food
Sniadanie zdrowsze od jajecznicy. Syci dodaje energii jest pene dobrych skadnikow
Na sniadanie bardzo czesto jemy jajka. Pod roznymi postaciami. Smakuja nam jajka na...
Stanowi źródło wielu ważnych dla organizmu składników. Kryją się one w żółtku, jak i białku. , zawierającego wszystkie aminokwasy, a poza tym Jajka to także , która m.in. odgrywa niezwykle ważną rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego. Niektóre osoby stronią od jajek z powodu zawartości cholesterolu. Wskazuje się jednak, że żółtko jaja (średnie jajo kurze o wadze ok. 50 g zawiera ok. 170-185 mg cholesterolu) ma bardzo korzystny stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych do cholesterolu i odpowiednią ilość fosfolipidów, przez co Jajka, jak już wspomnieliśmy, jemy pod różnymi postaciami. Ostatnio stawiamy na mniej tradycyjne opcje, szukając inspiracji poza granicami Polski. Efektem takich kulinarnych poszukiwań jest choćby szakszuka. Szakszuka to częsty wybór klientów śniadaniowni, czyli miejsc, które specjalizują się w śniadaniach. Ale nie wymaga dużego nakładu pracy i specjalnych umiejętności kulinarnych, dlatego każdy z łatwością przygotowuje ją w domu - i to tak, że zachwyci smakiem niejednego wybrednego. Co to za danie? Najprościej rzecz ujmując Dodaje się do niej Tak naprawdę każdy może dodać do szakszuki to, co akurat ma pod ręką lub co mu najbardziej smakuje. Tradycyjny przepis nie uwzględnia jednak tłustych dodatków mięsnych. Szakszuka, dosłownie "mieszanka", to danie z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Prawdopodobnie pochodzi z Tunezji albo Jemenu. Czy warto przygotowywać szakszukę? Czy jest to zdrowe danie? Jak najbardziej! Całe danie stanowi więc Przygotowując szakszukę, możemy w bardzo smaczny sposób zwiększyć spożycie pomidorów, które są źródłem cennego likopenu. Jest silnym przeciwutleniaczem, a poza efektem antyoksydacyjnym wpływa na metabolizm cholesterolu. Ważnym składnikiem szakszuki jest Jak wspomnieliśmy, , więc na pewno będzie zdrowszym wyborem na śniadanie niż np. jajecznica z boczkiem. Już wiesz, co przygotować jutro na śniadanie. Do przygotowania najprostszej wersji szakszuki nie potrzeba wielu składników. Dwa pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w kosteczkę. Na oliwie podsmaż starty czosnek (wystarczy niecały ząbek), dodaj do niego pomidory i przyprawy (sól, pieprz, oregano, ostrą paprykę, kmin rzymski lub inne). Wymieszaj i smaż na większym ogniu przez kilka minut. Wbij jajka, dopraw solą. Kiedy jajka będą ścięte, danie będzie gotowe.
PREV NEWSOrientalna przyprawa wpywa na cholesterol cisnienie i cukier. Jak dziaa sumak
NEXT NEWSDziaa przeciwzapalnie i moze obnizac ryzyko chorob. Dieta dr Weila jest jedna z najzdrowszych na swiecie
Zdrowszy od cukru mniej kaloryczny od miodu. Zobacz jak na organizm wpywa syrop klonowy
Wytwarzany z soku ktory pozyskuje sie z pni klonow cukrowych syrop klonowy stanowi...
Ewa Wachowicz Propozycje potraw na niedzielny obiad. Przepisy dla caej rodziny
Ze wzgledu na brak czasu nierzadko rezygnujemy z pierwszego albo drugiego dania - podobnie bywa i u mnie. W niedziele obowiazkowo przygotowuje jednak zarowno zupe jak i drugie danie a czesto takze deser. Ponizej kilka moich propozycji.
Karfiolove kari s cicerom a spenatom fotorecept
Zelenina v tej najlepsej podobe -
By kucharka"Kakao" dla dbajacych o talie i zdrowie. Na cholesterol i lepsza prace jelit siegnij po karob
Stanowi alternatywe dla kakao i czekolady a dzieki zawartosci bonnika witamin...
Reguluje glikemie i poziom cholesterolu we krwi pomaga chudnac. Doskonale zastapi mieso
Intryguje kolorem znakomicie smakuje atwo poddaje sie obrobce. Do tego obfituje w...
Co jesc a czego unikac przy kamicy zociowej Najwazniejsze zalecenia zywieniowe
Wasciwie dobrana dieta jest nieodacznym elementem skutecznego leczenia kamicy...