health
Wieczorem rosnie hormon godu a zwalnia metabolizm. Tak unikniesz podjadania
Wszyscy znamy to uczucie. Kolacja zjedzona powoli sie wyciszamy i kadziemy do ozka az tu nagle pojawia sie mysl cos by sie zjado. Moze mae ciasteczko Moze kawaek czekolady Cokolwiek co szybko zaspokoi ochote na cos sodkiego lub tustego. Mimo iz doskonale wiemy ze nie powinnismy siegac po przekaski tuz przed snem pokusa jest silna. Dlaczego tak sie dzieje i jak z tym walczyc
Pierwszym krokiem, który pozwoli nam uniknąć nocnego podjadania i w konsekwencji przybrania na wadze, będzie zrozumienie, dlaczego w ogóle nasze wieczorne myśli często krążą wokół lodówki. Otóż dzieje się tak dlatego, że z biologicznego punktu widzenia funkcjonujemy w oparciu o określony rytm dobowy, który reguluje również uczucie głodu. To wynik działania greliny, hormonu wydzielanego przez żołądki - zwłaszcza puste. To jednak nie koniec: Najskuteczniej dostarczają go właśnie niezdrowe przekąski. Pominąć nie można także najbardziej prozaicznego powodu, czyli... nudy. Wieczór to zwykle moment, gdy mamy już za sobą wszystkie obowiązki. A wolny czas kojarzymy z jedzeniem. Wieczornym napadom głodu warto jednak się opierać. Jeśli wejdzie nam to w nawyk, może mieć poważne konsekwencje dla naszego organizmu. Z jednej strony chodzi o przyrost wagi: spożycie kalorycznego posiłku tuż przed położeniem się do łóżka zakłóca sen i regenerację. Organizm, zamiast odpoczywać, zostaje zmuszony do trawienia. Z drugiej strony, jedzenie tuż przed snem zakłóca produkcję melatoniny, czyli hormonu odpowiedzialnego za regulację cyklu snu. W efekcie ciało skupia się na metabolizmie, a nie przygotowywaniu nas do odpoczynku. Przejść obojętnie nie można także obok kwestii wagi - spożywanie posiłków u schyłku dnia nierozerwalnie wiąże się z ryzykiem przybierania na wadze. Kolejnym ryzykiem pozostaje zaburzenie naturalnego uczucia sytości. Skutek? Powracający ze zdwojoną siłą niekontrolowany apetyt. Często, mimo zjedzonej kolacji, po jakimś czasie odczuwamy głód. Jednym z najczęstszych powodów jest zbyt by utrzymać nas sytymi aż do snu. Kolacja powinna być zbilansowana i zawierać odpowiednie proporcje makroskładników - w tym białka. Jeśli kolacja składa się głównie z węglowodanów prostych, takich jak pieczywo, owoce czy słodycze, poziom cukru we krwi gwałtownie wzrasta, a potem szybko spada, co skutkuje uczuciem głodu. Aby uniknąć podjadania, warto zadbać, by kolacja zawierała pełnowartościowe źródła białka, takie jak mięso, ryby, jaja, czy rośliny strączkowe. Dzięki temu uczucie głodu pojawi się znacznie później. Ostatni posiłek przed zaśnięciem najlepiej spożywać około trzy godziny przed położeniem się do łóżka. To wystarczająco dużo czasu, aby organizm zdążył przetrawić jedzenie, a jednocześnie na tyle późno, że nie powinno pojawić się uczucie głodu. Co więcej, danie powinno być równocześnie sycące i lekkostrawne, jak warzywna sałatka czy naturalny jogurt z migdałami. Ważniejsze jest jednak to, Warto wiedzieć, że organizm można do pewnego stopnia oszukać. Najprostszym sposobem pozostaje Wówczas unikniemy nagłych skoków poziomu cukru we krwi i wieczornych ataków głodu. Kolejnym trikiem jest picie wody lub herbaty ziołowej zawsze wtedy, gdy poczujemy, że nasz żołądek zaczyna się domagać jedzenia. Często - ruchy ust niejako wprowadzają w błąd organizm, który otrzymuje sygnał, że coś jemy. Wreszcie: należy uważać na jedzenie w emocjach. Jako że znajdźmy sposoby na relaks oraz coś interesującego, co odciągnie myśli od lodówki. Medytacja, czytanie książek lub czasopism, kąpiel, słuchanie muzyki - co kto lubi. Choć wieczorny głód to uczucie, które wszyscy doskonale znamy, istnieją skuteczne sposoby, aby sobie z nim poradzić. Zacząć warto od zrozumienia, skąd się bierze, ponieważ pozwala to na skuteczniejszą walkę z niepożądanymi nawykami żywieniowymi. Kluczem do sukcesu jest planowanie całego dnia, aby nie doprowadzać organizmu do momentu, w którym tuż przed snem czujemy się głodni.
Na chorobe Alzheimera choruja cae rodziny. "Traca kontrole nad ciaem i emocjami"
21 wrzesnia obchodzimy Swiatowy Dzien Walki z choroba Alzheimera. Chociaz panuje przekonanie ze dotyczy ona przede wszystkim ludzi starszych to choruja takze modsi. Alzheimer to nie tylko utrata pamieci ale takze agresja ucieczki wahania nastroju i nieustanna opieka nad chorym ktorej brzemie najczesciej spoczywa na barkach rodziny. Prof. Dominika Dudek psychiatra szefowa Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego i Katedry Psychiatrii Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellonskiego specjalnie dla Interii ZDROWIE opowiedziaa o tym czym...
Wzmocni brzuch ale tez plecy i ramiona. Najlepszy zestaw cwiczen z AB rollerem
Podejmowanie aktywnosci fizycznej w domu niesie ze soba wiele wyzwan. Chociaz poczatki...
"Amatorzy cudzego mienia" w akcji. Policja informuje o kolejnych przypadkach szabrownictwa
Nadal odnotowujemy "amatorow cudzego mienia". Dosza kolejna osoba zgoszenie w Kodzku poinformowa podczas posiedzenia sztabu kryzysowego we Wrocawiu przedstawiciel Komedy Gownej Policji.
Im wiecej tym lepiej. Tak utrzymasz wysoka neuroplastycznosc mozgu
Jesli kiedykolwiek syszeliscie ze w dorosym zyciu mozgi sie nie zmieniaja a skuteczna nauka to domena dzieci zaskocze was - to nieprawda. Wbrew powszechnemu dogmatowi nasze mozgi nie sa "okablowane" na stae a zmieniaja sie nieustannie na wielu roznych paszczyznach i na wiele sposobow co definiuje zbiorczy termin "neuroplastycznosc". Dzisiaj zajrzymy w gab mozgu aby sprobowac zrozumiec jak wygladaja nasze sieci neuronalne i co je ksztatuje a takze jaka jest istota neuroplastycznosci i jak mozemy zmieniac nasze mozgi na -...
Te owoce pomagaja w odchudzaniu Dzieki nim spalisz tkanke tuszczowa i oczyscisz organizm. Korzysci jest cae mnostwo 20.09.2024 r.
Jestes na diecie i nie wiesz czym zastapic sodycze Jest rozwiazanie Wacz do diety owoce. Wiele z nich wspomaga proces odchudzania. Poznaj owoce dzieki ktrym szybciej spalisz tkanke tuszczowa i oczyscisz organizm z toksyn.
By [email protected] (Katarzyna Kulik-Libuda)To dzieje sie z twoim organizmem gdy jesz rzodkiewke. Poznaj wasciwosci tego chrupiacego warzywa. Jest zdrowe 20.09.2024
Rzodkiewka jest jednym z najpopularniejszych warzyw na polskich stoach. Szczeglnie chetnie jemy ja wiosna. Jak rzodkiewki wpywaja na nasz organizm Sprawdzilismy jakie wartosci odzywcze witaminy i mineray zawiera to warzywo. Zobacz to w naszej galerii
By [email protected] (Katarzyna Kulik-Libuda)