Blogs
Home/food/Egzotyczny ogorek peen witamin. Kiwano agodzi stany zapalne i chroni serce

food

Egzotyczny ogorek peen witamin. Kiwano agodzi stany zapalne i chroni serce

W smaku przypomina troche banana a troche kiwi. Wyglada jak zoty ogorek porosniety...

July 19, 2024 | food

to owoc pochodzący z Afryki. Zwany jest ogórkiem kiwano, afrykańskim ogórkiem rogatym lub melonem rogatym, należy do rodziny ogórka oraz melona. , który może brać udział w walce z chorobami i niedożywieniem w krajach afrykańskich. Owoc kiwano prawie w 90 proc. składa się z wody. W tym egzotycznym owocu znajdziemy sporo witaminy C, A oraz witaminy z grupy B. Ponadto afrykański ogórek bogaty jest w: Kiwano warto jest dla dobrej odporności. Witamina C wspiera jego działanie, a ponadto bierze udział w syntezie kolagenu. Ma to korzystny wpływ na stawy, mięśnie ale także wygląd skóry. W krajach afrykańskich kiwano stanowi element leczenia przeciwmalarycznego Kiwano, dzięki zawartym w nim flawonoidom, korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego. Zbadano, że Może być zatem dobrym dodatkiem do diety dla osób, które cierpią na niestrawność lub wrzody żołądka. Owoc ten usprawnia także perystaltykę jelit, oczyszcza przewód pokarmowy z produktów przemiany materii i wpływa na rytm wypróżnień. Jedzenie kiwano dostarcza organizmowi magnezu oraz witaminy E. Oba te związki korzystnie wpływają na pracę mózgu i całego układu nerwowego. Udowodniono, że odpowiedni poziom witaminy E w organizmie zmniejsza ryzyko zachorowania na alzheimera. To z kolei opóźnia procesy starzenia i chroni przed chorobami, takimi jak np. nowotwór. Cenne pierwiastki znajdujące się w owocu, takie jak potas oraz wapń, wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Jedzenie tego owocu przede wszystkim pozwala uregulować ciśnienie tętnicze krwi. Ponadto wykazuje działanie obniżające poziom cholesterolu, a Wykazano także, że owoc ten reguluje poziom cukru we krwi, a jego Kiwano można jeść zarówno w postaci surowej jak i gotowanej. Melon rogaty można zjeść w całości po upieczeniu lub po ugotowaniu. Mimo że skórka owocu jest jadalna, to w Europie i Ameryce kiwano zwykle spożywa się bez niej. Wystarczy przekroić owoc na pół i wydrążyć z niego miąższ. Można go zajadać bez dodatków, lub dodać do sałatki, mleka albo przygotować w owocu sok.

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS