Blogs
Home/food/Ewa Wachowicz Propozycje potraw na niedzielny obiad. Przepisy dla caej rodziny

food

Ewa Wachowicz Propozycje potraw na niedzielny obiad. Przepisy dla caej rodziny

Ze wzgledu na brak czasu nierzadko rezygnujemy z pierwszego albo drugiego dania - podobnie bywa i u mnie. W niedziele obowiazkowo przygotowuje jednak zarowno zupe jak i drugie danie a czesto takze deser. Ponizej kilka moich propozycji.

November 17, 2024 | food

Ewa Wachowicz Ze względu na brak czasu nierzadko rezygnujemy z pierwszego albo drugiego dania - podobnie bywa i u mnie. W niedzielę obowiązkowo przygotowuję jednak zarówno zupę, jak i drugie danie, a często także deser. Poniżej kilka moich propozycji. Moi czytelnicy zwykle oczekują mięsnych propozycji. Coraz więcej osób jednak stawia na jarskie przepisy. Mam więc nadzieję, że uda mi się sprostać oczekiwaniom wszystkich. Będzie też oczywiście coś z myślą o dzieciakach, które są wybredne! Skupiając się na najmłodszych proponuję przygotowanie zup o słodkim posmaku. Pierwsza to krem z buraków (buraki ćwikłowe mają naturalną słodycz), a druga pomidorowa z dodatkiem miodu. Sami widzicie - będzie oryginalnie. Zobacz również: Dania jednogarnkowe. Przepisy, które zawsze się sprawdzą Krem z buraków Składniki: 6 średnich buraków (około 800 g) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 kwaśne jabłko 11⁄2 l wywaru jarzynowego 1 łyżka oliwy sok z cytryny sól pieprz Do podania: ser kozi prażone pestki dyni natka pietruszki Opis przygotowania: Buraki owinąć folią (każde warzywo oddzielnie) i wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez godzinę. Buraki można też ugotować chociaż te pieczone są bardziej aromatyczne. Po upieczeniu wystudzić, obrać i pokroić. Na mocno rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekaną cebulę, lekko ją przypalając. Pod koniec dorzucić pokrojony czosnek. Zalać wywarem, wrzucić buraki oraz obrane i pokrojone jabłko. Wycisnąć sok z cytryny i gotować przez 10 minut. Po tym czasie zmiksować na gładki krem. Przyprawić solą oraz pieprzem, ew. dokwasić sokiem z cytryny (zupa powinna być słodko-kwaśna). Krem nalać na talerz. Dodać ser kozi, posypać prażonymi pestkami dyni i natką pietruszki. Zobacz również: Sernik, który zawsze się udaje. Wystarczy twaróg z wiaderka Pomidorowa z miodem Składniki: 2 puszki pomidorów 1 marchewka 1 ziemniak 1⁄2 papryki czerwonej 1 cebula 1 l wywaru warzywnego lub drobiowego 1 łyżka miodu sól morska do smaku 1 łyżka masła do smażenia 200 ml śmietany Do podania: makaron Opis przygotowania: W garnku roztopić masło. Na gorącym tłuszczu podsmażyć pokrojone drobno warzywa, zaczynając od marchewki i ziemniaka. Zalać wywarem, przykryć i dusić do miękkości. Dodać pomidory z puszki. Chwilę pogotować a następnie zmiksować. Dodać miód. Doprawić solą do smaku. Zabielić śmietanką (uprzednio warto ją zahartować). Podawać z makaronem. Jeśli jesteście zwolennikami mięsa, to poniżej znajdziecie dwa przepisy na kotlety. Dla tych, którzy lubią wieprzowinę i dla tych, którzy preferują drób. Zobacz również: Lepsza od tej po grecku. Świetny przepis z rybą nie tylko na święta Kotlety schabowe z serem żółtym i szynką dojrzewającą Składniki: 4 plastry schabu (po ok. 150 g) sól pieprz plastry sera żółtego plastry surowej szynki wędzonej lub zwykłej 1 jajko bułka tarta do panierowania masło klarowane do smażenia Opis przygotowania: Mięso przykryć folią spożywczą i mocno rozbić. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Na każdym kawałku schabu ułożyć plaster szynki oraz sera żółtego. Złożyć na pół, w razie potrzeby odciąć wystającą wędlinę i ser. Kotlety zanurzyć w roztrzepanym jajku, opanierować w bułce tartej. Usmażyć z obu stron na patelni, na mocno rozgrzanym tłuszczu. Odsączyć na ręcznikach papierowych. Drobiowe kotlety siekane Następna propozycja to delikatne, drobiowe kotlety siekane, zwane kotletami Pożarskiego Składniki: 1⁄2 kg piersi z kurczaka lub indyka 1 żółtko czerstwa bułka namoczona w mleku 2 łyżki masła klarowanego natka pietruszki sól pieprz masło klarowane do smażenia 1 jajko czerstwe pieczywo do panierowania Opis przygotowania: Mięso posiekać bardzo drobno lub zmielić w maszynce. Wymieszać z żółtkiem, odciśniętą bułką, masłem i posiekaną pietruszką. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić. Formować podłużne kotleciki - z tej porcji mięsa wyjdą cztery. Zanurzać w roztrzepanym jajku i panierować w paskach czerstwego pieczywa (chleb należy podsuszyć i pokroić w zapałkę). Smażyć na klarowanym maśle na jasnozłoty kolor z obu stron. Przed podaniem odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Puree z dyni Jedne i drugie kotlety można podać z dowolną surówką i tradycyjnie z ziemniakami. Warto postawić na coś bardziej oryginalnego, a mianowicie puree z dyni. Składniki: 1 dynia hokkaido 1 łyżka śmietanki 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Dynię pokroić na ósemki, usunąć pestki. Ułożyć na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na ok. 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po upieczeniu podzielić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka. Wlać śmietankę, wycisnąć sok z cytryny. Przyprawić solą i świeżo startą gałką muszkatołową. Zmiksować na gładkie purée. Makaron z suszonymi pomidorami, groszkiem i mozzarellą Na koniec propozycja dla tych co nie przepadają za mięsem - makaron z suszonymi pomidorami, groszkiem i mozzarellą. Składniki: 400 g makaronu wstążki sól do gotowania 4 ząbki czosnku kilka suszonych pomidorów w oliwie kilka strąków młodego groszku 1 łyżka oliwy (można użyć tej z pomidorów) kawałek mozzarelli bazylia do dekoracji Opis przygotowania: Pomidory wyjąć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek posiekać i podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dorzucić pomidory i młody groszek w strąkach. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Odcedzić, zahartować zimną wodą i przełożyć na patelnię z sosem. Wymieszać. Na wierzch poszarpać mozzarellę. Udekorować bazylią. Jak sami widzicie niedzielny obiad nie musi być klasyczny. Istnieje wiele ciekawych propozycji, które warto wypróbować. Na pewno wam posmakują.

SOURCE : interiakobieta

LATEST INSIGHTS