniamy mieszankę w zależności od jej zastosowania — na przykład, czy rzeźba jest przeznaczona do natychmiastowego spożycia, czy na wystawę. Mieszankę zmieniamy również w zależności od pory roku. Szybka praca jest ważna, ponieważ rzeźby muszą być uformowane, zanim zastygną. Rzeźbienie złotej rybki zajmuje pięć minut, a malowanie do 10 minut. Tezuka ma 30 lat i jednym z najmłodszych praktyków. Minęło prawie dziewięć lat, odkąd zacząłem zajmować się tą sztuką. Pracowałem jako pirotechnik, ale kiedy szukałem czegoś interesującego, co stanowiłoby wyzwanie dla moich umiejętności rzemieślniczych i mógłbym tworzyć własnymi rękami, natknąłem się na tę sztukę. Praktycznie nikt jej nie uczył. Musiałem więc nauczyć się sam. Amezaiku powstało podobno w okresie Heian w VIII w. Cukier był tradycyjnie formowany w różne kształty i darowany świątyniom w Kioto. Rzeźby wykonywane były podczas przedstawień ulicznych w okresie Edo, który trwał od XVII do XIX w. Podstawowy składnik rzeźb, syrop mizuame, czyli "wodny cukierek", stał się wtedy bardzo popularny. Obecnie w Japonii żyje niewielu profesjonalnych rzemieślników zajmujących się amezaiku. Asakusa Amezaiku Ameshin ma dwa sklepy w Tokio. Mam ośmiu praktykantów i w końcu ci młodsi ludzie mówią, że chcą robić to na stałe. Powstało więc miejsce, w którym ludzie mogą nauczyć się tego rzemiosła.

SOURCE : businessinsider_pl
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS