Home/business/Roslinne zamienniki miesa pod presja. Ubywa klientow

business

Roslinne zamienniki miesa pod presja. Ubywa klientow

Dostepnosc roslinnych zamiennikow miesa na sklepowych pokach stale rosnie ale ich sprzedaz nieco spada. To moze byc za informacja dla producentow produktow powstaych bez uzycia skadnikow pochodzenia zwierzecego.

October 08, 2024 | business

Trybunał wyjaśnił, że , to nie może zakazać producentom żywności roślinnej używania zwyczajowych lub opisowych nazw. Zgodnie z orzeczeniem Trybunału Sprawiedliwości UE . Mowa tu o takich produktach jak np. kotlet sojowy. Trybunał dodał również, że zgodnie z przepisami UE państwa członkowskie nie mogą na własną rękę określać progów zawartości białek roślinnych, poniżej których producenci mogą nazywać swoje produkty nazwami pochodzącymi z branż mięsnej i wędliniarskiej. Roślinne zamienniki mięsa pod presją. Ubywa klientów Jak zauważa "Puls Biznesu", w ostatnich latach rynek roślinnych zamienników mięsa w Polsce przeszedł duże zmiany. . Jednak w 2024 r. trend stracił impet. . Z danych CPS GfK wynika, że liczba nabywców zmniejszyła się prawie o 81,5 tys., a przeciętnie każde z polskich gospodarstw domowych kupiło 0,85 kg produktów z tej kategorii wobec 0,94 kg rok wcześniej. Zmniejszyła się również liczba nabywców, którzy sięgnęli po roślinną alternatywę więcej niż raz — zakup ponowiło niecałe 49 proc. gospodarstw domowych, co oznacza spadek wobec ponad 53 proc. w 2023 r. Wolumen zakupów zmniejszył się prawie o 16 proc., a ich wartość spadła o 14 proc.

SOURCE : businessinsider_pl
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS