Blogs
Home/food/Sowianska przyprawa na trawienie. Pij napar z jaowca lub dodawaj do dan

food

Sowianska przyprawa na trawienie. Pij napar z jaowca lub dodawaj do dan

To typowo sowianska przyprawa jedna z najbardziej aromatycznych jakie mozemy miec w...

August 12, 2024 | food

to zwykle krzew, rzadziej niewielkie drzewo z rodziny cyprysowatych. Występuje w całej Europie, znacznej części Azji, północnej Afryce, a także Ameryce Północnej. Ma kłujące, szarozielone igły, które wydzielają bardzo przyjemny zapach. Dawniej uważany był za roślinę magiczną, dziś wykorzystywany jest m.in. jako roślina lecznicza czy ozdobna. Znajduje też zastosowanie w kuchni. (jednak uwaga - nie wszystkie jałowce są jadalne). , są okrągłe, niewielkie, zwykle o wielkości od 5 do 8 mm. Początkowo są zielone, a po dojrzeniu stają się ciemnogranatowe. Na myśl przywodzi las - Suszone owoce jałowca pogłębiają smak potrawy i nadają jej charakterystycznego, świeżego aromatu. Dodawane są w całości lub zmiażdżone (w tej drugiej postaci są o wiele bardziej aromatyczne). Co znajdziemy w owocach jałowca? Ponadto źródło flawonoidów wykazujących właściwości antyoksydacyjne. W olejku eterycznym obecnym w szyszkojagodach znajdują się substancje znane jako monoterpeny, w tym limonen, kamfora i beta-pinen. Przypisuje im się W Polsce owoce jałowca były stosowane już wieki temu, m.in. w chorobach płuc, przy problemach z wątrobą i nerkami. Uważano też, że ich żucie jest sposobem na "zabezpieczenie się od wszelkiej zarazy". Wynika to m.in. z zawartości fitoncydów. (jałowiec sprawdza się przy infekcjach dróg moczowych) To dlatego przyprawia się nimi ciężkostrawne i tłuste dania. Jałowiec ma również właściwości pobudzające apetyt. Rozgrzewający napar z jałowca sprawdza się też przy infekcjach. Jałowiec jest wykorzystywany w preparatach uśmierzających ból do użytku zewnętrznego, głównie w maściach oraz żelach, które są stosowane m.in. w przypadku bólu w chorobach reumatycznych. Możemy go znaleźć w kosmetykach do twarzy, ciała oraz włosów. Składniki obecne w jałowcu: neutralizują wolne rodniki (co ma duże znaczenie nie tylko dla skóry), sprzyjają lepszemu dotlenieniu i odżywieniu skóry, wspomagają walkę z trądzikiem, zapobiegają łupieżowi, redukują cellulit i zmniejszają widoczność rozstępów. Owoce jałowca to jednak przyprawa, którą należy stosować ostrożnie. Nadmierne spożycie może działać drażniąco na nerki i wątrobę. Owoce jałowca polecane są jako dodatek do potraw ciężkostrawnych, tłustych, powodujących wzdęcia. Stosuje się je do baraniny, drobiu i potraw z fasoli. Sprawdzą się w rozmaitych sosach i marynatach, pasują do pieczeni, pasztetów, bigosu i kiszonej kapusty, również dań warzywnych, np. duszonych warzyw, a nawet deserów. W formie zmielonej wchodzą w skład różnych mieszanek przypraw. Jałowiec bywa też wykorzystywany do aromatyzowania napojów. To naprawdę wszechstronna przyprawa. W tym celu najczęściej jedną łyżkę rozdrobnionych owoców zalewa się jedną szklanką wrzącej wody, a następnie zaparza pod przykryciem przez ok. pół godziny. Później tak przygotowany napar przecedza się, by usunąć resztki owoców. Wypija się go w ciągu dnia porcjami - 1-2 łyżki po posiłkach.

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS