Blogs
Home/science/Tego nie wiedzieliscie o orzechach. Oto siedem powodow dla ktorych warto zaczac je jesc. Korzysci widac praktycznie od razu

science

Tego nie wiedzieliscie o orzechach. Oto siedem powodow dla ktorych warto zaczac je jesc. Korzysci widac praktycznie od razu

Jedne pomagaja obnizyc poziom cholesterolu i zwalczyc chec podjadania inne dziaaja jak afrodyzjak jeszcze inne sprawiaja ze czujem sie szczesliwi i to nie tylko dzieki ich wybornemu smakowi Choc wiele mowi sie o tym ze orzechy poprawiaja pamiec i koncentracje to tylko jedna z ich wielu korzysci dla naszego zdrowia. Dlaczego warto wdrozyc je do swojej diety Zobaczcie sami

Tego nie wiedzieliście o orzechach. Oto siedem powodów, dla których warto zacząć je jeść. Korzyści widać praktycznie od razu
January 21, 2025 | science

Na początek ciekawostka — wiele produktów, które uważamy za orzechy, tak naprawdę wcale nimi nie jest! "Prawdziwy" orzech ma owocnię, "fałszywy" — nie ma jej wcale. Jeśli trzymać się fachowej nomenklatury, większość produktów uznawanych przez nas za orzechy to tak naprawdę nasiona owoców pestkowych lub ziarnkowych. Niezależnie jednak od tego, czy mówimy o "prawdziwych", czy "fałszywych" orzechach, wszystkie mają wiele cennych właściwości. Przyjrzyjmy się im dokładniej. 1. Migdały — pomagają na apetyt Migdały należą do rodziny owoców pestkowych. Tym, co je wyróżnia, jest bez wątpienia wysoka zawartość białka, które sprawia, że są one idealną przekąską między posiłkami — są sycące, przez co pomagają zwalczyć chęć podjadania. Diety do kosza? Lekarz i specjalista od profilaktyki: nie trzeba fiksować się na zdrowiu. Wystarczy trzymać się zasady 80:20 2. Orzechy laskowe — zwalczają zmarszczki Orzechy laskowe zawierają więcej witaminy E niż jakikolwiek inny rodzaj orzechów. Szczególnie zadowolona jest z tego nasza skóra: witamina E jest ważnym przeciwutleniaczem, który chroni komórki, a tym samym zapewnia młody wygląd i pomaga w walce ze zmarszczkami. 3. Orzechy nerkowca — wzmacniają mięśnie Jeśli uprawiasz dużo sportu, powinieneś jeść dużo orzechów nerkowca! Dostarczają one organizmowi żelaza, ważnych węglowodanów i magnezu. Ten ostatni pomaga budować mięśnie i chroni je przed skurczami po szczególnie intensywnej sesji na siłowni. Cała prawda o przemysłowej hodowli łososia. "Jedyny, jakiego bym zjadł, jest zrobiony ze skrobi i mąki ryżowej" 4. Orzechy włoskie — dobre dla mózgu Zaletę orzechów włoskich akurat łatwo zapamiętać – w końcu nawet swoim wyglądem przypominają one mózg. Dzięki wysokiej zawartości witaminy B i nienasyconych kwasów tłuszczowych poprawiają koncentrację i zdolność myślenia. Są również ważnym źródłem kwasów omega-3 i omega-6 (co jest szczególnie ważne dla wegan!). 5. Orzechy makadamia — obniżają poziom cholesterolu Ze względu na swój słodki, kremowy smak orzechy makadamia są uważane za "królowe" orzechów. Prawdą jest, że zawierają dużo tłuszczu – ale za to bardzo zdrowego. Mówiąc dokładniej, są to jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć wysoki poziom cholesterolu. 6. Orzeszki ziemne — podnoszą poziom szczęścia Oprócz ważnych minerałów orzeszki ziemne zawierają ważny aminokwas o nazwie tryptofan. W organizmie jest on przekształcany w serotoninę, czyli hormon, który wpływa na nasz nastrój i wprawia nas w dobry humor. Chemik rozprawia się z mitami o żywieniu. "Ludzie bardziej boją się konserwantów niż groźnych zarazków. To absurd!" 7. Orzechy brazylijskie — działają jak afrodyzjak Jak wszystkie orzechy, także orzechy brazylijskie są cennym źródłem białka. Tym, co jednak wyróżnia te stosunkowo duże orzechy, jest wysoka zawartość cynku i selenu. Te dwa pierwiastki śladowe wpływają na nasz testosteron i zwiększają nasze libido!

SOURCE : wiadomosci
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS