Blogs
Home/food/Kwasna mandarynka z Okinawy to owoc dugowiecznosci. Wspomaga serce dziaa przeciwzapalnie

food

Kwasna mandarynka z Okinawy to owoc dugowiecznosci. Wspomaga serce dziaa przeciwzapalnie

Shikuwasa zwana takze kwasna mandarynka z Okinawy to egzotyczny owoc cytrusowy...

November 13, 2024 | food

Przypomina nieco limonkę lub małą niedojrzałą mandarynkę. Shikuwasa rośnie głównie na Okinawie. Owoc ma cienką, zieloną skórkę (która staje się pomarańczowa w miarę dojrzewania), a w smaku łączy nuty kwaśne i delikatnie słodkie. Ze względu na popularność i unikalne właściwości zaczyna być także uprawiany poza Japonią, jednak wciąż pozostaje najbardziej związany z wyspą Okinawa. Okinawa to jedna z niebieskich stref (Blue Zones), czyli regionów, gdzie ludzie żyją najdłużej i cieszą się dobrym zdrowiem. Wysoka zawartość antyoksydantów pomaga w walce ze stresem oksydacyjnym, który jest jednym z głównych czynników przyspieszających starzenie się organizmu. Shikuwasa, bogata w antyoksydanty, zyskała reputację owocu, który wspiera długowieczność. Shikuwasa ma charakterystyczny smak, który łączy intensywną kwaśność z lekką nutą słodyczy. Jest podobny do połączenia limonki i grejpfruta. Shikuwasę nazywa się także kwaśną mandarynką z Okinawy. , co sprawia, że rzadko je się go bezpośrednio. Częściej stosuje się go w formie soku lub przyprawy, by nadać potrawom lub napojom cytrusowego, kwaskowego posmaku. Zawiera flawonidy, w szczególności , które mają silne działanie przeciwutleniające. Wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego, regulując ciśnienie krwi i poprawiając krążenie. W badaniu nad komórkami mikrogleju wykazano, że nobiletyna efektywnie ograniczała wytwarzanie związków prozapalnych, takich jak tlenek azotu (NO) oraz prostaglandyna E2 (PGE2), hamując ich syntezę już na poziomie ekspresji genów. Dodatkowo nobiletyna obniżała produkcję markerów zapalnych, takich jak białka CCL2, CXCL1, IL-6 oraz TNFα. Badanie ujawniło również, że nobiletyna skutecznie blokowała aktywację kluczowego czynnika prozapalnego NF-κB, ograniczając w ten sposób odpowiedź zapalną, a także hamowała aktywację białka JNK, odpowiedzialnego za rozwój procesu zapalnego. Shikuwasa używana jest m.in. do produkcji soków, dressingów, dżemów i napojów gazowanych. Jej kwaśny, orzeźwiający smak sprawdza się w marynatach, a także jako przyprawa do ryb i mięs. , sam owoc jest rzadko dostępny. Za 500 ml soku z shikuwasy trzeba zapłacić ok. 200 zł. Warto przypomnieć, że Japonia jest jednym z krajów o najwyższej średniej długości życia na świecie. Badania pokazują, że , co szczególnie widoczne jest na wyspie Okinawa. W miejscowości Ogimi na tej wyspie oczekiwana długość życia jest nawet wyższa niż na całej Okinawie. Kluczowym czynnikiem długiego życia mieszkańców Japonii jest niski wskaźnik występowania chorób sercowo-naczyniowych, nadciśnienia, udarów, cukrzycy typu 2 oraz niektórych nowotworów. Zawiera pełnoziarniste produkty zbożowe, żywność o niskim indeksie glikemicznym, ryby oraz zdrowe tłuszcze. Jest bardzo różnorodna, dzięki czemu codziennie dostarcza organizmowi różnorodnych składników odżywczych. Do warzyw spożywanych niemal codziennie należą m.in. marchew, papryka, gorzki melon (goya), kapusta, cebula, czosnek, kiełki soi oraz hechima (rodzaj ogórka). A cytrus charakterystyczny dla Okinawy, bogatszy w polifenole niż większość innych owoców cytrusowych. Źródła: Taisuke Murata i in.: The citrus flavonoid, nobiletin inhibits neuronal inflammation by preventing the activation of NF-κB. https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/dieta-dlugowiecznosci-z-okinawy/.

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS