food
Co jesc a czego unikac przy kamicy zociowej Najwazniejsze zalecenia zywieniowe
Wasciwie dobrana dieta jest nieodacznym elementem skutecznego leczenia kamicy...
Żółć składa się z trzech podstawowych składników: cholesterolu, kwasów żółciowych i lecytyny. Przy prawidłowych proporcjach tych składników cholesterol rozpuszcza się w żółci i przechodzi z nią przez drogi żółciowe do dwunastnicy. W przypadku zaburzenia składu żółci cholesterol może tworzyć kryształy, które w połączeniu z solami wapnia i białkami tworzą Kamica pęcherzyka żółciowego może prowadzić do jego przewlekłego zapalenia, zatkania przewodów żółciowych, wystąpienia żółtaczki mechanicznej, a także do ostrego zapalenia trzustki w wyniku blokady przewodu trzustkowego. , co obniża ilość lecytyny i pogarsza rozpuszczalność cholesterolu w żółci. Osoby mające kamicę bezobjawową, bez zaburzeń czynności przewodu pokarmowego, nie muszą stosować specjalnych ograniczeń dietetycznych. Ich , który przyspiesza pasaż jelitowy, ograniczając czas kontaktu treści pokarmowej z bakteriami jelitowymi. Dzięki temu zmniejsza się ilość soli żółciowych produkowanych w jelitach. , wzbogaconych o otręby, kiełki pszenne i zarodki pszenne. Spożywane produkty powinny być świeże, nieprzechowywane długo w lodówce i niewielokrotnie rozmrażane, aby zminimalizować ryzyko infekcji pokarmowych i biegunek. Biegunka bowiem powoduje utratę soli żółciowych, co obniża ich poziom w żółci i sprzyja odkładaniu złogów cholesterolu. wspomagające wytwarzanie i wydzielanie żółci oraz działające przeciwzapalnie i rozkurczowo. Polecane zioła to: mięta, wyciąg z rzodkwi czarnej, kłącza kurkumy, rumianku i kolendry. Najbardziej skuteczną metodą leczenia kamicy żółciowej jest operacyjne Coraz częściej zabieg ten przeprowadza się techniką laparoskopową, czyli bez potrzeby otwierania jamy brzusznej. Po radykalnym leczeniu kamicy i przewlekłego zapalenia pęcherzyka żółciowego - zabiegu chirurgicznym metodą cholecystektomii laparoskopowej - w pierwszej dobie po operacji zaleca się Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu ma na celu dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych, przy jednoczesnym zapewnieniu odpowiedniej wartości energetycznej dla utrzymania właściwej masy ciała. Zawartość tłuszczu w diecie zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego powinna wynosić 30-50 g/dobę. Jest to tłuszcz znajdujący się w produktach (w mięsie, wędlinach, mleku, jajkach) oraz tłuszcz dodawany do pieczywa i potraw. , który znajduje się w produktach takich jak wędliny, pasztety, a także w żywności wysokoprzetworzonej - w fast foodach, daniach instant czy słodyczach. Dieta ta nie powinna zawierać produktów ani potraw trudnych do strawienia, a także wzdymających. Z powodu ograniczonego spożycia tłuszczu oraz problemów z jego wchłanianiem może wystąpić niedobór witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Dlatego warto zadbać o to, aby w jadłospisie znalazły się m.in. warzywa bogate w karoten. Produkty zbożowe: pieczywo jasne, czerstwe, sucharki, drobne kasze - manna, kukurydziana, krakowska, ryż, kasza jęczmienna, drobne makarony. Odtłuszczone produkty mleczne: mleko, kefir, jogurt - o niskiej zawartości tłuszczu, sery białe chude. Jaja: białko jaja. Mięso, wędliny, ryby: mięso chude - wołowina, kurczak, cielęcina, indyk, wędliny chude - szynka, polędwica, ryby chude - dorsz, leszcz, sola, sandacz. Tłuszcze: masło (w umiarkowanych ilościach), wysokogatunkowe oleje roślinne. Produkty zbożowe: pieczywo razowe, żytnie, grube kasze i makarony. Mleko i produkty mleczne: mleko tłuste, przetwory mleczne przekwaszone, sery żółte i topione, sery pleśniowe. Jaja: żółtko jaja. Mięso, wędliny: mięsa tłuste - baranina, wieprzowina, mięso gęsi, kaczki, pasztety, tłuste wędliny - konserwy, mięso i ryby wędzone. Tłuszcze: śmietana, słonina, boczek, łój wołowy i barani, olej rzepakowy. Ryż z jabłkiem i cynamonem. Sałatka z tuńczykiem. Kurczak z cukinią, marchewką i kaszą jaglaną. Jogurt kokosowy z mango i ananasem. Kanapki graham z twarogiem wędzonym i pomidorkami koktajlowymi. Źródła: Helena Ciborowska, Artur Ciborowski: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. https://diety.nfz.gov.pl/plany-zywieniowe/kamica-zolciowa.
PREV NEWSZbija wage opoznia starzenie i wspiera prace watroby. Czerwona herbate warto pic codziennie
NEXT NEWSReguluje glikemie i poziom cholesterolu we krwi pomaga chudnac. Doskonale zastapi mieso
Reguluje glikemie i poziom cholesterolu we krwi pomaga chudnac. Doskonale zastapi mieso
Intryguje kolorem znakomicie smakuje atwo poddaje sie obrobce. Do tego obfituje w...
Zbija wage opoznia starzenie i wspiera prace watroby. Czerwona herbate warto pic codziennie
Czerwona herbata znana takze jako Pu-erh chociaz charakteryzuje sie ziemistym smakiem...
Jedza "kwasna mandarynke" i dugo zyja. To skarbnica antyoksydantow wspierajaca serce
Shikuwasa zwana takze kwasna mandarynka z Okinawy to egzotyczny owoc cytrusowy...
Kwasna mandarynka z Okinawy to owoc dugowiecznosci. Wspomaga serce dziaa przeciwzapalnie
Shikuwasa zwana takze kwasna mandarynka z Okinawy to egzotyczny owoc cytrusowy...
Nie kazdy moze pic kawe. Nie chodzi tylko o jej wpyw na cisnienie krwi
Zdecydowany ulubieniec naszych ciezkich porankow i dugich wieczorow. Sens zycia...
Bije klasyczna jajecznice na gowe. Jest aromatyczna i syci na dugo
Jajecznica to smaczne i pozywne sniadanie lunch czy kolacja cenione za szybkosc i prostote wykonania oraz liczne wartosci odzywcze. Niestety nie zawsze mamy potrzebne skadniki aby ja wykonac albo nie mozemy jesc niektorych skadnikow z uwagi na np. nietolerancje pokarmowe. Poza tym czasem mozemy chciec przeamac kuchenna rutyne i zaserwowac sobie oraz domownikom jajka w innej wersji. No wasnie a co mamy do wyboru Okazuje sie ze cakiem sporo