Home/food/Lubie ser a mam nietolerancje laktozy co robic

food

Lubie ser a mam nietolerancje laktozy co robic

Zotawy kolor zwarta struktura charakterystyczny ksztat. Wszyscy wiemy jak wyglada...

August 22, 2024 | food

Laktoza to dwucukier , który powszechnie występuje w produktach mlecznych, takich jak sery, jogurty czy lody. Aby nasz organizm mógł ją strawić, potrzebujemy , powstającego w jelicie cienkim. Nie wszyscy produkują jednak laktazę w wystarczających ilościach. Skutek? Niestrawiona laktoza trafia do jelita grubego, gdzie jest fermentowana przez bakterie, co powoduje wzdęcia, bóle brzucha, gazy, a nawet biegunki . Objawy te pojawiają się zazwyczaj od 30 minut do kilku godzin po spożyciu produktów. , przez co wiele osób rezygnuje z produktów mlecznych, w tym z sera. Nietolerancja laktozy może mieć różne przyczyny. Najczęściej jest ona związana z wiekiem - zmniejszenie produkcji laktazy to . Mówimy wówczas o pierwotnej nietolerancji laktozy. Drugim rodzajem jest nietolerancja wtórna, która z kolei może wynikać z uszkodzenia jelit (na przykład w wyniku infekcji lub choroby). Jest ona odwracalna i ustępuje, gdy zostanie wdrożone odpowiednie leczenie. Istnieje ponadto wrodzona nietolerancja laktozy, która jest bardzo rzadka i polega na całkowitym braku produkcji laktazy od urodzenia, a pierwsze symptomy daje się zaobserwować już w pierwszych dniach życia dziecka. Najprostszym sposobem na zminimalizowanie skutków nietolerancji laktozy jest ograniczenie spożywania produktów zawierających laktozę lub całkowicie wyeliminowanie ich z diety. To jednak często Inną opcją jest sięganie po alternatywy, takie jak mleko roślinne czy jogurty i sery bez laktozy. I to jest rozwiązanie, które warto rozważyć, pozwala bowiem . Tym bardziej że w dzisiejszych czasach - od mleka i jogurtów, poprzez sery, a kończąc na śmietanie. Wszystkie one są wytwarzane w taki sposób, że laktoza zostaje rozłożona na łatwostrawne cukry proste. Oznacza to, że mogą one być spożywane przez osoby z nietolerancją laktozy bez obaw o nieprzyjemne dolegliwości. Przykładów nie trzeba daleko szukać. to produkt, który łączy w sobie tradycję z nowoczesnym podejściem do zdrowia i diety. Tradycję, ponieważ za sprawą od lat gości na polskich stołach. Nowoczesnym podejściem, gdyż odpowiada na potrzeby współczesnych konsumentów, zwracających uwagę na swoje zdrowie. Ser Janosika LACTO FREE, podobnie jak jego tradycyjny odpowiednik, jest . W upalne dni temperatura naszego ciała jest wyraźnie wyższa, co oznacza dodatkowe obciążenie dla organizmu. Jeśli sięgniemy wówczas po tłuste i ciężkostrawne potrawy - nie pomagamy. Podnosimy bowiem temperaturę ciała i w efekcie czujemy się jeszcze bardziej zmęczeni i ospali. Dlaczego by ich nie zaskoczyć i podać coś innego, niż kiełbaski czy karkówkę? świetnie sprawdzi się jako dodatek do grillowanych warzyw - jego bogaty smak skutecznie podkreśla aromat potraw. Tutaj z kolei idealnym połączeniem będzie zestawienie go z chrupiącą bagietką i świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki (np. marchewka, ogórek szklarniowy czy seler naciowy). Ser Janosika LACTO FREE to jednak także inspiracja do tworzenia . Nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać go do domowej pizzy czy zapiekanki lub szybkiej sałatki z pomidorami i bazylią. Ale nie tylko! Burgery, grzanki, faszerowane grzyby, szaszłyki, lasagne, risotto... Potraw, które nabiorą nowego smaku dzięki dodaniu , nie brakuje. Nie zawsze zresztą trzeba go dodawać, ponieważ sprawdza się również jako , przygotowane na elektrycznym grillu, patelni czy w piekarniku. Wręcz przeciwnie - może to być okazja do przeżycia kulinarnej przygody oraz pretekst do poszukiwania (zdrowych!) alternatyw i odkrywania nowych smaków. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9141425/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6669050/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532285/

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS