Blogs
Home/food/Grozne nawet w minimalnych ilosciach. Bedziesz zaskoczony w czym kryja sie tuszcze trans

food

Grozne nawet w minimalnych ilosciach. Bedziesz zaskoczony w czym kryja sie tuszcze trans

Swiadomosc na temat szkodliwego wpywu tuszczow trans szczegolnie na ukad...

September 25, 2024 | food

to rodzaj nienasyconych kwasów tłuszczowych, które posiadają specyficzną konfigurację chemiczną (izomer trans). Powstają one głównie w wyniku procesu przemysłowego, nazywanego Proces ten polega na dodawaniu wodoru do nienasyconych tłuszczów w obecności katalizatorów, co przekształca je w bardziej stałą formę. Celem tego procesu jest przedłużenie trwałości produktów oraz nadanie im odpowiedniej konsystencji. Naturalne tłuszcze trans powstają w przewodzie pokarmowym przeżuwaczy, takich jak krowy i owce, więc w niewielkich ilościach mogą one występować w mięsie i produktach mlecznych. Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia, . WHO wskazuje, że ich zawartość w codziennej diecie nie powinna przekraczać 1 proc. całkowitej energii dostarczanej z pożywienia. Badania nad trwają już od dawna, a wiele z nich wskazuje, że nawet niewielkie ich spożycie może negatywnie wpływać na nasze zdrowie. Badania pokazały, że tłuszcze trans mogą zakłócać metaboliczne szlaki sygnałowe, co Spożycie tłuszczów trans może być także związane z niektórymi rodzajami nowotworów oraz cukrzycą. Dodatkowo, istnieją coraz silniejsze dowody na to, że tłuszcze trans mogą odgrywać rolę w rozwoju choroby Alzheimera i pogorszeniu funkcji poznawczych. Okazuje się, że n z jedzeniem, a ich nadmierne spożycie może prowadzić do wielu poważnych powikłań, w tym: - co sprzyja odkładaniu się złogów w tętnicach, co z kolei prowadzi do miażdżycy. - który normalnie pomaga usuwać złogi tłuszczowe z naczyń. - w tym zawałów serca i udarów mózgu. - tłuszcze trans mogą pogarszać wrażliwość na insulinę. - tłuszcze trans mogą prowadzić do nadmiernego gromadzenia tłuszczu w organizmie. - niektóre badania sugerują, że spożycie tłuszczów trans może być powiązane z wyższym ryzykiem niektórych typów nowotworów. Tłuszcze trans najczęściej można było spotkać w produktach spożywczych, które były częściowo uwodornione, czy przetworzone, takie jak: Aby sprawdzić, czy dany produkt zawiera szkodliwe izomery trans najlepiej dokładnie czytać etykiety. Zgodnie z polskim prawem producenci żywności nie są zobowiązani do podawania informacji o zawartości izomerów trans. Jednak od 2 kwietnia 2021 roku zawartość tłuszczów trans nie może przekroczyć 2 g na 100 g tłuszczu. Warto jednak zwracać uwagę na skład, w szczególności na obecność "częściowo uwodornionych" lub "częściowo utwardzonych olejów roślinnych". Takie informacje mogą wskazywać na obecność tłuszczów trans w produkcie. Warto zauważyć, że choć wprowadzenie rozporządzenia z pewnością poprawiło poczucie bezpieczeństwa, problem nie znika całkowicie. Ograniczenie zawartości izomerów trans do maksymalnie 2 g na 100 g produktu wciąż stwarza ryzyko ich przekroczenia, zwłaszcza w przypadku diety bogatej w przetworzoną żywność. 24 kwietnia 2019 roku Komisja Europejska wydała rozporządzenie nr 2019/649, które zmienia załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady, wprowadzając ograniczenia dotyczące zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności (do maksymalnie 2 g na 100 g tłuszczu), z wyłączeniem tych naturalnie występujących w tłuszczach pochodzenia zwierzęcego. Rozporządzenie zaczęło obowiązywać 2 kwietnia 2021 roku. Źródło:https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/izomery-trans-warto-wiedziec/https://journals.lww.com/ijph/fulltext/2021/65010/industrially_produced_trans_fat__usage,_health.15.aspx

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS