Home/health/Nie tylko na "dobra krew" i cisnienie. Powodow dla ktorych warto jest buraki jest wiecej

health

Nie tylko na "dobra krew" i cisnienie. Powodow dla ktorych warto jest buraki jest wiecej

Na pierwszy rzut oka warzywo jakich wiele. Niepozorne czesto ubrudzone ziemia. Nie dajmy sie jednak zwiesc pozorom Burak bo o nim mowa w srodku skrywa prawdziwe bogactwo witamin mineraow oraz kwasu foliowego. Co wiecej wcale nie musi byc on nudnym dodatkiem do obiadu jego kulinarnych zastosowan jest o wiele wiecej a jedno z nich moze wielu zaskoczyc.

September 22, 2024 | health

Buraki to prawdziwe bogactwo witamin, minerałów oraz kwasu foliowego. Szczególną uwagę warto zwrócić na obecność witaminy C, która wspiera układ odpornościowy oraz witaminy z grupy B, które z kolei wspomagają układ nerwowy i procesy metaboliczne. Kwas foliowy, pomagający w produkcji czerwonych krwinek i chroniący przed anemią, to kolejny argument za tym, że buraki częściej powinny znaleźć się w menu. Wreszcie: minerały. Jakie konkretnie? Regulujący pracę serca i ciśnienie krwi potas, niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni magnez oraz kluczowe dla produkcji hemoglobiny żelazo. To jednak nie koniec zdrowotnych właściwości buraków. Mnóstwo witamin, minerałów oraz kwasu foliowego to nie wszystko, co zawiera to niepozorne warzywo. Wspomnieć należy również o dużej zawartości przeciwutleniaczy, co w praktyce oznacza, że buraki wspierają organizm w walce ze stresem oksydacyjnym. A to jeden z głównych winowajców starzenia się komórek i rozwoju chorób nowotworowych. Regularne spożywanie buraków może ponadto przyczynić się do . Sekret tkwi w azotanach. Jak wynika z szacunków, buraki zawierają od 140 do 260 mg azotanów na 100 g, czyli całkiem sporo. W organizmie zamieniają się one w tlenek azotu i rozszerzają naczynia krwionośne, ułatwiając tym samym przepływ krwi. W tym miejscu należy jeszcze wspomnieć o mniej znanej właściwości azotanów. Otóż poprawiają one wydolność fizyczną. Sporo korzyści, prawda? A to wciąż nie wszystko! Nie zapominajmy o błonniku, który . A jelita to narząd, o który chcemy szczególnie dbać, nawet jeśli tego nie wiemy. Dlaczego? Ponieważ właśnie tam zaczyna się odporność naszego organizmu. Zdrowe jelita to w linii prostej lepsza ogólna kondycja organizmu, ale też samopoczucie. Buraki to jednak nie tylko warzywa, które dostarczają wartości odżywczej, ale także kulinarnych inspiracji. To, jak je podamy, w dużej mierze zależy od naszej kreatywności. Klasyką pozostaje oczywiście tradycyjny barszcz czerwony, ale to dopiero początek. Buraki doskonale sprawdzają się też w sałatkach czy jako składnik świeżych soków - wystarczy dodać marchewkę oraz jabłko i zastrzyk energii gotowy. Pokusić można się także o przygotowanie carpaccio z pieczonych buraków czy chipsów. Na koniec warto wspomnieć o nieco mniej znanym - a być może nawet zaskakującym - zastosowaniu buraków. Chodzi o... desery. Mianowicie burak, za sprawą swej naturalnej słodyczy, świetnie nadaje się do wypieków. Dodanie puree z buraków na przykład do ciasta czekoladowego sprawia, że nabiera ono wilgotnej konsystencji i głębokiego smaku. Buraki to warzywo, które bez wątpienia warto włączyć do codziennej diety - przede wszystkim ze względu na ich liczne właściwości zdrowotne. Tym bardziej że opcji na ich spożywanie jest dużo więcej, niż na pierwszy rzut oka może się wydawać: począwszy od tradycyjnych dań, poprzez sałatki, a kończąc na deserach i przekąskach.

SOURCE : zdrowie_interia
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS