Blogs
Home/food/Wspieraja serce i jelita wzmacniaja odpornosc. Nie kazdy jednak moze jesc gruszki

food

Wspieraja serce i jelita wzmacniaja odpornosc. Nie kazdy jednak moze jesc gruszki

Istnieje ponad kilka tysiecy odmian gruszek a komercyjnie uprawia sie ich ponad sto....

July 18, 2024 | food

Gruszki to owoce, które odznaczają się wysoką zawartością błonnika i witaminą C. W 100 gramach owocu znajduje się 57 kalorii a indeks glikemiczny wynosi 35. W gruszkach znajdziemy także witaminę K, potas, miedź, żelazo i witaminy z grupy B. Gruszki, dzięki dużej zawartości błonnika, doskonale sprawdzają się w diecie redukcyjnej. Błonnik wpływa na pracę jelit, ułatwia usuwanie produktów przemiany materii i zapewnia uczucie sytości na dłuższy czas. Gruszkom przypisuje się także właściwości obniżające poziom "złego" cholesterolu, dzięki czemu . Chronią komórki przed wolnymi rodnikami i pomagają zwalczać stany zapalne wewnątrz organizmu. Dzięki zawartości witaminy C, regularne jedzenie gruszek wspiera układ odpornościowy oraz przyczynia się do lepszej syntezy - białka, które stanowi budulec dla mięśni, stawów oraz skóry. W zależności od odmiany, w niektórych gruszkach można znaleźć większą ilość magnezu. Pierwiastek ten wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mięśni, układu nerwowego oraz kości. Aby wykorzystać wszystkie walory smakowe i zdrowotne gruszek, najlepiej kupować je w sezonie i zjadać świeże. Sezon na gruszki trwa od lipca do końca września i to właśnie wtedy najlepiej kupować je w sprawdzonych sklepach lub od lokalnych sprzedawców. Jeśli mamy możliwość, warto pomyśleć o wykonaniu przetworów z gruszek. , dlatego można zaopatrzyć się w owoce na późniejsze miesiące. Większość osób może jeść gruszki bez obaw, jednak istnieją pewne przeciwwskazania do ich spożywania, takie jak alergia, IBS czy nietolerancja fruktozy. Alergia na te owoce jest przeciwwskazaniem do ich jedzenia. . Jeśli po zjedzeniu gruszki zaobserwujesz u siebie niepokojące objawy, powinieneś z nich zrezygnować. Należy wiedzieć, że gruszki są bogate w fruktozę. To cukier, który dla niektórych osób może być trudny do trawienia. Dotyczy to przede wszystkim osób z albo innymi schorzeniami układu pokarmowego. Jedzenie gruszek może prowadzić bólu brzucha, wzdęć, gazów lub biegunki.

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS