Blogs
Home/food/Zdrowsze zamienniki biaego makaronu. Mnostwo biaka witamin i bonnika

food

Zdrowsze zamienniki biaego makaronu. Mnostwo biaka witamin i bonnika

Pomys na szybkie danie Cos z makaronem Mozna go bowiem przyrzadzic na milion roznych...

August 20, 2024 | food

Od dłuższego czasu konsekwentnie rośnie zdrowotna świadomość - w dużo większym stopniu niż przed laty przyglądamy się temu, co jemy. Nieustannie pojawiają się także nowe dietetyczne trendy, m.in. dieta niskowęglowodanowa. W centrum uwagi znalazł się również , ponieważ to jeden z tych składników, po który sięgamy wyjątkowo chętnie. Niestety, nie jest on najlepszym źródłem składników odżywczych. , która w momencie obróbki traci swoje najcenniejsze właściwości. Co zostaje? Przede wszystkim węglowodany. A te, spożywane w nadmiarze, prowadzić mogą do szybkiego przybierania na wadze i problemów zdrowotnych. W tym miejscu pojawia się więc pytanie: Czy słusznie? Sprawdźmy to, zaczynając od podstaw. Makaron z białej mąki, jak już wspominaliśmy, to głównie źródło węglowodanów. Oznacza to, że dostarczy nam on energii, lecz cennych składników odżywczych już nie. Te z kolei znajdziemy w makaronach warzywnych i strączkowych. , jak trafnie wskazuje nazwa, powstaje z warzyw. Dzięki temu Co więcej, to jednocześnie doskonałe źródło antyoksydantów wspierających m.in. układ odpornościowy. Makaron warzywny jest ponadto niskokaloryczny, co czyni go świetnym wyborem dla osób pragnących zredukować masę ciała. Nieco innymi właściwościami cechuje się natomiast Przede wszystkim , co sprawia, że to dobra opcja dla wegetarian i wegan. Ale też dla osób uprawiających sport lub po prostu aktywnych fizycznie - źródło białka do budowy mięśni to coś, na czym szczególnie im zależy. Wreszcie, , który wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego i pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi. Jeśli mielibyśmy wskazać wspólny element pomiędzy białym makaronem a jego zdrowszymi alternatywami, byłaby to różnorodność zastosowań. Makarony warzywne i strączkowe można bowiem wykorzystać na wiele różnych sposobów: od prostych sałatek po bardziej wyrafinowane dania. Przykładów na potwierdzenie tej tezy nie trzeba daleko szukać. Co więcej, wszystkie one zachęcają do kulinarnych eksperymentów, ponieważ można je łączyć z różnymi warzywami, sosami, ziołami, a nawet owocami. Skoro idziemy z duchem czasu i celujemy w zdrową żywność, przejść obojętnie nie możemy obok ekologicznego aspektu. Wybór makaronów warzywnych i strączkowych również w tym kontekście ma swoje zalety. Warto mianowicie wiedzieć, iż produkcja tradycyjnego makaronu wiąże się z intensywnym wykorzystaniem zasobów (takich jak woda i energia) oraz emisją gazów cieplarnianych. Uprawa warzyw i roślin strączkowych pozostaje z kolei mniej obciążająca dla środowiska. To jednak nie wszystko: wiele z nich produkowanych jest w sposób bardziej zrównoważony i przez lokalnych producentów, co dodatkowo ogranicza związany z transportem ślad węglowy. Zmiana nawyków żywieniowych bez wątpienia może być trudnym zadaniem. Zwłaszcza wtedy, gdy przez lata przywykliśmy do spożywania niezdrowych produktów. Nie jest to jednak przykład makaronów. Zdrowych posiłków najczęściej nie spożywamy z powodu braku czasu i codziennego pośpiechu. Tymczasem Samo ugotowanie makaronu to oczywiście dopiero początek. Niemniej od zdrowego dania dzieli nas dosłownie kilka kolejnych minut: Jest więc nie tylko szybko, ale i pożywnie. A to tylko jeden z przykładów - makarony warzywne i strączkowe są doskonałą bazą do eksperymentowania w kuchni. Zmiana nawyków żywieniowych i wprowadzenie do diety makaronów warzywnych i strączkowych z pewnością przyniesie wiele korzyści: zdrowotnych, ekologicznych i kulinarnych. Mimo to niektóre rzeczy pozostają niezmienne:

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS