Blogs
Home/food/Rumunskie paczki sa wyjatkowe. To nie tylko swietny smak ale i ciekawa konstrukcja na talerzu

food

Rumunskie paczki sa wyjatkowe. To nie tylko swietny smak ale i ciekawa konstrukcja na talerzu

W zaleznosci od kraju paczki moga sie roznic nie tylko ksztatem ale i uzytymi skadnikami rodzajem nadzienia czy wierzchnia posypka. Ciekawa alternatywa dla klasycznych polskich paczkow sa akocie z Rumunii ktore nazywaja sie papanasi. Z czego przygotowuje sie takie paczki jak wygladaja i czy mozna zrobic je w domu

Rumuńskie pączki są wyjątkowe. To nie tylko świetny smak, ale i ciekawa konstrukcja na talerzu
January 23, 2025 | food

Natalia Jabłońska W zależności od kraju pączki mogą się różnić nie tylko kształtem, ale i użytymi składnikami, rodzajem nadzienia czy wierzchnią posypką. Ciekawą alternatywą dla klasycznych, polskich pączków, są łakocie z Rumunii, które nazywają się papanasi. Z czego przygotowuje się takie pączki, jak wyglądają i czy można zrobić je w domu? Papanasi - charakterystyka rumuńskich pączków Papanasi to rodzaj rumuńskich pączków , które tak naprawdę składają się z dwóch pączków - większej oponki na dole i mniejszej kulki na górze . Na pączki nakłada się tłustą śmietanę i dodaje wiśnie w syropie. Z kolei ciasto na takie pączki łączy się ze świeżym twarożkiem , choć z powodzeniem można go zamienić na zmielony ser do sernika. Przygotowanie rumuńskich pączków papanasi nie jest trudne i czasochłonne, dlatego z tym przepisem poradzi sobie nawet amator sztuki kulinarnej. Papanasi zachwycają nie tylko smakiem, ale i wyglądem, ponieważ dwuwarstwowe pączki pięknie prezentują się na talerzu. Czytaj także: Miękkie, z idealnie chrupiącą skórką. Świetny przepis na domowe pączki z 1 kg mąki Rumuńskie pączki papanasi - składniki Do przygotowania rumuńskich pączków papanasi potrzebujemy następujących składników: 50 g twarogu, 1 jajko, 1 żółtko, 200 g mąki pszennej, skórka z wyszorowanej cytryny, 1 łyżka soku z cytryny, pół łyżeczki sody oczyszczonej, 5 łyżek cukru z wanilią do wypieków, odrobina soli, 300 ml gęstej śmietany kremówki 36 proc. lub śmietany 18 proc. (w zależności od upodobań) wiśnie w syropie lub inne ulubione owoce, cukier puder, smalec do smażenia. Rumuńskie pączki papanasi - przepis Do wyrabiania ciasta na pączki najlepiej użyć robota kuchennego. Do miski robota wkładamy pokruszony twaróg , jedno jajko, jedno żółtko, startą skórkę z cytryny, cukier z wanilią do wypieków, szczyptę soli. Składniki dokładnie rozcieramy i dodajemy mąkę i sodę oczyszczoną . Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie ono elastyczne . Przygotowane ciasto wykładamy na blat posypany mąką i rozwałkowujemy do średniej grubości. Szklanką wycinamy z ciasta kółka , z których następnie ze środka wycinamy mniejsze kółeczka - możemy to zrobić np. za pomocą nakrętki. Z reszty ciasta formujemy małe, pełne kulki. Czytaj również: Pączki Anny Starmach to prawdziwy hit. Wychodzą puszyste jak nigdy Oponki i kulki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym smalcu do momentu przyrumienienia się skórki. Wyjmujemy je z tłuszczu i przekładamy na ręcznik papierowy. Na oponkę wykładamy łyżkę śmietany , polewamy wiśniami w syropie , następnie nakładamy małą kulkę pączkową i oprószamy całość cukrem pudrem . Warto wiedzieć: Chruścik leciutki jak piórko. Dzięki babcinemu sposobowi faworki nie są tłuste

SOURCE : interiakobieta

LATEST INSIGHTS