Blogs
Home/food/Sa skarbnica potasu i przeciwutleniaczy. Jedz daktyle a skorzystaja jelita serce i kosci

food

Sa skarbnica potasu i przeciwutleniaczy. Jedz daktyle a skorzystaja jelita serce i kosci

Doskonale zastepuja sodycze i cukier w deserach moga tez konkurowac z suszonymi...

August 05, 2024 | food

, które należą do najstarszych drzew owocowych na świecie. Tradycyjnie uprawiane są na Bliskim Wschodzie, w Afryce Północnej, a także w południowo-zachodniej części Stanów Zjednoczonych (największymi producentami daktyli są Egipt, Arabia Saudyjska i Iran). Jak wyglądają? Na świecie uprawia się ponad 1500 różnych odmian daktyli. Do najbardziej popularnych i cenionych odmian zalicza się Na szczególną uwagę zasługuje - owoce te są jednym z najwyżej sklasyfikowanych źródeł potasu, w 100 g daktyli znajduje się ponad 600 mg tego pierwiastka. Daktyle dostarczają również magnezu, miedzi, manganu, żelaza, a także witamin, przede wszystkim witamin z grupy B. Stanowią także dobre źródło błonnika oraz przeciwutleniaczy. Z uwagi na bogactwo cukrów prostych owoce te są dobrym źródłem energii. Daktyle to m.in. wspomniane już przeciwutleniacze. Przeciwutleniacze to związki neutralizujące wolne rodniki tlenowe, a tym samym zmniejszające ryzyko rozwoju nowotworów, chorób układu krążenia czy cukrzycy. , dzięki któremu układ pokarmowy pozostaje w dobrej kondycji. Bez odpowiedniej ilości błonnika w diecie można doświadczyć m.in. problemów z regularnością wypróżnień. W jednym badaniu osoby, które spożywały siedem daktyli dziennie przez 21 dni, doświadczyło poprawy w zakresie częstotliwości i konsystencji wypróżnień. Ponadto błonnik wpływa korzystnie na kontrolę glikemii. Owoce palm daktylowych mogą również poprawić funkcjonowanie . , takich jak . W badaniach na zwierzętach zaobserwowano również, że jedzenie daktyli poprawia pamięć i zdolność uczenia się. Dla serca i układu sercowo-naczyniowego istotna jest też obecność potasu. To owoce bogate w cukry proste, które nie wymagają trawienia, lecz od razu zostają wchłonięte przez organizm. Co więcej, uzupełniają także niedobory glikogenu w mięśniach. - to dlatego, że stanowią źródło magnezu, wapnia, manganu, selenu, miedzi i fosforu, które są potrzebne do utrzymania ich w dobrej kondycji. Korzyści ze spożywania tych owoców odczują również skóra i włosy. Daktyle są bardzo dobrą alternatywą dla szkodliwych substancji chemicznych znajdujących się w produktach do pielęgnacji skóry. Gwarantują, że Składniki w nich obecne zapobiegają również szybszemu starzeniu się skóry i pomagają zachować młody wygląd na dłuższy czas. Dzięki nim posiłek będzie jednocześnie słodki i zdrowszy. W Polsce najczęściej sięga się po daktyle suszone, ale warto pamiętać, że te suszone mają kilka razy więcej kilokalorii niż świeże owoce. Świeże daktyle są źródłem takich samych składników odżywczych jak te w wersji suszonej, ale w odróżnieniu od tych drugich mają niższą wartość kaloryczną i niższy indeks glikemiczny.

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS