Home/science/Niewielkie zmiany o fundamentalnym znaczeniu dla zdrowia. Oto siedem trikow ktore moga uchronic przed powaznymi chorobami

science

Niewielkie zmiany o fundamentalnym znaczeniu dla zdrowia. Oto siedem trikow ktore moga uchronic przed powaznymi chorobami

Zaczynasz dzien od kawy To moze byc bad. Naukowcy z Uniwersytetu w Bath wykazali ze czarna kawa wypita przed pierwszym posikiem podnosi poziom cukru we krwi i to az o 50 proc. Dlatego najlepiej pic ja dopiero po sniadaniu. Nie jest to jedyna zmiana ktora moze okazac sie zbawienna dla zdrowia. Ponizej przedstawiamy kilka prostych sztuczek zywieniowych polecanych przez ekspertow.

October 09, 2024 | science

— Nasza kontrola poziomu cukru we krwi jest zaburzona, jeśli pierwszą rzeczą, z którą nasze ciało ma kontakt, jest kawa — mówi prof. James Betts. Zmniejsza ryzyko depresji i chorób serca. Naukowcy dowodzą, że nawet 3-4 filiżanki kawy są dobre dla zdrowia — Nawet niewielkie zmiany w sposobie spożywania lub przygotowywania żywności mogą poprawić nasz ogólny profil diety — dodaje dr Linia Patel, ekspert ds. żywienia z Uniwersytetu w Mediolanie. Zebraliśmy kilka sztuczek żywieniowych, które mogą pomóc ci uniknąć ciężkich chorób i zadbać o twoje zdrowie. Miód w jogurcie na zdrowe jelita Jogurt zawiera korzystne bakterie probiotyczne, które wspomagają trawienie. Jeżeli dodasz do niego łyżkę miodu, to wzmocnisz jego właściwości. Ostatnie badania wykazały, że miód pomaga także "dobrym" bakteriom przetrwać podróż przez przewód pokarmowy. Ciecierzyca na raka jelita grubego Dodając trzy łyżki ciecierzycy do posiłku raz w tygodniu, możesz zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego aż o 21 proc. — Rośliny strączkowe zawierają błonnik, który służy jako pożywienie dla bakterii jelitowych — mówi dr Patel. Mają one również w składzie tzw. fenole, które odgrywają dużą rolę w zapobieganiu rakowi jelita grubego. Pomidory w oleju chronią przed chorobami serca — Pomidory są dobrym źródłem silnego przeciwutleniacza likopenu, który ma wpływ na redukcje niektórych nowotworów, chorób układu krążenia i neurodegeneracji — tłumaczy doradca żywieniowy Ian Marber. Proste nawyki, które poprawią twoje zdrowie – wprowadź je już dziś! Jednocześnie badania dowodzą, że podgrzewanie lub gotowanie pomidorów zwiększa biodostępność likopenu. Jeśli pomidory zostaną wcześniej pokryte niewielką ilością oleju, organizm może łatwiej wchłonąć przeciwutleniacz w późniejszym czasie. Według "Journal of Culinary Science & Technology" najwyższą zawartość likopenu mają pomidory pokryte olejem, które są lekko pogotowane na parze. Łupiny cebuli obniżają ciśnienie Zewnętrzne warstwy cebuli są bogate w nierozpuszczalny błonnik oraz zawierają kwercetynę — substancję, która, jak wykazano, pomaga obniżyć ciśnienie krwi i zapobiega zatykaniu się tętnic. Jeśli dasz skórkę cebuli do zupy lub bulionu, możesz zmniejszyć u siebie ryzyko wysokiego ciśnienia krwi i chorób sercowo-naczyniowych. Schłodzone ziemniaki na skoki cukrowe Ziemniaki są ważnym źródłem witamin C i B6, kwasu foliowego oraz żelaza. Niestety powodują one jednak skoki poziomu cukru we krwi. Istnieją dwa sposoby na zniwelowanie tego ryzyka. Po pierwsze, poziom cukru we krwi można obniżyć, rozgniatając bulwy ziemniaków z odrobiną mleka lub sera. Alternatywą może być pozostawienie ziemniaków do ostygnięcia. Naukowcy z Uniwersytetu Surrey dowiedli, że struktura skrobi zawartej w ziemniakach zmienia się, jeśli są one pozostawione na jeden dzień. Nawet jeśli zostaną ponownie podgrzane, to zawarta w nich skrobia już się nie zmienia. Jednocześnie zmniejsza to liczbę kalorii i poziomu cukru we krwi. Gotowanie warzyw w mikrofalówce Gotowanie warzyw w kuchence mikrofalowej to dobry sposób na zachowanie ich witamin, minerałów i fitochemikaliów. W ten sposób zużywa się niewiele wody, przez co witaminy rozpuszczalne w wodzie, takie jak B i C, są lepiej zachowane. Potwierdza to również brazylijskie badanie opublikowane w "International Journal of Food Science and Nutrition".

SOURCE : wiadomosci
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS