Blogs
Home/food/Hamuje procesy zapalne i spowalnia starzenie. Jak dziaa i w czym sie znajduje likopen

food

Hamuje procesy zapalne i spowalnia starzenie. Jak dziaa i w czym sie znajduje likopen

Jest silnym przeciwutleniaczem ktory chroni organizm przed stresem oksydacyjnym....

September 27, 2024 | food

to po prostu naturalny barwnik roślinny z grupy karotenoidów, odpowiedzialny za czerwony, pomarańczowy lub różowy kolor niektórych owoców i warzyw. . W organizmie człowieka likopen pełni funkcję silnego przeciwutleniacza, co oznacza, że pomaga neutralizować wolne rodniki, które mogą uszkadzać komórki i prowadzić do różnych chorób. Dieta odgrywa kluczową rolę w zmniejszaniu ryzyka chorób serca, będących jedną z głównych przyczyn zgonów na świecie. Spośród wszystkich karotenoidów, likopen wyróżnia się najsilniejszymi właściwościami . Substancja ta oddziałuje m.in. na: Ponadto likopen wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne oraz wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego. Regularne spożywanie likopenu może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka raka prostaty, nowotworu jajnika oraz chorób układu sercowo-naczyniowego. , które pomagają chronić organizm przed stresem oksydacyjnym. Wolne rodniki, które neutralizuje likopen, są produktami ubocznymi procesów metabolicznych, a także mogą być generowane przez czynniki zewnętrzne, takie jak zanieczyszczenie środowiska, dym papierosowy czy promieniowanie UV. Badania sugerują, że spożycie likopenu może pomóc w redukcji ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Działa on poprzez obniżanie poziomu "złego" cholesterolu LDL oraz poprawianie elastyczności naczyń krwionośnych. Regularne spożywanie likopenu może obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć ryzyko miażdżycy. Wiele badań koncentruje się na związku między spożyciem likopenu a zmniejszeniem ryzyka nowotworów, Mechanizmy te wynikają z antyoksydacyjnych właściwości likopenu, które mogą hamować wzrost komórek nowotworowych. W badaniach epidemiologicznych wykazano, że mężczyźni spożywający więcej produktów bogatych w likopen mają niższe ryzyko rozwoju raka prostaty. Likopen może działać ochronnie na skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi promieniowaniem UV. Może zmniejszać ryzyko powstawania oparzeń słonecznych i przeciwdziałać starzeniu się skóry związanemu z ekspozycją na słońce. Podobnie jak inne karotenoidy, likopen może wspomagać ochronę przed chorobami oczu, takimi jak zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem i zaćma, które mogą być spowodowane stresem oksydacyjnym. Likopen znajduje się w wielu czerwonych i pomarańczowych owocach i warzywach. Głównym źródłem likopenu w diecie człowieka są pomidory, a zwłaszcza ich przetwory. Likopen jest rozpuszczalny w tłuszczach, co oznacza, że jego wchłanianie poprawia się w obecności tłuszczu. Spożywanie produktów bogatych w likopen wraz z niewielką ilością zdrowych tłuszczów, takich jak oliwa z oliwek, awokado czy orzechy, zwiększa jego biodostępność. Obróbka termiczna, np. gotowanie pomidorów lub przygotowanie sosu pomidorowego, zwiększa dostępność likopenu. Pod wpływem temperatury likopen przekształca się w formę, która jest łatwiejsza do wchłonięcia przez organizm. Przetwarzanie mechaniczne, jak blendowanie lub siekanie, może także poprawić dostępność likopenu, ponieważ rozkłada błonnik, ułatwiając jego uwolnienie. Źródło: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8626194/

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS