Blogs
Home/food/Klasyczne i nietypowe - 13 dan z miesa mielonego z przepisow z caego swiata

food

Klasyczne i nietypowe - 13 dan z miesa mielonego z przepisow z caego swiata

Mieso mielone z drobiu wieprzowiny czy woowiny to niesamowicie wdzieczny kulinarny skadnik o bardzo wszechstronnym zastosowaniu. Ponizej prezentujemy Ci 13 receptur na dania z caego swiata. Czesc z nich na pewno juz testowaas inne natomiast warto zaserwowac po raz pierwszy lub wrocic do nich po przerwie. Smacznego

September 29, 2024 | food

Mięso mielone z drobiu, wieprzowiny czy wołowiny to niesamowicie wdzięczny kulinarny składnik o bardzo wszechstronnym zastosowaniu. Poniżej prezentujemy Ci 13 receptur na dania z całego świata. Część z nich na pewno już testowałaś, inne natomiast warto zaserwować po raz pierwszy lub wrócić do nich po przerwie. Smacznego! Spis treści: Co można zrobić z mięsa mielonego na obiad oprócz kotletów? Włoskie dania Zapiekanki z mięsem mielonym - polska, grecka i angielska A może kuchnia południowoamerykańska? Polskie smaki - klasyczne i nowoczesne Co można zrobić z mięsa mielonego na obiad oprócz kotletów? Włoskie dania Spaghetti bolognese Spaghetti Bolognese to klasyka kuchni włoskiej , którą pokochały całe rodziny. Wystarczy podsmażyć mięso mielone, dodać sos pomidorowy, cebulę, czosnek oraz przyprawy (bazylia, oregano) i podać z ugotowanym makaronem. To szybkie i proste danie, które zawsze smakuje wyśmienicie. Dla urozmaicenia można posypać je startym parmezanem. Lasagne z mięsem mielonym Lasagne to trochę bardziej pracochłonne danie, ale warte każdej chwili w kuchni. Do jego przygotowania potrzebujesz sosu mięsnego na bazie pomidorów, beszamelu i makaronu do lasagne . Układaj warstwami: makaron, sos mięsny, beszamel i ser. Piecz w piekarniku przez około 30-40 minut. Efekt? Pyszna zapiekanka, która zachwyci każdego! Zapiekanki z mięsem mielonym - polska, grecka i angielska Moussaka Grecka zapiekanka , w której znajdziesz warstwy podsmażanego bakłażana, ziemniaków oraz soczystego mięsa mielonego w sosie pomidorowym. Wszystko to zapiekane jest pod kremową warstwą sosu beszamelowego, który nadaje potrawie delikatności. To idealne danie na rodzinny obiad, pełne śródziemnomorskich smaków. Shepherd’s pie Brytyjska zapiekanka składająca się z mięsa mielonego, cebuli, marchewki i groszku, duszonych w bulionie z dodatkiem ziół . Całość przykryta jest warstwą kremowego puree ziemniaczanego, które po zapieczeniu staje się złociste i chrupiące. To sycące i komfortowe danie idealne na chłodniejsze dni. Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym Co można zrobić szybkiego z mięsa mielonego? Zapiekankę polską - to jedno z tych dań, które robi się niemal samo. Wystarczy pokroić ziemniaki w plastry i podsmażyć mięso mielone z cebulą . Układaj warstwami w naczyniu do zapiekania: ziemniaki, mięso, ser i sos (np. śmietanowo-serowy). Piecz w piekarniku przez około 40 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a ser ładnie się zrumieni. A może kuchnia południowoamerykańska? Tacos z mięsem mielonym Małe, ale pełne smaku meksykańskie tortille wypełnione mięsem mielonym, przyprawionym kuminem, chili i czosnkiem. Dodatki takie jak świeża salsa, sałata, ser cheddar i kwaśna śmietana dodają świeżości i kremowości. To szybkie danie, które można dostosować do gustów całej rodziny. Chili con carne To klasyczna meksykańska potrawa, która łączy w sobie mięso mielone, fasolę, paprykę oraz aromatyczne przyprawy, takie jak kumin i papryka chili . Danie jest duszone, dzięki czemu smaki idealnie się przenikają. Najlepiej smakuje podawane z ryżem lub tortillami, a dodatkowo można je wzbogacić kwaśną śmietaną i świeżą kolendrą. Polskie smaki - klasyczne i nowoczesne Burgery z nadzieniem Domowe burgery, które mają w sobie coś wyjątkowego: nadzienie z np. sera pleśniowego lub cheddara, co nadaje im zaskakujący smak . Mięso mielone możesz doprawić ulubionymi przyprawami, a burgery podać w bułce z chrupiącymi warzywami i frytkami z batatów. Idealne na szybki i efektowny obiad . Gołąbki zawijane lub nie Gołąbki z mięsem mielonym to tradycyjne polskie danie, w którym farsz z mielonego mięsa, ryżu i przypraw zawija się w liście kapusty . Można też ułatwić sobie całe zadanie, wybierając gołąbki bez zawijania, czyli mieszając w garnku wszystkie składniki z posiekaną kapustą oraz przyprawami. Gotuje się je w sosie pomidorowym, co nadaje im soczystości i głębokiego smaku. Można podawać z ziemniakami. Pulpety w sosie koperkowym Pulpety to alternatywa dla klasycznych kotletów. Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, bułką tartą i przyprawami i taką masę formuj małe kulki. Gotuj je w wodzie lub bulionie, a na koniec podaj z sosem koperkowym. Świetnie smakują z ziemniakami lub ryżem. Pasztet z mięsa mielonego Nie tylko dania obiadowe, ale też smakołyki na kanapki możesz przyrządzić z mięsa mielonego. Wymieszaj mięso mielone z cebulą, jajkami, bułką tartą oraz przyprawami (majeranek, pieprz, sól), a następnie przełóż masę do keksówki i piecz przez około 1 godzinę. Pasztet jest idealny na obiad, ale również świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek. Kotlety mielone z piekarnika Co można zrobić z mięsa mielonego wieprzowego? Kotlety mielone, ale nie takie zwyczajne. Jeśli chcesz odchudzić tradycyjne kotlety mielone, upiecz je w piekarniku zamiast smażyć na patelni. Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, bułką tartą, cebulą i przyprawami, a następnie formuj kotlety i piecz je przez około 30 minut w 180°C. Kotlety będą chrupiące z wierzchu i soczyste w środku, a do tego lżejsze niż smażone. Placki z mięsem mielonym To nietypowy, ale bardzo smaczny pomysł na wykorzystanie mięsa mielonego. Do przygotowania placków potrzebujesz mięsa, jajka, bułki tartej oraz przypraw. Wszystkie składniki wymieszaj, formuj placki i smaż na patelni. Świetnie smakują podane z sosem czosnkowym lub jogurtowym. Można je również podać z surówką, aby danie było bardziej sycące. Kupuj mięso świeżo mielone w sklepie lub siekaj je samodzielnie w domu. Do tego sprawdzi się również maszynka do mielenia mięsa, dzięki której będziesz dokładnie kontrolować jakość drobiu czy wieprzowiny poddawanej obróbce. Przeczytaj także : Ajvar, bałkańska pasta z pieczonych warzyw. Tak pyszna, że na jednym słoiku się nie skończy W PRL-u był obowiązkiem w każdej kuchni. Znów wraca do łask. Zdrowo i tanio Z pozoru zdrowe, ale pełne substancji antyodżywczych. Wystrzegaj się w codziennej diecie

SOURCE : interiakobieta

LATEST INSIGHTS