Blogs
Home/food/Pozywne i zdrowe. Zupa to jesienia najlepszy posiek na poprawe odpornosci i metabolizmu

food

Pozywne i zdrowe. Zupa to jesienia najlepszy posiek na poprawe odpornosci i metabolizmu

Zupa to najzdrowszy jesienny posiek - idealny wybor na chodne jesienne dni. Sa pene...

September 28, 2024 | food

to smaczne i szybkie danie, idealne zarówno na obiad, jak i na śniadanie czy kolację. . W chłodniejsze miesiące, kiedy ryzyko przeziębień wzrasta, warto ją regularnie spożywać. Zwłaszcza jeśli zupa zawiera cebulę lub czosnek, wspiera organizm w walce z infekcjami, wzmacniając jego odporność na wirusy i bakterie. Jesienią i zimą, gdy świeże warzywa są trudniej dostępne, zupy stanowią idealny sposób na włączenie ich do diety w odpowiednich ilościach. Nawet latem często spożywamy za mało warzyw, co sprawia, że zupy stają się doskonałym rozwiązaniem. W chłodniejszych miesiącach możemy śmiało korzystać z mrożonek, które również charakteryzują się wysoką wartością odżywczą. Jedzenie zup w sezonie jesienno-zimowym wspiera nasz układ odpornościowy, co pozwala lepiej radzić sobie z sezonowymi infekcjami, takimi jak przeziębienie czy grypa. Zupy są też zazwyczaj lekkostrawne, co sprawia, że są odpowiednie nawet dla osób mających problemy z układem trawiennym. Jednocześnie, dzięki składnikom odżywczym i błonnikowi, są bardzo sycące. W okresie jesienno-zimowym warto sięgać po bulion kolagenowy, który doskonale . Rosół kolagenowy (bulion kolagenowy), znany w medycynie chińskiej od wieków, jest uważany za naturalne remedium na różne schorzenia. Jego głównym celem było wsparcie funkcji układu pokarmowego i wzmocnienie organizmu. Właśnie dlatego, że jest łatwostrawny i może być spożywany zarówno rano, aby pobudzić organizm, jak i po południu, czy wieczorem, gdzie poprawia perystaltykę jelit. zawiera przede wszystkim glutaminę, aminokwas, który jest niezwykle istotny dla prawidłowego funkcjonowania jelit. Pomaga w utrzymaniu integralności błony śluzowej jelita, przyspiesza regenerację kosmków jelitowych i zapewnia ochronę przed uszkodzeniami spowodowanymi stanami zapalnymi lub urazami jelit. Oprócz glutaminy rosół kolagenowy bogaty jest również w kolagen. Kolagen to białko, które pełni kluczową rolę w strukturze ciała ludzkiego. Nie tylko bierze udział w budowie tkanki łącznej, ale także wzmacnia błonę śluzową przewodu pokarmowego. Długo gotowany wywar z kości zawiera również minerały, takie jak wapń, magnez i fosfor, które wspomagają zdrowie kości, co jest szczególnie ważne w okresie mniejszej ekspozycji na słońce i potencjalnie niższego poziomu witaminy D. . W jednym talerzu można połączyć różnorodne warzywa, białka, tłuszcze i węglowodany, co sprawia, że posiłek jest zbilansowany. Zupy warzywne dostarczają: Niektóre przyprawy mają naturalne właściwości rozgrzewające, pobudzające krążenie oraz wspierające odporność. Warto dodawać je do przyrządzanych zup, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. - silnie rozgrzewa i działa przeciwzapalnie. - rozgrzewa, a także ma silne działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. - pobudzają krążenie, co daje efekt szybszego rozgrzania organizmu. - działa nie tylko rozgrzewająco, ale również wzmacnia odporność dzięki właściwościom antybakteryjnym i przeciwwirusowym. - świetny w połączeniu z zupami dyniowymi czy marchwiowymi, działa rozgrzewająco. - mają działanie rozgrzewające i można je dodawać do bardziej egzotycznych zup. - podobnie jak imbir, pomaga w podniesieniu ciepłoty ciała i wspiera trawienie. - wspomagają metabolizm, rozgrzewają. Źródło: https://www.gov.pl/web/psse-krakow/dlaczego-warto-jesc-zupy

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS