food
Smaczne i zdrowe wspomoga odchudzanie. Zajadaj sie do woli
W minionych tygodniach urosy do rangi prawdziwego kuchennego hitu. Dodawane do deserow staja sie rowniez skadnikiem przeroznych dan wzbogacajac je swoim wyjatkowym smakiem. W istocie sa jednak nie tylko smaczne ale rowniez zdrowe. Wspomoga odchudzanie i obniza cholesterol. Zajadaj do woli wszystko jednak pod pewnymi warunkami.
Natalia Jabłońska W minionych tygodniach urosły do rangi prawdziwego, kuchennego hitu. Dodawane do deserów, stają się również składnikiem przeróżnych dań, wzbogacając je swoim wyjątkowym smakiem. W istocie są jednak nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Wspomogą odchudzanie i obniżą cholesterol. Zajadaj do woli – wszystko jednak pod pewnymi warunkami. Obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, wspomagają pracę serca, a także odmładzają i ułatwiają zasypianie. Są prawdziwą przekąską do zadań specjalnych. Orzeszki pistacjowe , chociaż znane na świecie od lat, w ostatnich miesiącach stały się prawdziwym hitem. Dodawane do kawy, w postaci sosu trafiają również do lodów czy deserów. Nie odmawiają towarzystwa słonych dań, trafiając również, jako nadzienie, do drożdżówek czy pączków. Boom na pistacje trwa. I nic w tym dziwnego. Spis treści: Na co są dobre pistacje? Orzeszki do zadań specjalnych Kto powinien jeść pistacje? To prawdziwa skarbnica zdrowia Kto nie powinien jeść orzeszków pistacjowych? Te osoby powinny uważać Na co są dobre pistacje? Orzeszki do zadań specjalnych Smaczne i zdrowe, bywają zjadane jako samodzielna przekąska lub dodatek do sałatek, makaronów czy ciast. Są bowiem nie tylko odżywcze, ale dodatkowo korzystnie oddziałują na zdrowie . Za sprawą niskiego indeksu glikemicznego sięgać mogą po nie nawet osoby z cukrzycą. Warto jednak skupić się na szczegółach - i wybierać te bez dodatku soli. Niesolone pistacje to najzdrowsza wersja tej przekąski. Wszelkie inne - prażone, łuskane czy jako składnik mieszanki z orzechami - mogą być pozbawione prozdrowotnych właściwości . Obróbka termiczna odbierze im bowiem część wartości odżywczych i witamin, zaś dodatek soli niekorzystnie wpłynie na układ sercowo-naczyniowy i podwyższy ciśnienie krwi. Jeśli więc na zakupy, to tylko po niesolone pistacje. Zobacz również: Prosty błąd i jajecznica będzie do kosza. Zrób, zanim wrzucisz na patelnię Kto powinien jeść pistacje? To prawdziwa skarbnica zdrowia Pistacje w swoim składzie zawierają spore dawki witamin z grupy B i witaminy A, a także składniki mineralne: żelazo, wapń, magnez, mangan, fosfor, potas i cynk. W niepozornych orzeszkach znajdziemy też spore ilości białka i poprawiającego trawienie błonnika oraz antyoksydanty. Zobacz również: Letni koktajl na poprawę trawienia. Jelita będą działać bez szwanku "Krokodylki" są hitem na każdej imprezie. Sekret smaku tkwi w zalewie Wykonaj jedną rzecz przed smażeniem. Placki wyjdą idealnie chrupiące To ciasto ma same zalety - jest proste, świetnie smakuje i pięknie wygląda Pistacje są jednak przede wszystkim źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych jednonienasyconych. Obniżają przez to ryzyko wystąpienia chorób o charakterze sercowo-naczyniowym , w tym nadciśnienia tętniczego krwi czy choroby niedokrwiennej serca i udaru mózgu. Badania wykazują dodatkowo korzystny wpływ jedzenia pistacji na zmniejszenie odczucia głodu. Orzeszki sprawdzą się więc w przypadku osób, które walczą o wymarzoną sylwetkę - chociaż wyłącznie w rozsądnych ilościach, czyli około 15 - 30 g dziennie. W nadmiarze zadziałają w zgoła odmienny sposób. Pistacje dodatkowo: poprawiają wzrok, ułatwiają zasypianie, łagodzą stres, odmładzają skórę i wzmacniają paznokcie oraz włosy. Zobacz również: Idealna surówka na upał. Przysmak przygotujesz w kilka minut Kto nie powinien jeść orzeszków pistacjowych? Te osoby powinny uważać Po pistacje nie powinny jednak sięgać, z wiadomych przyczyn, osoby uczulone na orzechy. Podobna przekąska nie sprawdzi się również w przypadku osób cierpiących na choroby nerek . Pistacje zawierają bowiem szczawiany i spore ilości potasu, których ci powinni unikać. Pistacje nie są wskazane także dla osób z nadciśnieniem , gdyż, ze względu na dużą kaloryczność i dużą zawartość tłuszczu, jedzone w nadmiarze mogą prowadzić do zaburzeń pracy serca i wzrostu ciśnienia krwi. Spore ilości błonnika mogą dodatkowo spowodować problemy trawienne , rozregulowując pracę przewodu pokarmowego. Zjedzone w nadmiarze pistacje mogą więc doprowadzić do wystąpienia biegunki, bólów brzucha czy skurczów żołądka. Orzeszkami nie warto się więc objadać. Odpowiednią ilością jest ok. 30 g przekąski dziennie . Zobacz również: Jak zrobić jagodzianki? Znajomi i rodzina będą zachwyceni ich smakiem
PREV NEWSEgzotyczny ogorek peen witamin. Kiwano agodzi stany zapalne i chroni serce
NEXT NEWSCzy mozna jesc bez obaw gorzka czekolade Znaleziono w niej metale ciezkie
Ewa Wachowicz Propozycje potraw na niedzielny obiad. Przepisy dla caej rodziny
Ze wzgledu na brak czasu nierzadko rezygnujemy z pierwszego albo drugiego dania - podobnie bywa i u mnie. W niedziele obowiazkowo przygotowuje jednak zarowno zupe jak i drugie danie a czesto takze deser. Ponizej kilka moich propozycji.
Karfiolove kari s cicerom a spenatom fotorecept
Zelenina v tej najlepsej podobe -
By kucharka"Kakao" dla dbajacych o talie i zdrowie. Na cholesterol i lepsza prace jelit siegnij po karob
Stanowi alternatywe dla kakao i czekolady a dzieki zawartosci bonnika witamin...
Reguluje glikemie i poziom cholesterolu we krwi pomaga chudnac. Doskonale zastapi mieso
Intryguje kolorem znakomicie smakuje atwo poddaje sie obrobce. Do tego obfituje w...
Co jesc a czego unikac przy kamicy zociowej Najwazniejsze zalecenia zywieniowe
Wasciwie dobrana dieta jest nieodacznym elementem skutecznego leczenia kamicy...
Zbija wage opoznia starzenie i wspiera prace watroby. Czerwona herbate warto pic codziennie
Czerwona herbata znana takze jako Pu-erh chociaz charakteryzuje sie ziemistym smakiem...