Blogs
Home/food/Sycace a poza tym dobre dla serca i jelit. Tak wygladao sniadanie mocy naszych dziadkow

food

Sycace a poza tym dobre dla serca i jelit. Tak wygladao sniadanie mocy naszych dziadkow

Kiedys zajadali sie nia nasi dziadkowie potem ustapia miejsca owsiance ale dzis...

Sycące, a poza tym dobre dla serca i jelit. Tak wyglądało śniadanie mocy naszych dziadków
February 01, 2025 | food

Gryczanka to nic innego jak Najczęściej kasza gryczana niepalona (biała), na mleku, z dodatkami, w wersji na słodko z owocami i bakaliami. W niektórych przepisach do przygotowania gryczanki wykorzystuje się , jednak najczęściej podstawą dania jest kasza. Wbrew pozorom nie jest to żadna nowość - gryczankę wspominają nasi dziadkowie. Kaszy gryczanej w takiej wersji warto spróbować. Bo w wersji na słono, do obiadu, jest nam dobrze znana. Może dzięki temu przekonają się do niej ci, którzy wcześniej za nią nie przepadali. Warto. Wyjaśniamy, jakie właściwości ma kasza gryczana i jak organizm reaguje na gryczankę. Wiele osób zastanawia się, Czym różnią się od siebie? Kasza gryczana palona to kasza, która została poddana obróbce cieplnej. Za sprawą tego procesu , a jej kolor zmienia się na ciemnobrązowy. Ma jednak delikatny posmak goryczy, dlatego wiele osób skłania się ku kaszy niepalonej. To z kolei , która ze względu na jasny kolor bywa nazywana również białą. , ale i ona nie wszystkich przekonuje. A czy jest lepsza dla zdrowia? Obie kasze mają wiele zalet, ale więcej można ich wypisać po stronie kaszy niepalonej. Rozchodzi się głównie o Wskazuje się, że całkowita zdolność antyoksydacyjna spada nawet czterokrotnie. W 100 g kaszy gryczanej palonej znajdziemy jednak nieco więcej błonnika, żelaza i kwasu foliowego niż w kaszy białej. Kasza gryczana pozyskiwana jest z nasion gryki. Zawiera związki o charakterze antyoksydacyjnym - polifenole, które wzmacniają naczynia włosowate, stabilizują ciśnienie krwi oraz zawartość glukozy. Poza tym kasza gryczana dostarczy Ważna informacja - i jest wskazana w diecie bezglutenowej ze względu na swoje wartości odżywcze i cenne składniki mineralne. , przede wszystkim ze względu na obecność rutyny (działa przeciwzakrzepowo), magnezu (niski poziom magnezu, utrzymujący się przez dłuższy czas, może być jednym z czynników podwyższających ryzyko zawału i udaru), a także błonnika (odpowiada m.in. za obniżenie poziomu cholesterolu). Błonnik wpływa pozytywnie także na pracę jelit. Uważa się, że za efekt ten odpowiedzialny jest , który m.in. zwiększa wrażliwość komórek na insulinę. Za sprawą witamin z grupy B kasza gryczana Charakteryzuje się wysoką zawartością białka, a posiłki bogate w białko sycą bardziej i szybciej niż posiłki z mniejszą zawartością tego składnika. Uczucie sytości po posiłku podtrzymywane jest dłużej także za sprawą błonnika. Kasza gryczana zalecana jest m.in. osobom z nadciśnieniem, anemią czy cukrzycą. Jeśli zjesz ją na śniadanie, przed obiadem raczej nie będziesz musiał sięgać po przekąskę. , tak potrzebnej, by dobrze rozpocząć dzień. To nie tylko smaczne, ale przede wszystkim wartościowe danie, dobre dla serca i układu pokarmowego. Oczywiście jest Niektórzy zalewają kaszę gryczaną zimą wodą i pozostawiają na kilka godzin lub na noc w lodówce, a następnie miksują z mlekiem i owocami. Inni dodają do niej np. znacznie więcej mleka. Mleko zagotuj z solą, a następnie wsyp kaszę gryczaną. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Gotuj kaszę pod przykryciem przez ok. 15-25 min, do momentu, aż wchłonie prawie całe mleko. Dodaj miodu (lub syropu z agawy czy syropu klonowego) i przełóż na talerz. Na gryczance ułóż ulubione owoce, np. banana pokrojonego w plasterki i maliny. Całość możesz posypać np. siemieniem lnianym, nasionami chia lub migdałami.

SOURCE : zdrowie_interia
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS