Home/business/Apetyt na tofu rosnie

business

Apetyt na tofu rosnie

Polacy wydaja na tofu juz ponad 60 mln z rocznie. Konsumentow przyciaga coraz bardziej zroznicowany asortyment.

September 30, 2024 | business

Rynek tofu rozwija się w Polsce w tempie około 20 proc. rocznie i zyskuje na różnorodności. Według danych firmy badawczej Mintel w ciągu ostatnich pięciu lat w sklepach pojawiło się 110 nowych produktów z tej kategorii. Jedną trzecią stanowiły różne wariacje tofu naturalnego, ale rósł też wybór opcji wędzonych oraz w marynatach i ziołach. Około 30 proc. nowości stanowiły marki własne sieci handlowych. To właśnie one są dominującym graczem na rynku, przede wszystkim zaś należąca do sieci Biedronka marka GoVege. Według danych agencji Nielsen marki własne mają 80-procentowy udział w rynku tofu. Choć na naszym rynku nie wykształciły się jeszcze silne brandy producenckie, to do liderów innowacyjności należy firma Alfa Bio, która pod marką Lunter wprowadziła w zeszłym roku pięć nowych smaków swojego tofu. — W Polsce wiedza na temat przygotowywania dań z tofu wciąż się rozwija, ale w podstawowej wersji jest ono proste i szybkie w przyrządzeniu. Co więcej, jest to produkt bardzo wszechstronny. Może być zarówno głównym składnikiem dania, jak też dodatkiem. Tofu można piec, smażyć, dodać do zupy, jest też używane do przygotowania ciast i deserów. Ta różnorodność zastosowań sprawia, że jego popularność stale rośnie. Konsumenci cenią tofu jako produkt roślinny, który może być zamiennikiem mięsa. Dla wielu jest to ważny czynnik przy wyborze — mówi Łukasz Wesołowski, dyrektor handlowy Alfa Bio Polska. Sprzedaż tofu jest zdominowana przez dyskonty, choć najszerszy asortyment oferują hipermarkety. Według Łukasza Wesołowskiego tofu stanie się wkrótce produktem powszechnie dostępnym również w mniejszych, lokalnych sklepach. Obecnie na polskim rynku najlepiej radzą sobie produkty mainstreamowe, segmenty ekonomiczny i premium mają mniejsze znaczenie. W potencjał kategorii wierzy także firma Well Well należąca do polskiej multifoodowej Grupy LipCo Foods. Wcześniej w ramach przedsiębiorstwa funkcjonowała marka Polsoja, która ze względu na ekspansję międzynarodową została zastąpiona marką Well Well. — W obszarze naszej strategii wobec tofu znajduje się asortyment z wartością dodaną. Obserwujemy zachowania konsumenckie i wspieramy się badaniami rynkowymi. Produkty na bazie soi są coraz popularniejsze w kuchniach domowych i restauracjach. Wychodzimy zatem do konsumentów, ale również branży gastronomicznej. Mamy kompetencje wynikające z synergii multifoodowej grupy, by oferować propozycje wykraczające poza standardową kostkę tofu, którą oczywiście również posiadamy. Stale poszerzamy dystrybucję międzynarodową — mówi Jarosław Zachariasiewicz, prezes Well Well Invest. W kategorii tofu Well Well rozwija asortyment marynowany, sałatkowy oraz jako jedyna firma w Europie panierowany. Ponadto opracowuje desery na bazie tofu. — Jako pierwsi na naszym rynku oferujemy tofu miękkie, bardzo popularne w kuchni azjatyckiej, która jest w trendzie wzrostowym. Tofu miękkie wymaga specjalistycznej linii, którą posiadamy w naszym zakładzie, jednym z większych w tej części Europy — mówi Jarosław Zachariasiewicz. Około 20 proc. Europejczyków spożywa tofu co najmniej raz w tygodniu. — Konsumenci tofu najczęściej wybierają ten produkt z powodów zdrowotnych i finansowych. Największą grupą konsumentów alternatywy dla mięsa i nabiału są fleksitarianie, czyli osoby świadomie ograniczające spożycie mięsa, które od czasu do czasu jednak po nie sięgają — mówi Karolina Centkowska, menedżerka ds. komunikacji w RoślinnieJemy. Z danych Mintela wynika, że producenci starają się zachęcić konsumentów do zakupu, umieszczając na opakowaniach tofu informacje o wysokiej zawartości białka. Takie oznaczenia ma aż 59 proc. tofu dostępnego na rynku. Inne popularne oznaczenia to te o ekologiczności, braku glutenu i składników modyfikowanych genetycznie. Choć tofu nie zawiera składników odzwierzęcych, producenci często dodatkowo podkreślają, że ich produkty są wegańskie. — Konsumenci coraz częściej poszukują alternatywy dla mięsa, ale zależy im także na wartościowym rozszerzeniu diety. Prawie połowa Polaków deklaruje ograniczanie spożycia mięsa, coraz bardziej popularna staje się dieta fleksitariańska. Najczęstszymi powodami takiej decyzji są kwestie ekonomiczne, środowiskowe i zdrowotne — mówi Weronika Szymańska, starsza analityczka sektora food and agri w Banku BNP Paribas. Badanie przeprowadzone przez agencje Kantar i Mintel w grudniu 2022 r. pokazało, że tylko 10 proc. Polaków całkowicie zrezygnowało z mięsa czerwonego i drobiu, co jest wynikiem zbliżonym do wyników z Francji i Włoch. Najwięcej rezygnujących z mięsa jest w Niemczech — 17 proc. Z raportu wynika również, że pod względem popularności tofu wciąż przegrywa z gotowymi roślinnymi zamiennikami mięsa, takimi jak burgery czy kotlety, które wpisują się w trend convenience food. — Równocześnie wraz ze wzrostem świadomości na temat zdrowego odżywiania rośnie grupa klientów zainteresowanych produktami roślinnymi o możliwie prostym składzie, a tofu jest stosunkowo niskoprzetworzonym źródłem białka — mówi Weronika Szymańska. Coraz częściej konsumenci poszukują produktów roślinnych o wysokiej wartości odżywczej i naturalnych składnikach, a niekoniecznie o smaku czy teksturze mięsa. Dodatkowo cena tofu jest stosunkowo niska. Podstawowe tofu w regularnej cenie kosztuje w Biedronce czy Lidlu około 22 zł za kg. Oznacza to, że jest ono w zasadzie jednym z tańszych, jeśli nie najtańszym produktem dostarczającym białko, więc jest bardziej przystępne dla konsumentów niż inne produkty alternatywne.

SOURCE : pb
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS