Blogs
Home/food/Bliskowschodnia przyprawa na paski brzuch i smuka talie. Stosuj tez na infekcje i problemy trawienne

food

Bliskowschodnia przyprawa na paski brzuch i smuka talie. Stosuj tez na infekcje i problemy trawienne

W Polsce czesto mylony jest z kminkiem tymczasem jest to zupenie inna przyprawa. Kto...

August 14, 2024 | food

to jednoroczna roślina z rodziny selerowatych. Pochodzi z Egiptu, ale dzięki swoim cennym właściwościom doceniono go również w europejskiej kuchni oraz ziołolecznictwie. Nadaje potrawom wyrazistości, a także Uprawia się go głównie w Indiach, Chile, Turcji, Chinach oraz Maroku. Kwiaty są niewielkich rozmiarów, a wewnątrz ich owoców kryją się nasionka, wykorzystywane w celach kulinarnych oraz leczniczych. Jednak aromat kuminu jest zdecydowanie inny, bardziej orzechowy i korzenny. Kto raz spróbuje - już nigdy się nie pomyli. Kumin wykazuje liczne właściwości lecznicze, korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego i metabolizm, zapobiega osteoporozie, wzmacnia oczy i usprawnia działanie . Prócz nich w kminie rzymskim znajdziemy także niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu pierwiastki, takie jak: Ze względu na , kumin poleca się stosowanie go podczas przeziębienia oraz grypy. Ziarna łagodzą chrypkę oraz wspomagają , likwidując kolki i wzdęcia, a także przeciwdziałając biegunkom, niestrawności oraz porannym mdłościom w okresie ciąży. Nasiona kminu rzymskiego można zaparzyć i wypić jako remedium na niestrawność, przyniesie ulgę po ciężkim i tłustym posiłku. Badania wykazały ponadto, że Zauważono również, że zwiększa poziom dobrego cholesterolu HDL, a tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia problemów z miażdżycą. Dodanie odrobiny tej przyprawy do potraw pomaga polepszyć samopoczucie, Kmin rzymski poleca się go szczególnie kobietom, gdyż włączony do jadłospisu sprzyja usystematyzowaniu cyklu miesiączkowego. Związki zawarte w nasionach kuminu działają przeciwgrzybiczo oraz antybakteryjnie. Hamują rozwój bakterii Gram-dodatnich oraz Gram-ujemnych. Kumin wykorzystuje się także jako składnik kremów, balsamów oraz perfum. Jak podkreślają dietetycy, żeby schudnąć, trzeba ograniczyć ilość przyjmowanych kalorii - tzn. jeść mniej niż spalamy, odżywiając się poniżej . Jednak Stać za tym może m.in. spowolniony proces spalania cukrów, niewrażliwość komórek ciała na insulinę (insulinooporność) lub inne zaburzenia metaboliczne i hormonalne. W nierównej walce o szczuplejszą talię Dzieje się to za sprawą kuminolu oraz kuminaldehydu, które stymulują trzustkę do wydzielania insuliny Hormon ten odgrywa kluczową rolę w procesie metabolizowania węglowodanów. Odpowiada także za transport glukozy do wnętrza komórek, a to obniża jej stężenie. Ze względu na przyspieszanie procesu trawienia i łagodzenie wzdęć, kumin jest też potrawą zalecaną w tzw diecie na płaski brzuch. Jego regularne spożywanie , co ma niebagatelne znaczenie w procesie odchudzania. Kmin to aromatyczna i pikantna przyprawa, którą wyróżnia lekko korzenny posmak. W sklepach kumin dostępny jest samodzielnie, lub jako jeden z głównych składników mieszanek przypraw charakterystycznych dla kuchni indyjskiej, np. garam masali oraz curry. Przyprawa nada się do dań mięsnych i rybnych, gulaszów, zup oraz chlebów i ciast. Poleca się łączenie go z potrawami przygotowywanymi na bazie nasion strączkowych, warzyw kapustnych oraz kaszy i ryżu.

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS