Blogs
Home/food/Skutki uboczne jedzenia zupek chinskich. Tak E621 wpywa na ciao i apetyt

food

Skutki uboczne jedzenia zupek chinskich. Tak E621 wpywa na ciao i apetyt

Zdarza ci sie robiac zakupy spozywcze zawiesic oko na poce z zupkami chinskimi...

August 06, 2024 | food

Reklamy wmówiły nam, że tak zwana zupka chińska to szybka alternatywa dla domowego posiłku, który nie dość, że wymaga ugotowania, to jeszcze skompletowania składników, a to może być czasochłonne. Dlatego zalanie gorącą wodą gotowego produktu, wydaje się być niezwykle wygodnie. Poza tym zupki chińskie można przechowywać przez długi czas, bez obaw o to, że się zepsują. Taka też była idea Japończyka Momofuku Andō (żyjącego w latach od 1910 do 2007), który chciał stworzyć produkt łatwodostępny i pozwalający zwalczyć niedobór żywności. Zainspirował się ramenem, a po tym jak udało mu się opracować technikę odwadniania makaronu i wynaleźć kubek, który można zalać wrzątkiem: jego pomysł wszedł w życie. Oczywiście zupy instant chcemy jeść także dla ich smaku, intensywne przyprawy i różnorodny wybór ich rodzajów, powodują, że za nie wielką cenę można zdobyć ulubiony wariant. I o ile zrozumiałą jest sięganie po tego typu zupy na kampingu czy wyjeździe w miejsce z ograniczonym dostępem do żywności czy kuchni, to jednak jedzenie ich na co dzień można przypłacić zdrowiem i figurą. To, że zupki chińskie nie są zdrowe to raczej powszechna wiedza, ale mało kto zastanawia się dlaczego. Nawet jeśli należysz do osób czytających etykiety, czasami trudno zrozumieć poszczególne oznaczenia. Generalnie zupki chińskie charakteryzują się: ● wysoką zawartością sodu, który oraz problemów ze strony układu sercowo-naczyniowego; ● niewielką wartością odżywczą - są dlatego pomimo zaspokojenia uczucia głodu, nie można nazwać ich wartościowym posiłkiem; ● znaczną ilością tłuszczów trans, które m.in. , a także zwiększają ryzyko otyłości; ● sztucznymi dodatkami: zawierają konserwanty, aromaty i barwniki. SPożywanie ich w nadmiarze , wzdęcia, nudności, biegunki, a także problemy z zasypianiem, ból i zawroty głowy. Ponadto - zjedzenie bardzo słonej, tłustej i wzbogaconej wzmacniaczami smaku zupki powoduje, że po chwili znów jest się głodnym, a na dodatek - To błędne koło, w które łatwo wpaść. to jeden ze składników, przez które tak nas ,,ciągnie" do zupek chińskich. Ukrywający się pod nazwą E621 - występuje w wielu produktach spożywczych, w tym w mięsie, rybach, warzywach i nabiale, ale do zupek instant dodawany jest po to, by nadać im smaku umami. E621 wiązano z negatywnym wpływem, na: serce, wątrobę, układ nerwowy, a także nowotworzeniem i zmianami behawioralnymi. Jednak naukowcy wskazują na ograniczoną przydatność tych analiz, wytykając błędy w metodologii i zastosowanych dawkach. Podsumowując, Przede wszystkim przez konserwanty. Z jednej strony są potrzebne po to, by produkt przez długi czas nadawały się do spożycia, a z drugiej źle wpływają na zdrowie. Podobnie jest z makaronem - jest bardzo ciężko strawny, zwykły trawi się ok. trzy godziny, ten z zupek nawet do sześciu godzin! Zastanawiasz się Zazwyczaj jedna porcja zupki (ok. 350 ml) co stanowi znaczącą część dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Ale nie może być traktowana jako coś odżywczego: makaron używany w zupkach chińskich jest zazwyczaj smażony przed zapakowaniem, co zwiększa jego zawartość kaloryczną. Nieobojętny jest także zawartego zwykle w oddzielnej saszetce. Zatem jeśli to zupki chińskie staną się głównym elementem jadłospisu, można spodziewać się, że przytyjemy i to znacznie. Niestety tak, z zupkami błyskawicznymi jest ten sam problem co z chipsami lub innymi niezdrowymi przekąsami, po które sięgamy, chociaż wiemy, że to nie najlepszy pomysł. Oczywiście doraźne zjedzenie produktu z tej kategorii, nie jest niebezpieczne. Problem pojawia się, gdy trudno nam zachować umiar. Co ciekawe Polakom nie przychodzi to łatwo: z badań przeprowadzonych kilkanaście lat temu, wynika, że z Obecnie te liczby mogą kształtować się inaczej, chociaż wzrosła świadomość dotycząca zdrowego odżywiania, to jednak zwiększył się wybór, więc zainteresowanie konsumentów teoretycznie mogło wzrosnąć. Źródła: Zanfirescu A, Ungurianu A, Tsatsakis AM, A review of the alleged health hazards of monosodium glutamate. Compr Rev Food Sci Food Saf. 2019 Rafał Hetman: Śmieciowe jedzenie, które było towarem luksusowym. Historia zupki chińskiej. [w:] naTemat.pl. Glob360 sp. z o.o., 8 października 2013..

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS