Blogs
Home/food/Tego agrestu Polacy jeszcze nie odkryli. Chroni serce i mozg pomaga zrzucic zbedne kilogramy

food

Tego agrestu Polacy jeszcze nie odkryli. Chroni serce i mozg pomaga zrzucic zbedne kilogramy

O naszym rodzimym agrescie mowi sie ze to zapomniany skarb naszych przydomowych...

July 10, 2024 | food

, drzewa występującego w południowo-wschodniej Azji, m.in. w Indiach, Chinach, Malezji czy Indonezji. Z wyglądu owocom tym blisko do agrestu, który dobrze znamy z "naszego podwórka". Są to niewielkie, Ich smak opisywany jest jako kwaśno-gorzko-cierpki. W celach leczniczych stosowane są wszystkie części rośliny, jednak najczęściej wykorzystuje się owoce. Od wieków ze względu na bogactwo ważnych dla organizmu składników. Zalicza się do nich m.in. garbniki, alkaloidy, witaminy, składniki mineralne i polifenole (w tym kwas galusowy, kwas elagowy, kwercetyna), a także rutynę i kurkuminoidy. Jeśli chodzi o witaminy, Mniejszą zawartością witaminy C będą charakteryzowały się suszone owoce amli, ale wciąż będzie ona bardzo wysoka w porównaniu do innych owoców. Zawartość polifenoli również jest wyższa w świeżych owocach. Amla to także inne witaminy i minerały, w tym Agrest indyjski to owoc o wielu właściwościach. Między innymi o Uwzględnienie go w diecie pomaga w neutralizowaniu wolnych rodników, które prowadzą do niszczenia zdrowych tkanek, wielu chorób i szybszego starzenia się organizmu. Ważna jest rola witaminy C, która, poza tym, że jest najbardziej znanym antyoksydantem, wpływa na aktywność limfocytów T i B odpowiedzialnych za komórkową odpowiedź odpornościową. Zmniejsza ryzyko miażdżycy, wspomaga zdrowe krążenie oraz ogólny stan zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Różne badania wykazały też, że Co więcej, ma Owoce amli wykazują też Składniki obecne w agreście indyjskim sprawiają, że - przynosi korzyści zarówno skórze, jak i włosom (m.in. dzięki zawartości witaminy C, która wpływa korzystnie na syntezę kolagenu, nadaje skórze młodszy wygląd, poza tym wzmacnia włosy i zapobiega ich przedwczesnemu siwieniu). W Polsce trudno o świeże owoce amli. Za to w sklepach ze zdrową żywnością, sklepach zielarskich lub aptekach Owoce amli można również spotkać w postaci suszonej lub kandyzowanej. W takiej formie mogą stanowić np. dodatek do owsianki. Sproszkowany agrest indyjski można z kolei dodawać do koktajli, soków, zup czy sosów. W przypadku stosowania owoców amli w proszku czy spożywania soku, jako np. suplementów diety, należy przestrzegać zaleceń producenta.

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS