Home/science/"Gubi ich rutyna". Pierwsze objawy zatrucia grzybami pojawiaja sie po kilku godzinach

science

"Gubi ich rutyna". Pierwsze objawy zatrucia grzybami pojawiaja sie po kilku godzinach

Lekarze dobrze wiedza kiedy w lasach jest wysyp grzybow poniewaz w tym czasie rosnie liczba hospitalizacji zwiazanych z zatruciami wskazuje kierownik Szpitalnego Oddziau Ratunkowego Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego we Wrocawiu dr Janusz Sokoowski. Medycy zwracaja uwage ze pierwsze objawy choroby wystepuja po 4-8 godzinach od spozycia trujacego gatunku. W trzeciej lub czwartej dobie dochodzi do rozwoju niewydolnosci watroby i nerek.

October 05, 2024 | science

Więcej ważnych informacji znajdziesz na stronie głównej Onetu — Najcięższe, także te śmiertelne przypadki zatrucia muchomorem sromotnikowym na szczęście nie są częste, ale dużo jest grzybiarzy, którzy dali się zwieść np. czubajeczkom nazywanym potocznie pseudokaniami. Te stosunkowo powszechne grzyby łatwo mogą być pomylone z jadalnymi kuzynami — czubajką kanią lub gwiaździstą — opisuje dr Janusz Sokołowski. Medycy z USK we Wrocławiu podkreślają, że pierwsze objawy zatrucia grzybami pojawiają się 4-8 godzin po spożyciu. Przy niestrawności związanej ze zjedzeniem grzybów, objawy ustępują po podaniu leków rozkurczowych, przeciwbólowych i zmianie diety. Specjaliści przestrzegają, że w przypadku podejrzenia zjedzenia trującego gatunku należy natychmiast zgłosić się do lekarza. Tu początkowe objawy niestrawności mogą ustąpić, ale wrócą w kolejnej dobie. — To o tyle utrudnia leczenie, że nie można zrobić płukania żołądka, a toksyny w organizmie już uszkadzają narządy wewnętrzne. Najczęściej w trzeciej, czwartej dobie dochodzi do rozwoju niewydolności wątroby i nerek. Część pacjentów wymaga pilnego przeszczepienia wątroby i niestety nie wszystkich udaje się uratować — podkreślają. Przeczytaj także: Kiedy zbierać grzyby? Te gatunki znajdziesz nawet zimą Doświadczeni grzybiarze najbardziej narażeni na ciężkie zatrucia Lekarze akcentują również, że grzyby przy doskonałych walorach smakowych są ciężkostrawne, w szczególności przy zjedzeniu dużych ilości. Medycy przestrzegają też przed podawaniem grzybów dzieciom. — Biorąc pod uwagę wartości odżywcze, pomijając te smakowe, podawanie grzybów dzieciom nie ma sensu, tym bardziej że są ciężkostrawne — zwraca uwagę kierownik Kliniki Pediatrii, Gastroenterologii i Żywienia USK we Wrocławiu dr Tomasz Pytrus. Przeczytaj także: Pod żadnym pozorem nie jedz tych grzybów. Są łudząco podobne do kurek Zdaniem specjalisty najcięższe zatrucia, paradoksalnie, dotyczą doświadczonych grzybiarzy. — Oni często zbierają grzyby blaszkowe. Gubi ich rutyna – zaznacza lekarz, przytaczając przypadek sprzed lat, kiedy do szpitala z objawami zatrucia trafiła cała rodzina. — Dziadek zrobił sos grzybowy i poczęstował bliskich. Jedno dziecko zmarło, drugie miało przeszczep wątroby, natomiast dziadek i babcia nie przeżyli tej fatalnej pomyłki. Mechanizmy zatrucia u dzieci i dorosłych są podobne, przy czym w przypadku dzieci wystarczy niewielka ilość toksyny, aby doszło do tragedii — podkreśla. Przeczytaj także: Zbierał radioaktywne grzyby. Mogło dojść do tragedii

SOURCE : wiadomosci
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS