Blogs
Home/food/Roznia sie smakiem skadem i dziaaniem. Takie siemie lniane bedzie najlepsze

food

Roznia sie smakiem skadem i dziaaniem. Takie siemie lniane bedzie najlepsze

Siemie lniane juz bardzo dawno temu dao sie poznac jako niezwykle cenne zrodo...

October 05, 2024 | food

Wśród jego prozdrowotnych właściwości wymienia się: Dzięki wyżej wymienionym składnikom Co ważne, nie powinno być jednak uznawane za alternatywę dla konwencjonalnej medycyny. Jeśli obserwujesz u siebie jakiekolwiek niepokojące objawy, w pierwszej kolejności powinieneś skonsultować się z lekarzem. Siemię lniane występuje w dwóch charakterystycznych kolorach: brązowym i złotym. i dostępne w niemal każdym sklepie spożywczym. jest spotykane znacznie rzadziej, ale i tak zaskarbiło sobie rzeszę zwolenników, m.in. dlatego, że Co więcej, len złoty ma więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych - w tym dwóch, których organizm nie jest w stanie wyprodukować samodzielnie: kwasu linolowego oraz kwasu alfa-linolenowego. Z drugiej strony , dlatego trudno jasno rozstrzygnąć, który rodzaj jest lepszy. Wydaje się, że najrozsądniejsze będzie uznanie ich obu za wartościowe i uzależnienie wyboru od indywidualnych preferencji konsumenta. Zasadniczo kolor ziaren wynika z zawartości różnych pigmentów i substancji roślinnych, jednak nie ma to znacznego wpływu na ich wartość odżywczą. , który jest roślinną formą kwasów omega-3, istotnych dla zdrowia serca, mózgu i układu krwionośnego. Jak już zostało wspomniane, Te różnice są jednak na tyle małe, że nie wpływają znacząco na korzyści zdrowotne płynące z ich spożycia. Czynnikiem decydującym dla niektórych może okazać się smak. Dlatego złote ziarna mogą być łatwiejsze do wkomponowania w dania, takie jak sałatki czy koktajle, gdzie neutralny smak może być jak najbardziej pożądany. Z kolei brązowe siemię lniane, o wyraźniejszym, orzechowym posmaku, jest popularne w tradycyjnych przepisach, np. w chlebie czy ciastkach. A czy siemię lniane lepiej spożywać w formie mielonej, czy w postaci nasion? Warto wspomnieć, że siemię lniane, zarówno brązowe, jak i złote, aby zachować swoje właściwości, wymaga odpowiedniego przechowywania. Przede wszystkim dlatego, że ze względu na wysoką zawartość tłuszczów łatwo ulega jełczeniu, szczególnie po zmieleniu. Z tego powodu ważne jest, aby przechowywać nasiona w szczelnie zamkniętym pojemniku, w chłodnym i ciemnym miejscu, np. w lodówce. Źródła: Lamer-Zarawska, Eliza.Fitoterapia i leki roślinne. Red. PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2013, 502 s. ISBN 978-83-20-04650-2. Sut A. et al. Dietary intake of omega fatty acids and polyphenols and its relationship with the levels of inflammatory markers in men with chronic coronary syndrome after percutaneous coronary intervention. Kardiologia Polska, 2019, 78.2: 117-123.

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS