Blogs
Home/food/Przepis na nalesniki z 1860 roku. Wychodza puszyste i doskonae w smaku

food

Przepis na nalesniki z 1860 roku. Wychodza puszyste i doskonae w smaku

Kuchnia XIX-wiecznej Polski obfituje w wyjatkowe przepisy ktore do dzis zachwycaja smakiem i pomysowoscia. Jednym z nich jest receptura na nalesniki autorstwa Lucyny Cwierczakiewiczowej pochodzaca z jej kultowej ksiazki "365 obiadow" wydanej w 1860 roku. Ten wyjatkowy przepis rozni sie od wspoczesnych wersji jednym kluczowym skadnikiem ktory wpywa nie tylko na ich delikatnosc ale i tez smak.

Przepis na naleśniki z 1860 roku. Wychodzą puszyste i doskonałe w smaku
January 22, 2025 | food

Natalia Jabłońska Kuchnia XIX-wiecznej Polski obfituje w wyjątkowe przepisy, które do dziś zachwycają smakiem i pomysłowością. Jednym z nich jest receptura na naleśniki autorstwa Lucyny Ćwierczakiewiczowej, pochodząca z jej kultowej książki "365 obiadów", wydanej w 1860 roku. Ten wyjątkowy przepis różni się od współczesnych wersji jednym kluczowym składnikiem, który wpływa nie tylko na ich delikatność, ale i też smak. Spis treści: Puszyste i obłędne w smaku naleśniki. Sekretem jest przepis z 1860 roku Jak zrobić idealne naleśniki? Diabeł tkwi w szczegółach Przepis na naleśniki według Ćwierczakiewiczowej. Jest prostszy niż myślisz Puszyste i obłędne w smaku naleśniki. Sekretem jest przepis z 1860 roku Lucyna Ćwierczakiewiczowa to niekwestionowana pionierka polskiej literatury kulinarnej. Jej książka "365 obiadów" szybko stała się bestsellerem XIX wieku i do dziś jest uznawana za ważne źródło wiedzy o dawnej kuchni. Przepis na naleśniki z tej książki dowodzi, że mistrzyni gotowania potrafiła łączyć prostotę z dbałością o detale. W podstawowej recepturze znajdują się mąka, mleko, jajka i sól - składniki dobrze znane współczesnym gospodyniom. Tym, co odróżnia ten przepis od współczesnych, jest dodatek masła klarowanego , które nie tylko wzbogaca smak, ale także poprawia ich konsystencję i nadaje naleśnikom złocisty kolor. Zobacz również: Chruścik leciutki jak piórko. Dzięki babcinemu sposobowi faworki nie są tłuste Jak zrobić idealne naleśniki? Diabeł tkwi w szczegółach Masło klarowane odgrywa w tej recepturze kluczową rolę. Nie tylko znajduje się w cieście, ale jest również wykorzystywane do smażenia, dzięki czemu naleśniki zyskują subtelnego, lekko maślanego aromatu i mają chrupiącą skórkę. Ważnym elementem przygotowania jest także osobne ubijanie białek na sztywną pianę , która następnie delikatnie łączona jest z masą na bazie żółtek, mleka, mąki i masła. Ten krok sprawia, że naleśniki stają się niezwykle puszyste, a konsystencją przypominają omlety. Zobacz również: Miękkie, z idealnie chrupiącą skórką. Świetny przepis na domowe pączki z 1 kg mąki Przepis na naleśniki według Ćwierczakiewiczowej. Jest prostszy niż myślisz Aby przygotować naleśniki zgodnie z przepisem sprzed ponad 160 lat, potrzebujemy kilka podstawowych składników: 250 g mąki, 250 ml mleka, 4 jajka, 30 g masła klarowanego, szczyptę soli. Sposób przygotowania: W rondelku rozpuszczamy masło klarowane, a następnie je studzimy. Oddzielamy białka od żółtek i następnie ubijamy je na sztywną pianę. Do miski wsypujemy mąkę oraz szczyptę soli. Następnie dodajemy mleko, przestudzone masło klarowane oraz żółtka. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie wszystko mieszamy. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy odrobinę masła klarowanego i smażymy naleśniki na złoty kolor. Zobacz również: Wzmacnia organizm, wspiera regenerację. Gotuj według przepisu Ewy Wachowicz

SOURCE : interiakobieta

LATEST INSIGHTS