Home/food/Grecy jedza go codziennie i do wszystkiego. Jest dobry dla jelit kosci i serca

food

Grecy jedza go codziennie i do wszystkiego. Jest dobry dla jelit kosci i serca

Czego trzeba sprobowac bedac na wakacjach w Grecji Oczywiscie najpopularniejszej...

September 05, 2024 | food

To nie tylko , o czym można przekonać się podczas wakacji na jednej z greckich wysp, ale też jeden z najpopularniejszych sosów na świecie. Jednak, choć kojarzy się głównie z kuchnią grecką, to z różnymi jego wariacjami można spotkać się w innych krajach bałkańskich, jak i w krajach arabskich. Niektórzy uważają, że pierwowzorem tzatziki jest indyjska raita, inni twierdzą, że dip ten powstał na bazie tureckiego sosu/chłodnika. Sos tzatziki jest przygotowywany chętnie, bo nie wymaga wiele wysiłku i wielu składników, a świetnie podkreśla lub dopełnia smak potraw, jest aromatyczny, orzeźwiający i zdrowy. Osoby, którym posmakował w Grecji, chętnie przygotowują go w domu. Sos tzatziki przygotowywany jest na kilka różnych sposobów, raz z mniejszą liczbą składników, raz z większą, nawet w samej Grecji. Niektórzy dodają do niego również Na sos tzatziki składają się wartościowe składniki, co sprawia, że jego spożywanie niesie za sobą pewne korzyści dla zdrowia. Podstawą jest Poza tym znajdziemy w nim , które odpowiadają za utrzymanie równowagi bakteryjnej w jelitach. W sosie tzatziki mamy też ogórki. Ogórek jest warzywem bardzo niskokalorycznym. Zawiera flawonoidy oraz taniny, czyli związki z grupy polifenoli, które odpowiadają za ich antyoksydacyjne oraz przecwidrobnoustrojowe właściwości. Jest naturalnym źródłem witaminy K, witamin z grupy B, witaminy C, potasu, magnezu, wapnia czy fosforu. Czosnek to z kolei naturalny antybiotyk. Jego regularne spożywanie zmniejsza ryzyko zakrzepów, a także ryzyko występowania nadciśnienia tętniczego. Czosnek obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. Jego stosowanie może być pomocne w zapobieganiu i leczeniu przeziębienia. Na uwagę zasługuje też oliwa, tak chętnie używana przez Greków. Jak wynika z badań, oliwa poprawia profil lipidowy krwi (zmniejsza stężenie cholesterolu całkowitego i frakcji LDL) i zmniejsza stężenie markerów zapalnych. Reguluje ciśnienie i poziom cukru we krwi, ma działanie antywirusowe i antybakteryjne, wzmacnia odporność, wspomaga trawienie, jest istotna dla zdrowia ośrodkowego układu nerwowego. Tradycyjny sos tzatziki nie wymaga wielu składników. Miej też pod ręką sól, a także koperek i sok z cytryny - mogą się przydać do smaku, jak i dekoracji. Ogórki umyj (niektórzy je obierają, inni nie; niektórzy też wskazują, by wydrążyć gniazdo nasienne) i poszatkuj bardzo drobno lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie oprósz delikatnie solą i poczekaj, aż puszczą wodę. Potem odciśnij z jej nadmiaru. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Do miski wlej gęsty jogurt, dodaj czosnek, rozdrobnione ogórki oraz sól do smaku. Przemieszaj. Na koniec polej łyżką oliwy (po dodaniu oliwy całość możesz zamieszać, ale możesz też zostawić oliwę na wierzchu). Jeśli lubisz, udekoruj świeżo posiekanym koperkiem. Włóż do lodówki, by składniki dobrze się połączyły i całość uzyskała odpowiednią temperaturę. Sos tzatziki idealnie nadaje się do grillowanych, smażonych i pieczonych mięs, także kiełbasek czy szaszłyków. Pasuje do cięższych potraw, z racji tego, że jest sosem świeżym i lekkim. Stanowi też jednak dobry dodatek do grillowanych warzyw. Można go również potraktować jako dip do maczania warzyw. Wyśmienicie komponuje się z pitą, ale dobrze smakuje także w połączeniu z polskim chlebem na zakwasie czy bagietką. Na niedzielny obiad można go zaserwować razem z pieczonymi ziemniakami.

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS