Home/food/Udowodniono ze przeduzaja zycie. Stulatkowie z niebieskich stref jedza i pija codziennie

food

Udowodniono ze przeduzaja zycie. Stulatkowie z niebieskich stref jedza i pija codziennie

Co waczyc do diety zeby zyc duzej Jest co najmniej kilka takich produktow. I sa na...

August 22, 2024 | food

Stanowi podstawowe źródło tłuszczu w diecie śródziemnomorskiej, która od lat jest bezkonkurencyjna w zestawieniu najlepszych, tzn. najzdrowszych, diet świata. Bo jak działa oliwa? , które obniżają poziom reaktywnych form tlenu, chroniąc cząsteczki przed uszkodzeniem oksydacyjnym, a nas samych przed wieloma chorobami. Badania epidemiologiczne wskazują na Dowodzą, że Reguluje ciśnienie i poziom cukru we krwi, ma działanie antywirusowe i antybakteryjne, wzmacnia odporność, wspomaga trawienie, jest istotna dla zdrowia ośrodkowego układu nerwowego. Naukowcy twierdzą, że Badacze z Harvardu przeanalizowali dane dotyczące ponad 92 tys. zdrowych mężczyzn i kobiet w Stanach Zjednoczonych, którzy co dwa lata zgłaszali szczegółowe informacje na temat swojego zdrowia i nawyków żywieniowych. Jak się okazało, Większe spożycie oliwy wiązało się również z niższym ryzykiem śmierci z powodu chorób układu krążenia, raka, chorób neurodegeneracyjnych lub chorób płuc. Wśród osób, które zastąpiły masło, margarynę czy majonez oliwą, śmiertelność była o 34 proc. niższa w porównaniu z osobami, które takiej zmiany nie wprowadziły. - zwraca uwagę Dan Buettner, od lat piszący o niebieskich strefach, gdzie żyje się wyjątkowo długo i zdrowo. My z kolei zbyt rzadko komponujemy posiłki z udziałem strączków. Nasiona roślin strączkowych są dobrym źródłem białka, dlatego stanowią dobrą alternatywę dla produktów pochodzenia zwierzęcego. Są bardzo pożywne i bogate w węglowodany, dostarczają dużo energii, zawierają duże ilości błonnika. Dominują w nich nienasycone kwasy tłuszczowe - kwas oleinowy i linolowy, które mają właściwości przeciwzapalne. Dostarczają witamin z grupy B, wapnia, potasu, magnezu czy cynku. Jedno z badań przeprowadzonych w 2004 roku na osobach w wieku 70 lat i starszych wykazało, że Dietetycy podpowiadają, że nasiona roślin strączkowych warto łączyć z produktami zbożowymi, orzechami i innymi nasionami, a także warzywami. Wszystkie gatunki w mniejszym bądź większym stopniu są źródłem polifenoli, nienasyconych kwasów tłuszczowych, L-argininy, fitosteroli, błonnika pokarmowego, witaminy E, witamin z grupy B i mikroelementów takich jak magnez, potas, cynk, selen czy miedź. Uważa się, że regularne spożywanie orzechów może zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów i niektórych chorób metabolicznych. W jednym badaniu naukowcy zebrali dane od 120 tys. osób - zaczęli w latach 80. XX wieku, a skończyli 30 lat później. Wszyscy uczestnicy co kilka lat odpowiadali na pytania dotyczące swojej diety. Podzielono ich na sześć kategorii - na tych, którzy nie jedli orzechów w ogóle, po tych, co spożywali ich siedem lub więcej razy w tygodniu. - powiedział współautor badania, dr Frank Hu, profesor żywienia i epidemiologii w Harvard School of Public Health. Im częściej jedli orzechy, tym ryzyko przedwczesnej śmierci było mniejsze. A to tylko jedno z badań na temat wpływu spożywania orzechów na organizm i długowieczność. Zgodnie z zaleceniami Pełne ziarna są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, witamin z grupy B (niacyna czy tiamina) oraz składników mineralnych takich jak magnez, potas, cynk, miedź czy żelazo (wskazuje się, że najwięcej składników mineralnych z produktów zbożowych dostarczają kasze, naturalne płatki zbożowe, otręby, a także ryż brązowy czy dziki). Naukowcy po przeanalizowaniu 45 badań stwierdzili, że produkty pełnoziarniste mogą pomóc żyć dłużej, zmniejszając ryzyko chorób serca, raka, cukrzycy, chorób układu oddechowego i chorób zakaźnych. W raporcie zauważono, że Innym razem przeanalizowano wyniki z 14 badań, w których łącznie wzięło udział ponad 786 tys. uczestników. Przyniosło to podobne wnioski. U osób, które jadły najwięcej produktów pełnoziarnistych, śmiertelność z jakiejkolwiek przyczyny była o 16 proc. mniejsza w porównaniu z osobami, które jadły najmniej produktów pełnoziarnistych. Po czarną herbatę każdego dnia sięga wielu z nas. I dobrze, bo to bardzo zdrowy napój. Oczywiście ważne jest, żeby był dobrej jakości. Istotna jest też ilość spożywanego napoju. Przyjmuje się, że dobrze jest nie przekraczać czterech filiżanek dziennie. Co takiego jest w czarnej herbacie? , które mają silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Spożywanie czarnej herbaty ma, za ich sprawą, zapewniać większą ochronę komórkom i tkankom przed szkodliwym działaniem nadmiernych ilości wolnych rodników tlenowych, zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, a także zachorowania na raka. Badania wykazały, że Naukowcy zaobserwowali również, że może obniżać ryzyko wystąpienia udaru. - twierdzą badacze. Pół miliona osób w średnim wieku zgłaszało swoje nawyki dotyczące spożywania herbaty. Spośród osób regularnie pijących herbatę, których objęło badanie, ok. 90 proc. piło czarną herbatę. Obserwacja uczestników trwała średnio 11 lat. Wynik? U osób pijących dwie lub więcej filiżanek herbaty dziennie ryzyko śmierci z jakiejkolwiek przyczyny było o 9-13 proc. niższe. Naukowcy zaobserwowali też, że związek między piciem herbaty a niższym ryzykiem śmierci utrzymywał się nawet wtedy, gdy do herbaty dodawano mleko lub cukier. Podobne obserwacje dotyczą kawy. Źródła: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/harvard-study-high-olive-oil-consumption-associated-with-longevity https://www.health.harvard.edu/blog/eating-nuts-linked-to-healthier-longer-life-201311206893 https://www.bhf.org.uk/informationsupport/heart-matters-magazine/news/behind-the-headlines/can-drinking-tea-lower-your-risk-of-dying https://www.cnbc.com/2020/09/15/adding-this-simple-food-to-your-diet-may-help-you-live-to-100-says-longevity-health-researcher.html https://www.nbcnews.com/better/diet-fitness/whole-grains-help-you-live-longer-study-finds-n279756

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS