Blogs
Home/food/Sekret zdrowia na Ikarii. Grecka "kawa dugowiecznosci" parzona jest tradycyjnie

food

Sekret zdrowia na Ikarii. Grecka "kawa dugowiecznosci" parzona jest tradycyjnie

Sekret dugiego zycia moze byc ukryty w filizance ulubionego napoju Wyniki badan...

July 25, 2024 | food

Badania opublikowane w "Vascular Medicine" skupiły się na mieszkańcach Gerasimos Siasos, lekarz i profesor na Uniwersytecie Medycznym w Atenach, wraz ze swoimi współpracownikami chciał zbadać sposób picia kawy przez osoby starsze i jego wpływ na zdrowie. Naukowcy byli zafascynowani tym, jak mieszkańcom wyspy udało się odkryć sekret długowieczności. Podczas gdy tylko 0,1 procent Europejczyków dożywa ponad 90 lat, na Ikarii ten odsetek wynosi aż 1 procent. Naukowcy skupili się na kawie, ponieważ wcześniejsze Chodziło o wpływ substancji zawartych w kawie na śródbłonek, czyli warstwę komórek wyściełających naczynia krwionośne, na którą wpływ mają nasze nawyki życiowe oraz proces starzenia się. Natomiast w 2009 roku opublikowano wyniki badań, które wykazały, że wysokie spożycie kawy, kawy bezkofeinowej oraz herbaty jest związane z mniejszym ryzykiem cukrzycy. Naukowcy przeprowadzili badania na grupie 142 mieszkańców Ikarii (71 kobiet i 71 mężczyzn) powyżej 65. roku życia, którzy całe życie spędzili na wyspie. Analizowali dane zdrowotne uczestników (m.in. dotyczące cukrzycy i nadciśnienia) oraz ich nawyki życiowe, picie kawy i funkcjonowanie śródbłonka. Zbadali wszystkie rodzaje kawy spożywane przez uczestników. Ku zaskoczeniu, ponad Osoby pijące więcej greckiej kawy miały lepszą funkcję śródbłonka w porównaniu do tych, którzy pili inne rodzaje kawy. Nawet u osób z wysokim ciśnieniem krwi, Tak profesor Gerasimos Siasos podsumował wyniki badań: "Gotowana grecka kawa, bogata w polifenole i przeciwutleniacze oraz zawierająca umiarkowaną ilość kofeiny, wydaje się przynosić korzyści w porównaniu z innymi napojami kawowymi". Te informacje dostarczają nowych dowodów na związek między zdrowiem sercowo-naczyniowym a odżywianiem. Przede wszystkim , które pomagają neutralizować wolne rodniki w organizmie, zmniejszając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i nowotworów. Poza tym kwas chlorogenowy, który ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, które mogą pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi i zmniejszeniu ryzyka cukrzycy. Ogólnie, przeciwutleniacze w kawie mogą pomóc w ochronie komórek przed uszkodzeniem i zmniejszeniu stanu zapalnego. Ponadto oraz przeciwzapalne. wyróżnia się umiarkowaną zawartością kofeiny. Zatem pobudza delikatnie i może poprawić koncentrację, nastrój i wydolność fizyczną. Aby przygotować grecką kawę, potrzebujesz świeżo zmielonej greckiej kawy (bardzo drobno zmielonej), wody i opcjonalnie cukru. Użyj briki, specjalnego miedzianego lub mosiężnego dzbanka do parzenia kawy, oraz małej filiżanki podobnej do espresso. Wlej około 60 ml wody do briki na jedną filiżankę kawy. Dodaj jedną pełną łyżeczkę kawy na każde 60 ml wody, a jeśli lubisz kawę słodką, dodaj codrobinę cukru lub miodu. Delikatnie zamieszaj, aby kawa i cukier się rozpuściły. Następnie umieść briki na małym ogniu i podgrzewaj powoli, nie mieszając. Gdy kawa zacznie się podnosić i tworzyć pianę (tzw. "kaimaki"), zdejmij briki z ognia, uważając, aby kawa się nie zagotowała. Delikatnie wlej kawę do filiżanki, starając się zachować pianę na wierzchu. Odczekaj chwilę, aby fusy opadły na dno filiżanki, i kawa jest gotowa do picia. Nie samą kawą żyją Grecy. Piją także różnorodne herbaty, ale jedną z najbardziej charakterystycznych i popularnych jest herbata często nazywana jest herbatą z gojnika. Zbierana jest z górskich terenów Grecji, zwłaszcza na wysokościach powyżej 1000 metrów. Ma delikatny, ziołowy smak i aromat. Suszone, szarozielone łodygi i liście z drobnymi, żółtymi kwiatami zalewa się wrzątkiem i parzy przez kilka minut. Można ją pić samą lub z dodatkiem miodu i cytryny. Herbata górska jest Jest również używana jako środek wspomagający trawienie i łagodzący przeziębienia. Inne popularne herbaty w Grecji to herbata miętowa, rumiankowa oraz różne mieszanki ziołowe, które są często spożywane ze względu na swoje właściwości zdrowotne i relaksacyjne.

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS