Home/business/Pierwszy pozew. McDonalds ma odpowiedziec przed sadem za zatrucie klientow

business

Pierwszy pozew. McDonalds ma odpowiedziec przed sadem za zatrucie klientow

Mezczyzna z Kolorado zozy pierwszy pozew przeciwko McDonalds w zwiazku z wybuchem epidemii E. coli ktora do tej pory doprowadzi do co najmniej 49 zachorowan w 10 stanach w tym jednego zgonu.

By Urszula Lesman | October 24, 2024 | business

Pozew został złożony dzień po tym, jak amerykańskie Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom wydały ostrzeżenie dotyczące bezpieczeństwa żywności, że dziesiątki osób zgłosiło zjedzenie kanapki Quarter Pounder (w Europie to McRoyal) w McDonald’s przed zachorowaniem. Czytaj więcej Brytyjska sieć McDonald's postanowiła "poprawić" popularny deser McFlurry. Nie spotkało się to z dobrym przyjęciem u klientów. Pozywający - Eric Stelly kupił jedzenie w lokalu McDonald’s w Greeley w stanie Kolorado trzy tygodnie temu i zaczął odczuwać kilka objawów żołądkowo-jelitowych, w tym nudności, skurcze i krwawe stolce, co – jak podkreśla jego prawnik - uważa się za „najczęstszy objaw” zatrucia E. coli. Po kilku dniach ciągłego bólu udał się na pogotowie do lokalnego szpitala i uzyskał pozytywny wynik testu na obecność bakterii. Stelly wciąż dochodzi do siebie po chorobie – informuje CNN. Pozew, którego kopię opublikowała online Bloomberg Law, obarcza McDonald’s o odpowiedzialnością za produkt, zaniedbanie i naruszenie domniemanych gwarancji. Został złożony w środę w sądzie hrabstwa Cook w stanie Illinois, gdzie mieści się siedziba McDonald’s. Nie potwierdzono, który konkretny składnik był źródłem epidemii, ale amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków twierdzi, że prawdopodobnym źródłem skażenia była pokrojona w paski cebula lub kotlety wołowe w kanapkach Quarter Pounder – przypomina CNN. Liczba zgłaszanych zachorowań klientów McDonald's może wzrosnąć W środę prezes McDonald’s USA Joe Erlinger powiedział w programie NBC „Today”, że jedzenie w McDonald’s jest bezpieczne, a feralne składniki prawdopodobnie znajdują się poza łańcuchem dostaw w restauracjach. „Jesteśmy przekonani, że możesz pójść do McDonald’s i cieszyć się naszymi klasykami” – zapewnił. Erlinger przyznał, że liczba zgłaszanych zachorowań może wzrosnąć, ponieważ CDC bada i śledzi kolejne przypadki. McDonald’s wycofał kanapki Quarter Pounder z menu w około jednej piątej swoich lokali. Firma zaprzestała używania cebuli, a także ćwierćfuntowych kotletów wołowych w kilku stanach, w tym w Kolorado, Kansas, Utah i Wyoming, a także w częściach Idaho, Iowa, Missouri, Montany, Nebraski, Nevady, Nowego Meksyku i Oklahomy. CDC poinformowało, że dochodzenie jest kontynuowane. Czytaj więcej Najpierw ruszą dostawy w Kijowie i Zachodniej Ukrainie, a w październiku - restauracje i inne usługi charakterystyczne dla McDonald’s - ogłosiła amerykańska sieć fast foodowa. Pokrojona w kostkę cebula i inne rodzaje kotletów wołowych używane w McDonald’s nie zostały powiązane z tą epidemią, poinformowała FDA. Dostawca McDonald’s, Taylor Farms Colorado, twierdzi, że ściśle współpracuje z FDA i CDC. Twierdzi, że wycofał żółtą cebulę ze sprzedaży „z nadmiaru ostrożności”. Rzecznik Taylor Farms powiedział, że nie znaleziono żadnych śladów E. coli w testach surowej lub gotowej cebuli. „Nigdy wcześniej nie widzieliśmy E. coliO157:H7 związanego z cebulą” – napisano w oświadczeniu.

SOURCE : rp
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS