Home/science/Zote mleko to idealny zdrowotny eliksir na jesien i zime. Ekspert zdradza co kryje sie za synnym latte z kurkuma

science

Zote mleko to idealny zdrowotny eliksir na jesien i zime. Ekspert zdradza co kryje sie za synnym latte z kurkuma

Zote mleko to pyszny zimowy napoj ktory ma niesamowite wasciwosci ze wzgledu na swoj gowny skadnik kurkume. Aby uzyskac najlepsze efekty mleko z kurkuma nalezy pic raz dziennie najlepiej wieczorem. Ekspert zdradza wasciwosci zdrowotnego eliksiru.

October 12, 2024 | science

Kurkumę znamy przede wszystkim jako składnik curry. Z zewnątrz korzeń przypomina imbir, ale w środku jest jasnopomarańczowy i ma intensywnie żółty kolor. Zawiera substancję roślinną o nazwie kurkumina, która ma właściwości oczyszczające i lecznicze. Właściwości kurkumy Złote mleko, czyli mleko z kurkumą i imbirem, od wieków uznawane jest za napój leczniczy w medycynie ajurwedyjskiej i chińskiej. — Główne składniki złotego mleka — kurkuma i imbir — mają silne działanie przeciwzapalne — mówi dietetyk dr Fleck. Złoty cud natury, który może odmienić twoje zdrowie — Kurkuma w szczególności może pomóc w przewlekłych dolegliwościach. Przyprawa ta pozytywnie wpływa na chorobę zwyrodnieniową stawów, cukrzycę, stwardnienie rozsiane oraz inne choroby zapalne i autoimmunologiczne — dodaje ekspert. Kurkuma zapobiega również procesom starzenia się i wzmacnia odporność. Ze względu na rozgrzewające składniki, złote mleko jest idealnym napojem na zimę. — W dłuższej perspektywie złote mleko ma stymulujący wpływ na ciało i umysł. Uważa się również, że ma pozytywny wpływ na zaburzenia snu oraz problemy z wątrobą i układem trawiennym — wyjaśnia dr Fleck. Niezwykła kurkuma. Jej właściwości zaskakują Dietetyk zaleca spożywanie nie więcej niż jednej szklanki złotego mleka dziennie. — Ze względu na swoje składniki mleko nie jest dobrze tolerowane przez wszystkich. Kurkuma powinna być spożywana z umiarem, szczególnie przez osoby z tendencją do kamicy żółciowej, ponieważ zwiększa przepływ żółci — tłumaczy dr Fleck. Jak przygotować złote mleko Składniki na dużą filiżankę: 300 ml mleka owsianego lub migdałowego 1 łyżeczka kurkumy 1 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka miodu (lub syropu klonowego) 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie) szczypta czarnego pieprzu (opcjonalnie) Przygotowanie: Wlać mleko do rondelka i podgrzewać na małym ogniu, nie gotować! Imbir obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do mleka. Dodać kurkumę i cynamon i dobrze wymieszać. Posłodzić miodem lub syropem klonowym. Przelać ciepłe mleko przez sitko i spienić. Pij ciepłe i delektuj się.

SOURCE : wiadomosci
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS