food
To co jemy wpywa tez na nasz nastroj i poziom stresu. Dietetyczka wymienia kluczowe produkty
Wiele badan naukowych wskazuje na istotny wpyw diety na nasze samopoczucie i nastroj....
Według badań agencji Indiville dla Grupy NN Niemal połowa badanych (45 proc.) ma trudności z nadążaniem za tempem życia, a 56 proc. czuje się wyczerpanych pod koniec dnia. Życie w ciągłym biegu i nadmiar obowiązków, wszechobecność mediów społecznościowych oraz presja bycia "pod ręką" przez telefon czy e-mail nawet po godzinach pracy potęgują to napięcie. Aktywność fizyczna, medytacja, spacer, prawidłowo zbilansowana dieta, odpoczynek czy po prostu sen - mogą realnie wpłynąć na obniżenie jego poziomu. O tym, jakie produkty warto włączyć do codziennej diety, aby wspierać organizm w trudnych, stresujących sytuacjach, mówi w rozmowie z Interią ZDROWIE dietetyczka Paula Frończuk. *** - Zdrowie psychiczne to temat, który warto poruszać przy każdej możliwej okazji. W dzisiejszych czasach, gdy wiele osób zmaga się z obniżonym nastrojem, stresem czy depresją, żyjąc w ciągłym pośpiechu i przy nadmiernym obciążeniu pracą, tym bardziej powinniśmy zwracać uwagę na to, co i jak jemy. Właściwie dobrana i odpowiednio zbilansowana dieta ma niebagatelny wpływ nie tylko na zdrowie fizyczne, ale i samopoczucie. - Dostarczając organizmowi odpowiednią ilość kalorii, makroskładników, witamin i minerałów, wspieramy funkcjonowanie mózgu, co bezpośrednio przekłada się na nasze dobre samopoczucie. Warto zwrócić szczególną uwagę na takie składniki odżywcze jak kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy z grupy B, witaminy D, C i E, a także magnez, cynk, selen, probiotyki i polifenole. - Nasze jelita często określa się mianem "drugiego mózgu", ponieważ posiadają własny układ nerwowy, a w przewodzie pokarmowym wytwarzana jest serotonina, znana jako "hormon szczęścia". Co więcej, to właśnie jelita odpowiadają za wchłanianie składników odżywczych dostarczanych z pożywieniem, odgrywając kluczową rolę w naszym zdrowiu i samopoczuciu. - Przy zwiększonym stresie warto sięgnąć po dietę śródziemnomorską, która obfituje w pełnoziarniste produkty zbożowe, tłuste ryby morskie, warzywa, owoce, orzechy, nasiona, oliwę z oliwek i olej rzepakowy. Szczególną uwagę należy zwrócić na produkty o działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym, głównie owoce jagodowe, takie jak: maliny, borówki, truskawki, jagody, aronia czy czarna porzeczka. Tego rodzaju dieta wspiera organizm w radzeniu sobie ze stresem i wspomaga ogólną regenerację. - Zdecydowanie tak! To, co spożywamy, ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu i wszystkich jego narządów. Często podkreśla się rolę diety w profilaktyce chorób takich jak cukrzyca czy nadciśnienie, ale nie można zapominać o jej znaczeniu dla zdrowia psychicznego. Odpowiednio zbilansowana dieta może obniżyć ryzyko wystąpienia depresji czy stanów lękowych, a także wspierać organizm w radzeniu sobie ze stresem i napięciem. - Dieta bogata w cukry proste powoduje duże wahania poziomu glukozy we krwi, co może prowadzić do pogorszenia samopoczucia, wzrostu poziomu lęku oraz uczucia rozdrażnienia. Dodatkowo, jak wspomniałam wcześniej, na nasze dobre samopoczucie znacząco wpływa odpowiednia mikrobiota jelitowa, a nadmiar cukru działa na nią negatywnie, zakłócając jej równowagę i prawidłowe funkcjonowanie. Naszym klientom proponujemy dietę Diabetic & Low Sugar, w której znacząco ograniczyliśmy cukry proste. - Chociaż adaptogeny zyskują na popularności jako substancje wspierające organizm w walce ze stresem, my, dietetycy Maczfit, rekomendujemy przede wszystkim skoncentrować się na zdrowym odżywianiu, opartym na naturalnych, odpowiednio zbilansowanych produktach i ich holistycznym wpływie na ciało i umysł. - Odpowiednio zbilansowana dieta wzmacnia układ odpornościowy, umożliwiając mu skuteczną obronę przed wirusami, bakteriami i innymi drobnoustrojami. Bogactwo białka, zdrowych tłuszczów, witamin oraz składników mineralnych zapewnia holistyczne wsparcie nie tylko dla układu immunologicznego, ale i całego organizmu, aby ten funkcjonował lepiej każdego dnia. - Oczywiście, nawet drobne zmiany w codziennych nawykach żywieniowych mogą znacząco wspierać nasze zdrowie psychiczne. Oto kilka prostych zasad, których warto się trzymać komponując swój codzienny jadłospis: - Starajmy się unikać długich przerw między posiłkami, aby zapobiegać uczuciu nadmiernego głodu, co zmniejszy pokusę sięgania po fast foody czy słodkie przekąski bogate w cukry proste. - Włączmy je do diety 1-2 razy w tygodniu, aby dostarczyć organizmowi cennych kwasów omega-3. - Codzienna garść orzechów lub nasion to prosty sposób na wzbogacenie diety w zdrowe tłuszcze i składniki mineralne - Pamiętajmy o spożywaniu ok. 2 litrów płynów dziennie, co jest kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. - Szczególnie te bogate w antyoksydanty, jak borówki, maliny czy truskawki. W okresie jesienno-zimowym śmiało sięgajmy po mrożone owoce, które również są wartościowe. W Maczfit doskonale wiemy, że dieta potrafi być sporym wyzwaniem, zwłaszcza jeśli chodzi o czas i organizację. W dzisiejszym zabieganym świecie, między pracą a obowiązkami domowymi, wiele osób po prostu nie ma przestrzeni, żeby samodzielnie przygotować zdrowe i zbilansowane posiłki. Dlatego chcemy wspierać naszych klientów i ułatwiać im życie. - W naszej diecie powinniśmy ograniczyć cukry proste, nasycone kwasy tłuszczowe oraz izomery trans kwasów tłuszczowych. Co to oznacza w praktyce? Produkty, które w naszej diecie nie powinny być podstawą, a mogą pojawiać się od czasu do czasu, to przede wszystkim: słodycze, słone przekąski typu chipsy, produkty typu fast food. - Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta - dokładnie takie same produkty jak w przypadku nastroju i stresu, czyli fast foody, słodycze oraz słone przekąski. Są to artykuły o niskiej wartości odżywczej, ubogie w witaminy i składniki mineralne, za to bogate w cukry proste oraz nasycone kwasy tłuszczowe. Takie składniki nie są pożądane w naszej diecie, zarówno z perspektywy ogólnego zdrowia, jak i wsparcia układu odpornościowego. - Zapewnienie odpowiedniej podaży witamin i składników mineralnych odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu silnej odporności organizmu. Warzywa i owoce bogate w witaminę C, witaminę A oraz beta-karoten, a także produkty zawierające witaminę D i składniki sezonowe stanowią fundament zdrowej diety wzmacniającej układ immunologiczny. Przykłady produktów korzystnych dla odporności to: kapusta, papryka, natka pietruszki, brokuły, kalafior, truskawki, porzeczki, kiwi, pomarańcze, kakao, imbir, cytryna oraz cynamon. - Dbajmy o urozmaicenie naszej diety, zwracając szczególną uwagę na produkty pełnoziarniste, chude mięsa, tłuste ryby morskie, orzechy, nasiona, oliwę z oliwek, a także bogactwo owoców, warzyw i kakao. Dostarczają one cennych witamin oraz składników mineralnych, które wspierają zdrowie i wzmacniają odporność organizmu. Na sam koniec podam listę produktów, które możemy gdzieś zawrzeć: ciemna czekolada, kakao, ryby i owoce morza, nasiona, orzechy, zielone herbata, soja, nasiona roślin strączkowych, owoce jagodowe, fermentowane produkty mleczne, produkty zbożowe pełnoziarniste, wszystkie warzywa, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany. Rozmawiała Angelika Nęcka - Dietetyczka Maczfit. Absolwentka dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Uczestniczka licznych kursów i szkoleń z zakresu dietetyki klinicznej, sportowej oraz dziecięcej. Szczególnie interesuje się edukacją żywieniową oraz dietetyką w zdrowiu psychicznym. Prywatnie pasjonatka biegania, górskich wycieczek i gotowania - szczególnie kuchni włoskiej.
PREV NEWSSposob na uzupenienie wapnia i zelaza. Opozni tez starzenie i pomoze schudnac
NEXT NEWSZbija cisnienie chroni watrobe poprawia prace trzustki. Smakuje wyjatkowo
Mamy i babcie w chorobie i na odpornosc serwoway roso. Dzis zaczyna krolowac inna zupa
Jest wyjatkowym daniem ktore niemal kazdego dnia gosci na stoach w polskich domach. W...
Chorwaci maja swoje paczki. Zdecydowanie roznia sie od naszych
Bedac w Chorwacji nie sposob ich nie dostrzec w sklepach i cukierniach. Choc sa niewielkiego rozmiaru to w srodku maja mnostwo smaku z charakterystyczna orzezwiajaca cytrusowa nuta. Fritule to tradycyjne chorwackie paczki ktore roznia sie od polskich akoci.
Sprobujesz raz i sie zakochasz. Sernik chawowy bije na gowe tradycyjny
Idealnie kremowy wywazony w smaku nie za sodki a jednoczesnie bardzo intensywny. Sernik chawowy to prawdziwy krol wsrod sernikow koniecznie wyprobujcie przepis bo jest banalnie prosty.
Dziaa przeciwstarzeniowo sprzyja zdrowiu jelit i serca. Swietny dla osob 50 plus
Nie tylko pomarancze mandarynki i grejpfruty. Z owocow cytrusowych warto siegac tez po...
Zmniejszaja ryzyko raka nawet o 62 procent. Dodawaj do kazdego posiku
Skoro tyle sie mowi o tym ze za dieta powoduje raka naturalne jest odwracanie tej...
Dodaj yzke do owsianki jogurtu koktajlu. Kluczowy dodatek jesli chcesz zrzucic kilogramy
Warto dodawac je do posikow poniewaz sa zrodem bonnika pokarmowego. Otreby przede...