Blogs
Home/food/Uzupeniaja magnez normalizuja cisnienie wspomagaja zdrowy sen. Jedz codziennie w takiej ilosci

food

Uzupeniaja magnez normalizuja cisnienie wspomagaja zdrowy sen. Jedz codziennie w takiej ilosci

Oferuja imponujacy zestaw skadnikow odzywczych. Dostarczaja m.in. magnezu zawieraja...

October 30, 2024 | food

O pestkach dyni przypominamy sobie, gdy nastaje jesień, bo wiadomo - sezon na dynię w pełni. Ale warto sięgać po nie nie tylko o tej porze roku, a właściwie przez cały rok. Dostarczają magnezu (są jednym z najlepszych naturalnych jego źródeł; w 100g zawierają aż 540 mg magnezu), potasu i cynku. Znajdziemy w nich także: Pestki dyni, choć wyglądają niepozornie, są niezwykle bogatym źródłem składników odżywczych. To jedne z najzdrowszych nasion, które dała nam natura. Warto jednak mieć na uwadze, że Wartość energetyczna pestek dyni wynosi ok. 570 kcal/100 g. Pestki dyni są bogate w przeciwutleniacze, takie jak flawonoidy i kwasy fenolowe. Zawierają również niewielkie ilości witaminy E i karotenoidów. To związki, które są organizmowi niezbędne - neutralizują wolne rodniki, które mogą uszkadzać komórki i w ten sposób przyczyniać się do procesów chorobowych, a także przyspieszać starzenie się organizmu. Badacze zaobserwowali, że jedzenie pestek dyni wiązało się ze zmniejszonym ryzykiem raka piersi u kobiet po menopauzie. Dietę bogatą w pestki dyni powiązano także ze zmniejszonym ryzykiem raka prostaty i jelita grubego. Pestki dyni są jednym z najlepszych naturalnych źródeł magnezu. Niedobór magnezu to częste zaburzenie, dlatego warto zadbać o to, by jego źródeł nie zabrakło w diecie Magnez, wraz z wapniem i fosforem, odpowiada za właściwą mineralizację kości, chroniąc je przed osteoporozą. Poza tym redukuje poziom znużenia i zmęczenia psychicznego oraz fizycznego i poprawia pamięć i koncentrację. Pestki dyni zawierają także cynk, który ma kluczowe znaczenie dla wzrostu, rozwoju i utrzymania funkcji odpornościowych. Jego niedobór, podobnie jak magnezu, jest powszechny. To też składnik, który Badania sugerują, że pozytywnie wpływa też na objawy łagodnego przerostu prostaty i nadreaktywnego pęcherza. Nie można pominąć faktu, że Na uwagę zasługuje też białko. To zdrowa, wartościowa przekąska, która To bowiem naturalne źródło tryptofanu. Odpowiednia ilość tryptofanu w codziennej diecie zmniejsza też ryzyko wystąpienia zaburzeń nastroju. Pestki dyni to źródło dobrych kalorii, ale osoby na diecie odchudzającej powinny zwrócić uwagę na ich kaloryczność w trakcie komponowania codziennych posiłków. Można to przeliczyć na łyżkę pestek dyni dodanych np. do owsianki na śniadanie i na małe porcje przegryzane przez resztę dnia. - i to zarówno po zjedzeniu miąższu, jak i pestek czy oleju. Co ciekawe, medycynie znane są przypadki wystąpienia objawów alergii po spożyciu pestek z jednoczesnym brakiem objawów po zjedzeniu miąższu. Ostrożnie do pestek z dyni powinny podchodzić osoby z niskim ciśnieniem krwi. Pestki dyni, z łupinami lub bez, surowe, jak i uprażone, dostępne są w sklepach nie tylko ze zdrową żywnością. Same w sobie mają lekko orzechowy smak (prażone są intensywniejsze w smaku), ale dostaniemy je też np. w połączeniach z mleczną czekoladą, karmelem, solą i innymi przyprawami. Łupiny z pestek dyni są jadalne, ale u osób z wrażliwym przewodem pokarmowym mogą wywoływać podrażnienia. Do czego dodawać pestki dyni? Świetnie nadają się do sałatek, musli, jogurtów, dipów czy smoothie. Pestki dyni urozmaicą smak wypieków - ciast, ciasteczek, a także pieczywa. Można je wykorzystać do przygotowania zdrowych batonów, a nawet pysznego masła. Najprościej? Można je po prostu chrupać.

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS