Blogs
Home/health/Siedem dobrych powodow by jesc kapuste kiszona. Korzysci i dla serca i dla figury

health

Siedem dobrych powodow by jesc kapuste kiszona. Korzysci i dla serca i dla figury

Mozemy kisic niemal wszystko ale w Polsce najpopularniejszym wyborem sa wciaz ogorki i kapusta. Przepadamy za ich smakiem i dobrze bo idzie za tym cos wiecej. Jedzac kiszonki dostarczamy organizmowi wielu wartosciowych skadnikow ktore m.in. pozytywnie wpywaja na odpornosc. Sprawdzmy dziaanie kiszonej kapusty. Jak jej jedzenie wpywa na zdrowie

November 18, 2024 | health

korzystnie oddziałujących na mikroflorę jelitową. Bakterie fermentacji mlekowej, jakie można znaleźć w kapuście kiszonej, soku z kiszonej kapusty, ale i ogórkach kiszonych, Hamują rozwój patogenów, a stymulują wzrost i aktywność korzystnych bakterii w jelitach, co przekłada się na lepsze zdrowie i samopoczucie. W tym miejscu warto wspomnieć, że - są to dwa produkty o zupełnie innych wartościach prozdrowotnych. Jest cennym źródłem witaminy C (witamina ta wzmacnia też działanie układu immunologicznego, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, zwiększa wchłanianie żelaza z układu pokarmowego), a także karotenoidów i polifenoli, które niwelują działanie wolnych rodników, a tym samym odgrywają rolę w zapobieganiu nowotworom. Także izotiocyjaniany działają ochronnie przed nowotworami. Dietetycy zalecają, by Oprócz bakterii probiotycznych, przeciwutleniaczy czy błonnika w kapuście kiszonej znajdziemy wiele innych ważnych dla organizmu składników. Spożywając ją, dostarczymy sobie nie tylko Należy mieć na uwadze wysoką zawartość sodu. Z tego powodu na spożywanie kiszonych produktów powinny uważać przede wszystkim osoby chore na nadciśnienie. Kiszona kapusta jest zaliczana do produktów, które pozytywnie wpływają na pracę układu pokarmowego. Głównie z dwóch powodów. Obok nich mamy Jednak zwiększona podaż kapusty kiszonej może mieć swoje skutki uboczne, które najczęściej objawiają się poprzez bóle brzucha, wzdęcia czy gazy. Witamina C też ma niebagatelne znaczenie - wzmacnia naczynia krwionośne i serce. Co więcej, - są produktami polecanymi w profilaktyce i leczeniu cukrzycy. , dwa ważne karotenoidy, które odgrywają istotną rolę w poprawie widzenia i ochronie oczu przed niekorzystnymi czynnikami środowiskowymi, takimi jak np. promieniowanie UV. Badania wykazały, że zmniejszają ryzyko przewlekłych chorób oczu, w tym zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy. Jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który zapewnia uczucie sytości na długo i zapobiega napadom wilczego apetytu, a więc zaspokoisz głód przy spożyciu małej liczby kalorii. To dlatego Podczas odchudzania warto jednak zadbać o różnorodność produktów - kapusta kiszona powinna być jednym z wielu wartościowych elementów jadłospisu.

SOURCE : zdrowie_interia
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS