Blogs
Home/food/Nie kazdy moze pic kawe. Nie chodzi tylko o jej wpyw na cisnienie krwi

food

Nie kazdy moze pic kawe. Nie chodzi tylko o jej wpyw na cisnienie krwi

Zdecydowany ulubieniec naszych ciezkich porankow i dugich wieczorow. Sens zycia...

November 12, 2024 | food

Kawa to napój sporządzany z palonych i zmielonych lub poddanych instantyzacji ziaren kawowca. Pochodzi z Etiopii, najprawdopodobniej z rejonu Kaffa, zamieszkiwanego tysiące lat temu przez lud Oromo. W okolicach między XIII a XIV wiekiem arabscy kupcy dostarczyli kawę do Jemenu, gdzie opracowano metodę prażenia i obrabiania ziaren prowadzącą do powstania napoju, który znamy dziś. Na początku spożywany był on w regionie Arabii, skąd trafił do Europy w XVI wieku. Do Polski kawa dotarła wraz z Turkami w XVII wieku, co związane było z bitwą pod Wiedniem w 1683 roku. I tak już z nami została. Kofeina jest w istocie nie tylko pobudzającą substancją, ale także, co ciekawe, substancją blokującą cykl komórkowy i pestycydem naturalnego pochodzenia, używanym przez rośliny przeciwko innym organizmom. Powszechnie wykorzystywana jest jako stymulant w napojach energetyzujących, kawie, herbacie i naparach yerba mate. , gdyż bardzo łatwo przekracza barierę krew-mózg chroniącą nasz najważniejszy organ przed niechcianym dostępem. W mózgu działa jako antagonista receptorów adenozynowych: oznacza to, że blokuje receptory adenozynowe przed przyłączeniem się do nich cząsteczki adenozyny. Adenozyna powstaje w związku z rozpadem naszej "cząsteczki energetycznej" - ATP, pochodzącej z mitochondriów w komórkach. Gdy zużywamy energię, zużywamy właśnie ATP. W wyniku jego rozpadu powstają cząsteczki adenozyny. Gdy określona ich ilość przyłączy się do receptorów adenozynowych, zaczynamy czuć zmęczenie. Kofeina częściowo znosi ten efekt poprzez podobieństwo strukturalne do adenozyny: przyłącza się do receptora adenozynowego, blokując przyłączenie się właściwej substancji, tym samym czasowo ograniczając możliwość odczuwania zmęczenia. Działanie to jest odwracalne i zwykle znoszone po kilku godzinach. , i to właśnie z tych powodów kochamy kawę. Oczywiście, do tego dochodzą walory smakowe, zapachowe i socjologiczne - kochamy pić kawę ze znajomymi, z rodziną, po popołudniowym obiedzie i w kawiarniach do sernika. Niestety, bez względu na świetne walory kawy, nie każdy może i nie każdy powinien ją spożywać. Na kawę nie zawsze mogą sobie pozwolić osoby chore na różnorodne schorzenia układu krążenia i serca, m.in. niestabilną chorobę wieńcową, wysokie nadciśnienie, stan po zawale serca, stany upośledzonego krążenia, niektórzy pacjenci po udarach i wylewach. Ponieważ , nie zawsze mogą spożywać ją osoby z chorobami jelit, zwłaszcza zapaleniami o różnej etiologii, w tym z chorobami autoimmunologicznymi, jak np. Leśniowskiego-Crohna, z IBS (syndromem jelita drażliwego), a także osoby zwyczajnie wrażliwe, z przyspieszoną perystaltyką. Osoby z grupy "kawa ostrożnie albo wcale" to także chorzy na choroby żołądka, Kofeina zawarta w kawie znana jest również z bycia inhibitorem kompetycyjnym cAMP - fosfodiesterazy (enzymu), przez co powoduje zmianę cyklicznego AMP w niecykliczne. To umożliwia jego ponowne wykorzystanie w komórkach, co na poziomie żołądka skutkuje pobudzeniem czynności pompy protonowej, przez co zwiększa się zakwaszenie śluzówki żołądka. Leki z grupy inhibitorów pompy protonowej są często stosowane w leczeniu chorób przebiegających z nadkawśnością, zgagą i aplazją komórek żołądka, dlatego wszystko, co działa pobudzająco na pompę protonową, będzie blokowało ich działanie. Podsumowując: więcej kofeiny - kwaśniejsze środowisko żołądka - więcej objawów. Ponieważ kofeina powoduje narastanie poczucia pobudzenia, , co nie zawsze będzie odpowiednie u osób z grupy chorych na zaburzenia lękowe, zarówno uogólnione, jak i inne o podobnej etiologii. Udowodniono także, że Z tego powodu osoby te powinny rozważyć, czy i ile mogą przyjmować kofeiny, co może drastycznie różnić się w zależności od okresu w życiu, od stabilności leczenia czy nawet od dnia lub chwili. Ograniczać kofeinę powinny także kobiety w ciąży i karmiące piersią. Ponieważ kofeina przenika przez łożysko i do mleka, jej zagrożenie wynika z negatywnego wpływu na rozwój hipokampu, będącego strukturą mózgu. Ponadto, Dlatego każda ciężarna i karmiąca mama powinna omówić swoje spożycie kawy z lekarzem prowadzącym ciążę/neonatologiem/pediatrą. Ponieważ udowodniono, że , kawy w nadmiarze nie powinny spożywać osoby z chorobami metabolicznymi i insulinoopornością. Do grupy tej zaliczają się m.in. osoby ze zmniejszoną wrażliwością na insulinę, diabetycy, chorzy na PCOS itp. Ponieważ działanie kofeiny utrzymuje się do kilku godzin, osoby z tej grupy powinny zupełnie odpuścić sobie kawę lub spożywać ją w konkretnych, najlepiej wyłącznie dopołudniowych godzinach. Pomimo rozlicznych ograniczeń w piciu kawy, jeśli kategorycznie nie musimy, nie powinniśmy z niej rezygnować. O ile tylko nam smakuje, kawa będzie miała dla nas do zaoferowania dużo więcej niż chwilowe pobudzenie. Źródła: Wit-Kossowska I., Historia kawy, czyli opowieść o najważniejszym napoju świata, SBM Renata Gmitrzak, Warszawa, 2021. https://wylecz.to/zywnosc/czy-kawa-szkodzi-kto-nie-powinien-pic-kawy. https://politykazdrowotna.com/artykul/kto-nie-powinien-pic-n1183129#topic_1. http://laboratoria.net/artykul/20472.html. Marilyn Johnson-Kozlow i inni, Coffee consumption and cognitive function among older adults, "American Journal of Epidemiology", 156 (9), 2002, s. 842-850.

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS