Home/science/Dodajesz do goracej herbaty yzke miodu Naukowcy ostrzegaja to wcale nie najlepszy pomys

science

Dodajesz do goracej herbaty yzke miodu Naukowcy ostrzegaja to wcale nie najlepszy pomys

Udowodniono ze naturalny miod zawiera wiele cennych skadnikow odzywczych i dlatego jest lepszy od przemysowych substancji sodzacych. Kanadyjscy naukowcy wykazali ze korzysci zdrowotne pynace z regularnego spozywania miodu sa najwyrazniej wieksze niz dugo zakadano. Jednoczesnie istotne jest to jaki to miod i czy jest poddawany dziaaniu wysokiej temperatury.

October 01, 2024 | science

Naturalny miód zawiera szereg witamin, minerałów i pierwiastków śladowych — ale składa się również w około 80 proc. z cukru (fruktozy i glukozy), reszta to woda. Wiadomo, że ciągłe spożywanie cukru zwiększa jego poziom we krwi i wydzielanie insuliny — co nie jest szczególnie zdrowe. Jednak mimo wszystko miód jest w stanie obniżyć poziom cukru we krwi u osób, które spożywają go regularnie . Odkryli to naukowcy z Kanady. Miód ma również korzystny wpływ na poziom cholesterolu. Naukowcy z Uniwersytetu w Toronto przeanalizowali dane z badań dotyczących potencjalnego wpływu miodu na zdrowie, ze szczególnym uwzględnieniem układu sercowo-naczyniowego i metabolizmu . Zioło nieśmiertelności i czekolada. Ekspert zdradza, po jakie produkty sięgać, aby wyglądać i czuć się coraz młodziej Według ich ustaleń badani, którzy regularnie spożywali miód (ok. dwóch łyżek stołowych dziennie), mieli niższy poziom cukru we krwi na czczo. Jest to uważane za korzystne — tendencja do wysokiego poziomu cukru we krwi na czczo może wskazywać na cukrzycę lub jej prekursor. W 2023 r. analiza 18 badań z udziałem ponad 1100 uczestników również wykazała, że w szczególności robinia, koniczyna i nieprzetworzony surowy miód mają pozytywny wpływ na poziom cukru we krwi . Kanadyjskie badanie wykazało również, że spożywanie miodu może pomóc obniżyć poziom "złego" cholesterolu . Mowa tu np. o LDL (lipoproteinie o niskiej gęstości). Transportuje ona cholesterol z wątroby do różnych tkanek. Jeśli krew zawiera zbyt dużo LDL, wiąże się to ze zwiększonym ryzykiem różnych chorób sercowo-naczyniowych. Jednocześnie, według naukowców, regularne spożywanie miodu zwiększa poziom " dobrego" cholesterolu, czyli HDL (lipoproteiny o wysokiej gęstości) . Usuwa nadmiar cholesterolu z tkanek i ścian tętnic z powrotem do wątroby, aby mógł zostać wydalony. Cholesterol HDL jest określany jako "dobry", ponieważ wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem zawału serca, udaru mózgu i innych chorób tętnic. Osiem mitów na temat cholesterolu, w które wierzy mnóstwo osób. "Żywność nie ma prawie żadnego wpływu" "Wśród ekspertów ds. zdrowia i odżywiania istnieje ugruntowane założenie, że cukier równa się cukier" — wyjaśnia John Sievenpiper, który był odpowiedzialny za badanie, cytowany w komunikacie prasowym Uniwersytetu w Toronto. Obecne wyniki pokazują jednak, że tak nie jest. Zdaniem Sievenpipera należy je zatem potraktować jako okazję do zwiastowania zmiany kursu w medycynie żywieniowej : diety zawierające cukier nie powinny być już odrzucane jako takie. N1 Zwykle dostępne na rynku produkty składają się z części różnych kwiatów, a także spadzi: słodkiej wydzieliny różnych owadów. Według autorów badania, szczególnie polecane są jednak miody czyste , tj. wytwarzane z nektaru jednego gatunku rośliny, takie jak miód akacjowy, robiniowy, lawendowy czy lipowy (oczywiście są też inne). Miód manuka , wytwarzany z nektaru kwiatów krzewu manuka pochodzącego z Nowej Zelandii, uważany jest za szczególnie zdrowy. Miód manuka jest jednak bardzo drogi w porównaniu z lokalnymi miodami. Co więcej, powinien to być miód naturalny . Wynika to z faktu, że pasteryzowane odmiany — które są podgrzewane do wysokiej temperatury w celu zabicia wszelkich mikroorganizmów i enzymów w miodzie — zawierają tylko niewielkie ilości cennych naturalnych składników. Zbliża się jesień, a z nią choroby. Oto siedem sprawdzonych sposobów na wzmocnienie układu odpornościowego Dietetyk i autor badania Tauseef Khan zaleca zatem, aby nie podgrzewać miodu podczas przygotowywania posiłków i napojów w domu. Mieszanie go np. z gorącą herbatą niszczy prawie wszystkie jego pozytywne właściwości . Dlatego lepiej jest jeść miód z jogurtem lub dodawać go do (zimnego) sosu sałatkowego. Naukowcy przyznają, że uczestnikami badania były osoby, które prowadziły ogólnie prozdrowotny tryb życia. Z perspektywy czasu nie można zatem z całą pewnością stwierdzić, jak duże znaczenie miał miód — którego spożycie stanowiło ok. 10 proc. dziennego spożycia kalorii — dla poziomu cholesterolu u badanych i ich ogólnego stanu kardiometabolicznego. Na koniec należy również zaznaczyć, że badacze nie byli w stanie w pełni potwierdzić swoich optymistycznych obserwacji w drugiej części badania . W niektórych grupach badanych spożywanie miodu nie miało zauważalnie pozytywnego (ale też przynajmniej nie szkodliwego) wpływu. Rewolucja w leczeniu cukrzycy. Taki przeszczep lekarze wykonali po raz pierwszy Ogólnie rzecz biorąc, miód nie jest panaceum, a w każdym razie nie jest to przesłanie badania, podsumowują autorzy. Tak więc każdy, kto co do zasady unika cukru ze względu na istniejące wcześniej warunki zdrowotne, nie powinien zaczynać spożywać dodatkowych ilości miodu. Jednak osoby, których dieta jest bogata w cukier domowy, syrop lub podobne produkty, powinny rozważyć stosowanie miodu jako alternatywnego środka słodzącego . To, jak zdrowy jest (surowy) miód, wymaga bardziej szczegółowej analizy w odrębnych badaniach.

SOURCE : wiadomosci
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS