Blogs
Home/food/Sniadanie zdrowsze od jajecznicy. Syci dodaje energii jest pene dobrych skadnikow

food

Sniadanie zdrowsze od jajecznicy. Syci dodaje energii jest pene dobrych skadnikow

Na sniadanie bardzo czesto jemy jajka. Pod roznymi postaciami. Smakuja nam jajka na...

September 20, 2024 | food

Stanowi źródło wielu ważnych dla organizmu składników. Kryją się one w żółtku, jak i białku. , zawierającego wszystkie aminokwasy, a poza tym Jajka to także , która m.in. odgrywa niezwykle ważną rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego. Niektóre osoby stronią od jajek z powodu zawartości cholesterolu. Wskazuje się jednak, że żółtko jaja (średnie jajo kurze o wadze ok. 50 g zawiera ok. 170-185 mg cholesterolu) ma bardzo korzystny stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych do cholesterolu i odpowiednią ilość fosfolipidów, przez co Jajka, jak już wspomnieliśmy, jemy pod różnymi postaciami. Ostatnio stawiamy na mniej tradycyjne opcje, szukając inspiracji poza granicami Polski. Efektem takich kulinarnych poszukiwań jest choćby szakszuka. Szakszuka to częsty wybór klientów śniadaniowni, czyli miejsc, które specjalizują się w śniadaniach. Ale nie wymaga dużego nakładu pracy i specjalnych umiejętności kulinarnych, dlatego każdy z łatwością przygotowuje ją w domu - i to tak, że zachwyci smakiem niejednego wybrednego. Co to za danie? Najprościej rzecz ujmując Dodaje się do niej Tak naprawdę każdy może dodać do szakszuki to, co akurat ma pod ręką lub co mu najbardziej smakuje. Tradycyjny przepis nie uwzględnia jednak tłustych dodatków mięsnych. Szakszuka, dosłownie "mieszanka", to danie z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Prawdopodobnie pochodzi z Tunezji albo Jemenu. Czy warto przygotowywać szakszukę? Czy jest to zdrowe danie? Jak najbardziej! Całe danie stanowi więc Przygotowując szakszukę, możemy w bardzo smaczny sposób zwiększyć spożycie pomidorów, które są źródłem cennego likopenu. Jest silnym przeciwutleniaczem, a poza efektem antyoksydacyjnym wpływa na metabolizm cholesterolu. Ważnym składnikiem szakszuki jest Jak wspomnieliśmy, , więc na pewno będzie zdrowszym wyborem na śniadanie niż np. jajecznica z boczkiem. Już wiesz, co przygotować jutro na śniadanie. Do przygotowania najprostszej wersji szakszuki nie potrzeba wielu składników. Dwa pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w kosteczkę. Na oliwie podsmaż starty czosnek (wystarczy niecały ząbek), dodaj do niego pomidory i przyprawy (sól, pieprz, oregano, ostrą paprykę, kmin rzymski lub inne). Wymieszaj i smaż na większym ogniu przez kilka minut. Wbij jajka, dopraw solą. Kiedy jajka będą ścięte, danie będzie gotowe.

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS