Blogs
Home/food/Chinski karczoch zastapi ziemniaki. To pogromca cholesterolu i sprzymierzeniec dugowiecznosci

food

Chinski karczoch zastapi ziemniaki. To pogromca cholesterolu i sprzymierzeniec dugowiecznosci

Jest nazywany chinskim karczochem. Wyroznia sie ksztatem ktory raczej zniecheca do...

October 11, 2024 | food

, to gatunek rośliny z rodziny jasnotowatych, do których należą też, znane w Polsce, macierzanka, lebiodka, mięta czy szałwia. Pochodzi z Azji, z terenów Chin, ale jest uprawiany w wielu rejonach świata jako warzywo. Nie wygląda apetycznie - na pierwszy rzut oka przypomina... tłuste gąsienice (bulwy są krótkie, mięsiste i pokręcone), jednak dobrze smakuje, a co więcej, jego spożywanie niesie za sobą wiele korzyści dla zdrowia. Od niedawna produkt ten budzi większe zainteresowanie. Choć wygląd raczej nie zachęca do spróbowania, jeśli chodzi o smak, niewiele można mu zarzucić. Bulwy mają też przyjemną, chrupiącą fakturę. Jest bogaty w liczne związki bioaktywne. Bulwy charakteryzuje także Z witamin należy wymienić Ważnym składnikiem jest również Zaleca się włączenie bulw do diety także ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych. Na smak, wartości odżywcze i energetyczne karczocha chińskiego znacząco wpływają cukry proste, kwasy organiczne i właśnie tłuszcze. Oznacza to, że włączenie go do diety może pomóc nam zapanować nad wolnymi rodnikami, a tym samym stresem oksydacyjnym, czyli zaburzeniem równowagi między produkcją i akumulacją wolnych rodników tlenowych w komórkach i tkankach a zdolnością systemu antyoksydacyjnego do ich usuwania. Stres oksydacyjny może prowadzić do rozwoju wielu chorób, w tym chorób serca, cukrzycy czy nowotworów. W medycynie chińskiej czyściec bulwiasty . Badania sugerują również, że włączenie ekstraktu z karczocha chińskiego do codziennej diety może wspomagać walkę z otyłością. Czyściec bulwiasty był badany również pod kątem możliwego działania neuroprotekcyjnego. Konieczne są jednak dalsze badania, aby jednoznacznie potwierdzić te efekty. To nie wszystkie właściwości przypisywane roślinie. Stanowi , a więc będzie dobrym dodatkiem do mięsa czy ryb.

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS