Blogs
Home/food/Produkty ktore wychadzaja organizm. Jedz w gorace dni unikaj w chorobie

food

Produkty ktore wychadzaja organizm. Jedz w gorace dni unikaj w chorobie

W tradycyjnej medycynie chinskiej pojecie diety wychadzajacej odnosi sie do produktow...

August 14, 2024 | food

odnosi się do ich zdolności do wytwarzania ciepła lub zimna w organizmie W medycynie chińskiej kluczowe jest utrzymanie równowagi między energią Yin (chłód, zimno, pasywność) a Yang (ciepło, aktywność). Produkty wychładzające zwiększają Yin, co pomaga zbalansować nadmiar Yang w organizmie. Dieta wychładzająca, a raczej produkty o właściwościach chłodzących są polecane w cieplejszych porach roku lub w klimacie gorącym. Teoria Pięciu Przemian to system wywodzący się ze starożytnych chińskich obserwacji przyrody. Chińczycy dostrzegli, że podobnie jak pory roku następują po sobie w określonej kolejności, w życiu człowieka można zauważyć cyklicznie powtarzające się fazy. Pięć Przemian: przemiana Drzewa, Ognia, Ziemi, Metalu i Wody posiadają cechy, które wzajemnie na siebie oddziałują w powtarzających się regularnie cyklach. Każdy produkt, który spożywamy, można przyporządkować do jednego z pięciu smaków zgodnie z teorią Pięciu Przemian oraz określić jego właściwości energetyczne. Tradycja chińska podchodzi do odżywiania bardzo indywidualnie, uwzględniając unikalną równowagę yin-yang każdego człowieka oraz wpływ zmieniających się pór roku i warunków atmosferycznych. Zgodnie z tym podziałem, wiosną i latem mieszkańcy Polski powinni wybierać potrawy ciepłe, neutralne, i wychładzające, natomiast jesienią i zimą zaleca się spożywanie , które pomagają utrzymać ciepło organizmu. : masło, ryby wędzone, cebula, pieprz, imbir, curry, chili; fasola biała, ziemniaki, czosnek, por, brzoskwinie, wołowina; fasola czerwona i szparagowa, groch, kapusta, marchew, żyto, wiśnie, winogrona, brązowy ryż, buraki, chleb, łosoś, rodzynki, śliwki; gruszki, kukurydza, arbuzy, grzyby, jabłka, ananasy, pomarańcze, truskawki, rzodkiewki, ryby, pszenica; lody, ogórki, pomidory, sałata, jogurty, banany, tofu. Większość owoców i warzyw charakteryzuje się chłodną lub zimną termiką. Do grupy najbardziej wychładzających zaliczają się owoce tropikalne, takie jak banany, cytrusy (pomarańcze, mandarynki, cytryny, grejpfruty), kiwi, a także arbuzy i melony. Wśród owoców rodzimych wyróżniają się gruszki, jabłka, porzeczki, agrest, rabarbar, truskawki i maliny. Warzywa o zimnej termice to m.in. pomidory, ogórki, szparagi, szpinak, jarmuż, bakłażany, różne rodzaje sałat. Napoje o chłodzącym działaniu obejmują głównie herbaty zarówno zieloną i czarną, napar z mięty, melisy, mleko sojowe, piwo pszeniczne oraz białe wino. Zimna termika cechuje również wodę. Produkty mleczne mają wychładzające działanie, w tym mleko i fermentowane produkty, takie jak jogurt, śmietana, maślanka, kefir i biały ser. Wśród zbóż ochładzające właściwości ma przede wszystkim pszenica, a także jęczmień i soja. Stosowanie diety wychładzającej powinno być dobrze zbalansowane, ponieważ nadmierne spożycie produktów chłodzących może prowadzić do osłabienia trawienia, wychłodzenia organizmu, a także do zaburzeń równowagi energetycznej (nadmiar Yin). Jest to szczególnie istotne w chłodniejszych porach roku lub w przypadku osób z natury wychłodzonych. https://www.takingcharge.csh.umn.edu/five-phases-transformation-or-five-elements Charakterystyka żywności dla grup narodowościowych, religijnych i społecznych: https://wydawnictwo.pttz.org/wp-content/uploads/pelne_zeszyty/full_1999421S.pdf#page=127

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS