Blogs
Home/food/Organizm daje znac gdy brakuje mu biaka. Tycie i obrzeki to poczatek

food

Organizm daje znac gdy brakuje mu biaka. Tycie i obrzeki to poczatek

Jest jedna z najwazniejszych substancji ktore buduja organizm. Tymczasem czesto...

July 12, 2024 | food

Chociaż prawdziwy niedobór białka jest rzadkością w świecie zachodnim, są osoby, których dieta jest uboga w białko. Może to mieć wpływ na niemal wszystkie aspekty funkcjonowania organizmu. Dlatego . Jeśli czujesz zmęczenie, masz napady głodu i mimo regularnych treningów nie chudniesz ani nie nabierasz masy mięśniowej, może to oznaczać zbyt mało białka w diecie. Objawy niedostatecznej ilości białka w diecie: Białko odgrywa kluczową rolę w budowie i funkcjonowaniu mięśni, skóry, enzymów i hormonów. Jego niedobór ma miejsce wtedy, gdy jego spożycie nie jest w stanie zaspokoić zapotrzebowania organizmu. Wówczas mamy do czynienia ze stanem o nazwie kwashiorkor. W skrajnych przypadkach poza objawami wymienionymi powyżej pojawiają się również obrzęki. , szczególnie na twarzy, nogach i stopach. Konsekwencją poważnych niedoborów białka jest również stłuszczenie wątroby, które może skończyć się niewydolnością tego narządu. To zależy od wielu czynników, takich jak waga, poziom aktywności fizycznej, cele zdrowotne oraz indywidualne potrzeby organizmu. ● : Zaleca się spożywanie około 0,8 grama białka na kilogram masy ciała. ● : Zalecenia wynoszą od 1,2 do 2,0 grama białka na kilogram masy ciała. Osoby trenujące siłowo mogą potrzebować więcej, bliżej górnej granicy tego zakresu. ● : Zaleca się spożywanie 1,4-2,0 grama białka na kilogram masy ciała, w zależności od intensywności treningu i celów. , niezbędnym do budowy i regeneracji tkanek, produkcji enzymów i hormonów oraz wsparcia układu odpornościowego. Istnieją dwa główne typy białek: pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Białka zwierzęce obejmują mięso (czerwone, drób, dziczyzna), ryby i owoce morza (ryby tłuste, chude, owoce morza), produkty mleczne (mleko, jogurt, ser) oraz jaja. Białka roślinne to rośliny strączkowe (soczewica, ciecierzyca, fasola), orzechy i nasiona (migdały, orzechy włoskie, chia), produkty sojowe (tofu, tempeh, edamame) oraz zboża i pseudozboża (komosa ryżowa, owies, amarantus). Aby , gdzie każdy zawiera źródło białka, np. jogurt grecki na śniadanie, kurczak z warzywami na obiad, ryba z sałatką na kolację. Przekąski białkowe, jak orzechy czy hummus, mogą zastąpić słodycze Umiejętne łączenie białek roślinnych (np. fasola z ryżem) zapewnia pełen profil aminokwasów. Suplementy białkowe, jak białko serwatkowe, mogą pomóc w dostarczaniu odpowiedniej ilości białka, zwłaszcza gdy trudno je uzyskać z diety. , które muszą przetwarzać większą ilość produktów ubocznych metabolizmu białka, takich jak mocznik. U osób z istniejącymi problemami nerkowymi, wysokie spożycie białka może przyspieszyć postęp choroby nerek. Metabolizm białka wymaga wody do usuwania produktów ubocznych, co może prowadzić do odwodnienia, szczególnie jeśli nie spożywamy wystarczającej ilości płynów. , zwłaszcza białko zwierzęce, może zwiększać wydalanie wapnia z moczem, co w dłuższej perspektywie . Nadmierne spożycie białka może też obciążać wątrobę, która jest odpowiedzialna za przetwarzanie aminokwasów. Może to prowadzić do uszkodzenia wątroby w dłuższej perspektywie, szczególnie u osób z istniejącymi problemami wątrobowymi. Białko, tak jak pozostałe składniki odżywcze, powinno być spożywane w zalecanych ilościach. Dzięki temu można utrzymać równowagę chemiczną w organizmie i dobre samopoczucie.

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS