Blogs
Home/food/Blokuje rozwoj bakterii pobudza nerki do pracy. Dlaczego jeszcze warto pic sok z zurawiny

food

Blokuje rozwoj bakterii pobudza nerki do pracy. Dlaczego jeszcze warto pic sok z zurawiny

Jest jednym z najzdrowszych sokow po jakie mozemy siegnac. Zajmuje wazne miejsce obok...

August 11, 2024 | food

Żurawina to wieloletnia, zimozielona roślina, która występuje dość powszechnie na torfowiskach Europy, Syberii, Stanów Zjednoczonych, jak i Kanady. Na terenie Polski można spotkać: Owoce różnych gatunków żurawiny mogą nieznacznie różnić się między sobą (np. wielkością czy składem chemicznym), ale zwykle charakteryzują się intensywną, czerwoną barwą, kulistym kształtem i kwaśnym smakiem. Od wieków stanowią ważny składnik diety. Dlaczego? Znajdują zastosowanie w różnych potrawach i produktach spożywczych, ale docenia się je przede wszystkim ze względu na właściwości prozdrowotne. Co takiego ma w sobie żurawina? Jak jej spożywanie wpływa na organizm? , które warunkują działanie przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe wyciągów i ekstraktów żurawinowych. Stanowi Zawiera witaminę C, a także witaminy z grupy B (w tym witaminę B1 i witaminę B2), witaminę A, witaminę E, a także potas, wapń czy magnez. Bardzo często sięgamy jednak po żurawinę suszoną i ta charakteryzuje się wyższą kalorycznością (w 100 g ma ponad 300 kcal). Właściwości żurawiny znane są od dawna. Najczęściej wskazuje się na jej Żurawina ogranicza przyleganie bakterii do nabłonka dróg moczowych i w ten sposób przeciwdziała kolonizacji dróg moczowych przez bakterie patogenne. Wiele suplementów diety bazuje na wyciągach z tych owoców. Z badań wynika, że nawet o 40 proc. Co więcej, , co dodatkowo zapobiega przyleganiu bakterii do ścianek moczowodów i pęcherza. (bakteria przez długi czas może nie dawać żadnych objawów, gdyż doskonale dostosowuje się do kwaśnego środowiska w żołądku; zbyt długie narażenie prowadzi do zmian w śluzówce żołądka, w której pojawiają się stany zapalne, a nawet rozległe owrzodzenia). Warto dodać, że bakteria Helicobacter pylori jest jednym z najczęstszych i najgroźniejszych czynników ryzyka rozwoju raka żołądka. Wynika to m.in. z zawartości antyoksydantów. Badania wiążą spożycie żurawiny z poprawą parametrów lipidowych, a także obniżaniem ciśnienia krwi. W badaniach odnotowywano również pozytywny wpływ na wątrobę. Jako bogate źródło związków o właściwościach przeciwutleniających ogranicza szkodliwe działanie wolnych rodników, potencjalnie zmniejszając ryzyko wielu chorób, w tym chorób serca, chorób neurodegeneracyjnych i nowotworowych, i opóźniając procesy starzenia. Owoce żurawiny są wykorzystywane na wiele sposobów. Przyrządza się z nich dżemy czy konfitury. Są popularnym składnikiem sosów. Stanowią doskonały dodatek do mięs oraz serów. Suszona żurawina bywa traktowana jako przekąska, lubimy ją też dodawać do musli, jogurtów, licznych wypieków, a nawet herbaty. Ale bardzo często sięgamy po nią w postaci soku. Na co pomaga? Jak wskazują eksperci, jego działanie wiąże się przede wszystkim z hamowaniem przylegania bakterii do ściany pęcherza moczowego. W jednym z badań badacze ustalili, że 300 ml soku żurawinowego dziennie obniżało częstotliwość nawrotów o ponad 40 proc. Wykazano również, że Zawiera wiele składników, które wykazują pozytywny wpływ na działanie układu krążenia, działa ochronnie na serce Zmniejsza ryzyko miażdżycy i innych chorób. Za sprawą antyoksydantów może zwalczać uszkodzenia związane z wiekiem. Eksperci wskazują, że Będzie cechował się największą ilością substancji aktywnych pożądanych przez organizm. Jeśli chodzi o smak, możemy spodziewać się, że będzie kwaskowaty, lekko cierpki. Można go pić bez rozcieńczania, jednak wiele osób krzywi się na samą myśl. W takim przypadku można go połączyć z wodą. Sok z żurawiny nadaje się też do koktajli czy deserów. Kupując sok z żurawiny, wybieraj taki, który nie pochodzi z koncentratu i nie zawiera dodatku cukru. Na sok z żurawiny uważaj szczególnie wtedy, gdy się na coś leczysz. Warto skonsultować się z lekarzem bądź farmaceutą, bo niektóre badania wykazały, że Ostrożność powinny zachować m.in. osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe zawierające warfarynę. Żurawina jest również przeciwwskazana u osób z kamicą szczawianową, niedoborem wapnia lub chorobami, które są z nim związane (taką chorobą jest np. osteoporoza).

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS