Home/science/Zakazana ryba we Woszech. W Polsce wciaz spozywana

science

Zakazana ryba we Woszech. W Polsce wciaz spozywana

We Woszech i Japonii zakazana ryba w Polsce wciaz mozna zjesc ja bez problemu. Chodzi o rybe maslana ktora choc ceniona za smak i delikatnosc potencjalnie moze szkodzic zdrowiu. Ma to zwiazek z wystepujacych w niej nietrawionymi i niewchanianymi przez organizm estrami woskowymi powodujacymi biegunke tuszczowa.

September 24, 2024 | science

Ryba maślana — zwyczajowo określa się tak kilka gatunków o wysokiej (18-21 proc.) zawartości tłuszczu — to w Japonii zakazana ryba już od lat 70. W Stanach Zjednoczonych i Unii Europejskiej na jej opakowania zamieszczone musi być ostrzeżenie o możliwych skutkach ubocznych jej spożywania — podaje Zielony Onet. CZYTAJ: Jakie ryby są zdrowe? Tych najlepiej unikaj Eskolar i kostropak to dwa najbardziej kontrowersyjne gatunki ryby, w których ilość estrów woskowych może sięgać aż 20 proc. masy ryby. Nie ma jednoznacznych badań potwierdzających szkodliwość jedzenia ryby maślanej dla wątroby, wiemy jednak, że długotrwałe spożywanie znacznych ilości estrów woskowych może ją przeciążyć. Zakazana ryba. Czy można ją jeść? Część osób jest na rybę maślaną uczulona , a wśród potencjalnych reakcji alergicznych wymienić można wysypki, problemy z oddychaniem czy obrzęki. ZOBACZ TEŻ: Ryba grozy. Tej pod żadnym pozorem nie zamawiaj nad polskim morzem. "Nie trafiły do smażalni świeże" Wszystkim, którzy decydują się na jedzenie ryby, zalecane są umiar i ostrożność . Bardzo ważne jest, aby jeść ją w połączeniu z łatwiej trawionymi pokarmami i być świadomym potencjalnych skutków ubocznych jej spożywania.

SOURCE : wiadomosci
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS